Veel gestelde vragen over het gebruik van rasterbrillen

Er doen veel verschillende verhalen over het gebruik van rasterbrillen de ronde. Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over rasterbrillen. Als je meer wilt weten over het op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht raad ik je aan om te beginnen met dit artikel. Als je specifieke vragen hebt kun je altijd gratis persoonlijk advies aanvragen.

  1. Wat is een rasterbril?
  2. Hoe kan het dat een rasterbril werkt voor mensen met verschillende afwijkingen en sterktes?
  3. Hoe werkt een rasterbril?
  4. Wanneer helpt het dragen van een rasterbril?
  5. Hoe lang bestaan rasterbrillen al?
  6. Waarom zijn ze niet zo bekend?
  7. Wat is het verschil tussen een gewone bril en een rasterbril?
  8. Kan een rasterbril je zo scherp laten zien als een gewone bril?
  9. Wie zou een rasterbril moeten gebruiken?
  10. Hoe gebruik je een rasterbril?
  11. Wanneer zou je een rasterbril niet moeten gebruiken?
  12. Hoe kan een rasterbril vermoeide ogen voorkomen?
  13. Kun je met een rasterbril je zicht verbeteren?
  14. Zijn de kleine gaatjes niet vervelend om door te kijken?
  15. Vervangt een rasterbril je gewone bril?

Bekijk hier de antwoorden

Wat is een rasterbril

Een rasterbril is een bril waarbij op de plek waar normaal de “glazen” zitten nu een ondoorzichtige kunststof lens zit met allemaal kleine gaatjes (het raster). Een Rasterbril is dus niet op sterkte, en is voor iedereen gelijk. Toch zijn er enkele kleine verschillen tussen de verschillende soorten rasterbrillen. Voor mensen met een grotere sterkte (vanaf 4 tot 6 dioptrieën en groter) is een fijnrasterbril meer geschikt. Deze brillen hebben kleinere gaatjes, waardoor de correctie groter is. Wanneer je een sterkte tot 4 dioptrieën hebt kunt je voor een rasterbril met een normaal raster gaan. Het wayfarer model is hiervoor het beste model.

Hoe kan het dat een rasterbril werkt voor mensen met verschillende afwijkingen en sterktes?

Een rasterbril werkt voor elke afwijking omdat het principe van de afwijking bij zowel bijziendheid als verziendheid het zelfde is. Namelijk dat de lichtstralen niet op maar voor of achter de retina geprojecteerd worden. Voor een uitgebreide uitleg kun je hier kijken hoe de rasterbril werkt.

Wanneer helpt een rasterbril

Een rasterbril helpt in principe voor iedereen. De werking van de bril is altijd het zelfde (dus niet afhankelijk van je afwijking). Het dragen van de bril zal voor iedereen een scherp zicht opleveren omdat ze zorgen dat de lichtstralen die voor het zicht zorgen, rechtstreeks op de retina terecht komen. De werking van de gaatjes heeft het zelfde effect op elk oog, ongeacht de afwijking.

Hoe werkt een rasterbril?

Om scherp te kunnen zien moeten de lichtstralen die het oog binnenkomen, precies achter in het oog samen komen op de retina. Wanneer je wazig ziet, betekent dit dat de stralen ofwel voor de retina samen komen, ofwel op een punt achter de retina. Doordat je maar door één van de gaatjes tegelijk kan zien, zorgt dit ervoor dat de stalen die door dat gaatje komen recht door de pupil het oog binnenkomen, en dus altijd op de retina landen. Het beeld zal iets donkerder worden, doordat er minder licht in het oog komt, maar het zal altijd een scherp beeld opleveren. Lees hier meer over de werking.

Wanneer helpt het dragen van een rasterbril?

Bijna iedereen die last heeft van wazig zicht kan scherp zien door een rasterbril. Het werkt voor mensen die last hebben van vermoeide ogen, bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en mensen die leeftijds gerelateerde verziendheid hebben. Wanneer je een afwijking hebt groter dan 6 dioptrieën dan zal de bril echter niet voldoende helpen om helemaal zonder je normale bril door het leven te gaan. Wel zal deze helpen spanning te verminderen en daarmee verlichting voor verschillende klachten bieden. Daarnaast werkt de bril ook niet voor mensen die last hebben van glaucoom of macula degeneratie, omdat deze aandoeningen veroorzaakt worden door een beschadigde oogzenuw.

Hoe lang bestaan rasterbrillen al?

Het idee van de rasterbril is niet nieuw, het bestaat zelfs al meer dan 500 jaar. De eerste versie van deze brillen zijn ontworpen door een wetenschapper (Scheiner, geboren in 1573). Sinds 1934 is er een patent afgegeven in de Verenigde staten. De Engelse naam voor rasterbrillen luidt “Pinhole Glasses”.

Waarom zijn ze niet zo bekend?

