Posted on Geef een reactie

Gezond voedsel voor je ogen

falafel is goed voor je ogen

Heb je ooit een konijn met een bril gezien? Het aloude grapje over het feit dat worteltjes goed voor je ogen zijn. Maar is het eigenlijk echt zo dat wortels goed voor je ogen zijn? En waarom dan? En zijn er dan nog andere dingen die je zou moeten eten om de gezondheid van je ogen (en dus je zicht) op peil te houden?

Waarom zijn wortels goed voor je ogen?

Wortels zijn goed voor je ogen omdat ze oranje zijn. Althans, de wortels zijn Oranje omdat ze betacaroteen bevatten. Dit is een soort vitamine A die weer goed is voor de retina en andere onderdelen van je ogen. Het is niet zo dat je door elke dag een paar wortels te eten je zicht kunt verbeteren. Maar goed op je voeding letten kan wel degelijk bijdragen aan een betere gezondheid en daarmee een beter zicht.

Ander voedsel voor beter zicht

Naast vitamine A zijn ook antioxidanten goed voor je ogen. Uit onderzoek is gebleken dat antioxidanten het risico op macula degeneratie en cataract verminderen. Een goede manier om deze binnen te krijgen is bijvoorbeeld geelwortel, tijm of verse gember (zie hier voor een uitgebreide lijst). Naast antioxidanten is ook vitamine E belangrijk. Hiervoor zou je bijvoorbeeld amandelen kunnen eten (ongezouten als het even kan).

Kikkererwten voor een oog-vriendelijk maal

Mijn favoriete eten is niet alleen lekker, maar ook goed voor gezonde ogen. Kikkererwten hebben namelijk een heel hoog zink gehalte. Zink is ook terug te vinden in je Retina, waardoor je bij de juiste inname de kans op op Macula Degeneratie kunt verlagen. De meest bekende maaltijden met kikkererwten zijn zonder meer hummus en falafel. Beide gerechten hebben vaak ook meer dan alleen zink te bieden. Veelal worden ze met citroensap (vitamines) en olijfolie (antioxidanten) bereid. Doordat ik zelf enkele jaren in Tel Aviv heb gewoond heb ik een buitengewone passie voor deze gerecht ontwikkeld en gaat er geen week voorbij dat ik het wel maak of ergens eet. Wil je hier zelf mee experimenteren, begin dan eens met dit falafel recept.

Gezond eten alleen is niet voldoende

Met alleen een goed dieet ben je er nog niet. Gezonde ogen hebben ook een gezonde geest nodig. Veel oogproblemen komen voort uit stress. Als je hier op een bewuste manier mee om kan gaan dan kun je veel vooruitgang boeken om op een meer natuurlijke wijze scherper te zien. Wil je meer weten over de batesmethode, dan kan ik je van harte het boek van Saskia Naber aanraden. Natuurlijk Zien en de Batesmethode. Dit is een fantastisch boek dat je vanaf begin tot eind mee neemt, op weg naar gezondere ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *