De nadelen van lenzen

Er zijn in Nederland talloze mensen met een oogafwijking. Veel voorkomende oogafwijkingen zijn verziendheid, waarbij meestal ver weg nog wel scherp gezien kan worden en bijziendheid, waarbij alleen voorwerpen dichtbij scherp waargenomen kunnen worden. Ook astigmatisme komt veel voor: bij deze afwijking is het hoornvlies niet bol genoeg waardoor het beeld in één richting vervormd wordt.

Het hebben van een oogafwijking zorgt er niet alleen voor dat het beeld onscherp is. Naast problemen met het scherp zien hebben veel mensen last van hoofdpijn, (over)gevoeligheid voor licht, prikkende ogen of vermoeide ogen.

Lenzen dragen

Deze problemen maken dat veel mensen op zoek gaan naar een oplossing. De meest voor de hand liggende oplossing is het nemen van een bril of lenzen. Deze hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het licht zo gebroken wordt dat er weer een scherp beeld ontstaat. Echter, lenzen kunnen voor heel andere problemen zorgen. Wanneer je lenzen draagt blijf je onder controle van een specialist. Jaarlijks zul je één of twee keer langs moeten komen voor een check-up. Vaak gaan lenzen naar mate de dag vordert irriteren wat voor tranende of rode ogen kan zorgen. Ook moet je de lenzen elke avond uitdoen en elke ochtend indoen, wat betekent dat je altijd lenzenvloeistof bij je moet hebben. Ten slotte kun je met lenzen geen watersporten beoefenen (dus ook niet met zwemmen met lenzen), dus ook dan zul je de lenzen uit moeten doen. Vanwege de nadelen van lenzen zoeken veel mensen naar een alternatief voor lenzen.

Een alternatief voor lenzen

Kortom, lenzen of een bril kunnen de oogafwijking wel corrigeren, maar voor veel mensen zorgen de bijkomende klachten of het ongemak ervoor dat ze op zoek gaan naar een andere oplossing. De rasterbril is zo’n andere oplossing. Een rasterbril werkt voor verschillende oogafwijkingen. Bijziende en verziende mensen zijn er allebei bij geholpen. Met een rasterbril kun je weer natuurlijk zien. Het concept bestaat al sinds 1573 en het is niet voor niets dat rasterbrillen nog steeds gebruikt worden. Geen gedoe met lenzenvloeistof of controles bij de oogspecialist, nu heb je het gemak van scherp zien zonder de nadelige gevolgen van lenzen.

0 reacties