Ondanks dat rasterbrillen al in de huidige vorm bestaan sinds 1934, zijn ze niet erg bekend. De reden dat ze nooit algemeen bekend zijn geworden is drieledig. Ten eerste zien ze er een beetje vreemd uit, en doordat veel mensen ze niet kennen zorgt het dragen van een rasterbril voor een hoop aanspraak en vragen. Ten tweede wordt men van jongs af aan opgevoed met het idee dat een bril op sterkte de enige manier (tegenwoordig wordt een operatie aan het oog ook steeds “normaler”) is om aan een oogafwijking geholpen te worden. Tot slot is er een sterke oppositie van de brillen en lenzen industrie. Er zullen miljarden verloren worden wanneer de rasterbril een algemeen geaccepteerd hulpmiddel wordt. Deze is vele malen goedkoper en de helft van de brillen ter wereld kunnen vervangen worden door rasterbrillen.

Wat is het verschil tussen een gewone bril en een rasterbril?

Het belangrijkste verschil tussen een bril op sterkte en een rasterbril is dat bij een rasterbril het zicht op een natuurlijke wijze scherp wordt, en bij een bril op sterkte het zicht op kunstmatige manier verscherpt wordt. Het dragen van een rasterbril kan in tegenstelling tot het dragen van een bril op sterkte iemands zicht niet zwakker maken. Daarnaast kan het dragen van een bril in combinatie met het langdurig werken achter bijvoorbeeld een computer ervoor zorgen dat je last krijgt van vermoeide ogen, hoofdpijn, of gevoelige ogen. Dit is niet het geval bij het dragen van een rasterbil. Het enige voordeel dat een gewone bril heeft ten opzichte van een rasterbril is dat rasterbrillen niet goed in het donker gebruikt kunnen worden, omdat door de geringe lichtinval in je ogen, het beeld al donkerder wordt. Daarnaast is het perifere zicht minder, waardoor je met een rasterbril niet in de auto kunt rijden.

Kan een rasterbril je zo scherp laten zien als een gewone bril?

Met een rasterbril kun je net zo scherp zien als met een normale bril op sterkte. Omdat het overgrote deel van de mensen zijn opgevoed met het idee dat de enige manier om je zicht te verbeteren, het dragen van een bril of lenzen is. Maar zelfs mensen die jaren een bril of lenzen hebben gedragen, zullen merken dat je scherp zullen zien door het dragen van een rasterbril. Je zult echter wel ruim de tijd moeten nemen om te wennen aan het gebruik van een rasterbril. Daarom zal vooral in het begin het zicht heel vreemd zijn. Je bent niet gewend om door allemaal kleine gaatjes te kijken. Naarmate je de bril meer gebruikt zal het makkelijker zijn om er door te kijken. Om het wennen te versnellen kun je ook verschillende oogoefeningen doen.

Wie zou een rasterbril moeten gebruiken?

Een rasterbril kan gebruikt worden door iedereen die last heeft van wazig zicht. Het maakt hierbij niet uit of je jong of oud bent. Slechts bij een afwijking van meer dan 6 dioptrieën zal een rasterbril niet scherp laten zien. Of je nou jong bent en een bijziendheid ontwikkeld of achter in de 40 bent en verziend bent, een rasterbril helpt altijd.

Hoe gebruik je een rasterbril?

De bril kan gebruikt worden als alternatief voor een leesbril, maar ook voor verder weg zoals kijken naar het schoolbord, de televisie, het bioscoopscherm of een sportwedstrijd. Lees hier meer informatie over het gebruik.

Wanneer zou je een rasterbril niet moeten gebruiken?

Je kunt geen rasterbril dragen tijdens het autorijden (of op een andere manier deelnemen aan het verkeer). Doordat de bril zorgt voor een vermindering van het perifere zicht (zijzicht) is dit niet toegestaan.

Hoe kan een rasterbril vermoeide ogen voorkomen?

Doordat er minder licht het oog binnenkomt zal je minder of geen last krijgen van vermoeide ogen.

Kun je met een rasterbril je zicht verbeteren?

Ondanks dat door vele verkopers van rasterbrillen wordt geclaimed dat het dagelijks dragen van een rasterbril je zicht verbeterd, is het nooit bewezen dat dit het geval is. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat je niet meer de negatieve effecten van het dragen van een bril zult ondervinden. Lees op deze pagina meer over het op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht.

Zijn de kleine gaatjes niet vervelend om door te kijken?

Het kijken door het raster is uiteraard verschillend van het kijken door een normale bril. Maar voor de meeste mensen zijn de voordelen van de rasterbril ruim voldoende om de tijd te nemen om te wennen aan het kijken door een rasterbril. Er is maar één manier om er achter te komen of je er zelf makkelijk aan kunt wennen, en dat is het uitproberen van een rasterbril.

Vervangt een rasterbril je gewone bril?

Wanneer het om een leesbril gaat: ja!, wanneer het echter om een normale bril gaat dan ligt dit ietsje anders. Veel mensen hebben een bril op bij het autorijden. Dit kan niet met een rasterbril, dus in dat geval zul je je normale bril in deze gevallen nog steeds moeten dragen. Wil je echter beginnen om je zicht op natuurlijke wijze te verbeteren op basis van de Batesmethode, dan is het het beste om je normale bril helemaal niet meer te dragen.