Veel gestelde vragen over rasterbrillen

Er doen veel verschillende verhalen over het gebruik van rasterbrillen de ronde. Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over rasterbrillen. Als je meer wilt weten over het op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht raad ik je aan om te beginnen met dit artikel. Als je specifieke vragen hebt kun je altijd gratis persoonlijk advies aanvragen.

 1. Wat is een rasterbril?
 2. Hoe kan het dat een rasterbril werkt voor mensen met verschillende afwijkingen en sterktes?
 3. Hoe werkt een rasterbril?
 4. Wanneer helpt het dragen van een rasterbril?
 5. Hoe lang bestaan rasterbrillen al?
 6. Waarom zijn ze niet zo bekend?
 7. Wat is het verschil tussen een gewone bril en een rasterbril?
 8. Kan een rasterbril je zo scherp laten zien als een gewone bril?
 9. Wie zou een rasterbril moeten gebruiken?
 10. Hoe gebruik je een rasterbril?
 11. Wanneer zou je een rasterbril niet moeten gebruiken?
 12. Hoe kan een rasterbril vermoeide ogen voorkomen?
 13. Kun je met een rasterbril je zicht verbeteren?
 14. Zijn de kleine gaatjes niet vervelend om door te kijken?
 15. Vervangt een rasterbril je gewone bril?

Bekijk hier de antwoorden

Wat is een rasterbril

Een rasterbril is een bril waarbij op de plek waar normaal de “glazen” zitten nu een ondoorzichtige kunststof lens zit met allemaal kleine gaatjes (het raster). Een Rasterbril is dus niet op sterkte, en is voor iedereen gelijk. Toch zijn er enkele kleine verschillen tussen de verschillende soorten rasterbrillen. Voor mensen met een grotere sterkte (vanaf 4 tot 6 dioptrieën en groter) is een fijnrasterbril meer geschikt. Deze brillen hebben kleinere gaatjes, waardoor de correctie groter is. Wanneer je een sterkte tot 4 dioptrieën hebt kunt je voor een rasterbril met een normaal raster gaan. Het wayfarer model is hiervoor het beste model.

Hoe kan het dat een rasterbril werkt voor mensen met verschillende afwijkingen en sterktes?

Een rasterbril werkt voor elke afwijking omdat het principe van de afwijking bij zowel bijziendheid als verziendheid het zelfde is. Namelijk dat de lichtstralen niet op maar voor of achter de retina geprojecteerd worden. Voor een uitgebreide uitleg kun je hier kijken hoe de rasterbril werkt.

Wanneer helpt een rasterbril

Een rasterbril helpt in principe voor iedereen. De werking van de bril is altijd het zelfde (dus niet afhankelijk van je afwijking). Het dragen van de bril zal voor iedereen een scherp zicht opleveren omdat ze zorgen dat de lichtstralen die voor het zicht zorgen, rechtstreeks op de retina terecht komen. De werking van de gaatjes heeft het zelfde effect op elk oog, ongeacht de afwijking.

Hoe werkt een rasterbril?

Om scherp te kunnen zien moeten de lichtstralen die het oog binnenkomen, precies achter in het oog samen komen op de retina. Wanneer je wazig ziet, betekent dit dat de stralen ofwel voor de retina samen komen, ofwel op een punt achter de retina. Doordat je maar door één van de gaatjes tegelijk kan zien, zorgt dit ervoor dat de stalen die door dat gaatje komen recht door de pupil het oog binnenkomen, en dus altijd op de retina landen. Het beeld zal iets donkerder worden, doordat er minder licht in het oog komt, maar het zal altijd een scherp beeld opleveren. Lees hier meer over de werking.

Wanneer helpt het dragen van een rasterbril?

Bijna iedereen die last heeft van wazig zicht kan scherp zien door een rasterbril. Het werkt voor mensen die last hebben van vermoeide ogen, bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en mensen die leeftijds gerelateerde verziendheid hebben. Wanneer je een afwijking hebt groter dan 6 dioptrieën dan zal de bril echter niet voldoende helpen om helemaal zonder je normale bril door het leven te gaan. Wel zal deze helpen spanning te verminderen en daarmee verlichting voor verschillende klachten bieden. Daarnaast werkt de bril ook niet voor mensen die last hebben van glaucoom of macula degeneratie, omdat deze aandoeningen veroorzaakt worden door een beschadigde oogzenuw.

Hoe lang bestaan rasterbrillen al?

Het idee van de rasterbril is niet nieuw, het bestaat zelfs al meer dan 500 jaar. De eerste versie van deze brillen zijn ontworpen door een wetenschapper (Scheiner, geboren in 1573). Sinds 1934 is er een patent afgegeven in de Verenigde staten. De Engelse naam voor rasterbrillen luidt “Pinhole Glasses”.

Waarom zijn ze niet zo bekend?

Ondanks dat rasterbrillen al in de huidige vorm bestaan sinds 1934, zijn ze niet erg bekend. De reden dat ze nooit algemeen bekend zijn geworden is drieledig. Ten eerste zien ze er een beetje vreemd uit, en doordat veel mensen ze niet kennen zorgt het dragen van een rasterbril voor een hoop aanspraak en vragen. Ten tweede wordt men van jongs af aan opgevoed met het idee dat een bril op sterkte de enige manier (tegenwoordig wordt een operatie aan het oog ook steeds “normaler”) is om aan een oogafwijking geholpen te worden. Tot slot is er een sterke oppositie van de brillen en lenzen industrie. Er zullen miljarden verloren worden wanneer de rasterbril een algemeen geaccepteerd hulpmiddel wordt. Deze is vele malen goedkoper en de helft van de brillen ter wereld kunnen vervangen worden door rasterbrillen.

Wat is het verschil tussen een gewone bril en een rasterbril?

Het belangrijkste verschil tussen een bril op sterkte en een rasterbril is dat bij een rasterbril het zicht op een natuurlijke wijze scherp wordt, en bij een bril op sterkte het zicht op kunstmatige manier verscherpt wordt. Het dragen van een rasterbril kan in tegenstelling tot het dragen van een bril op sterkte iemands zicht niet zwakker maken. Daarnaast kan het dragen van een bril in combinatie met het langdurig werken achter bijvoorbeeld een computer ervoor zorgen dat je last krijgt van vermoeide ogen, hoofdpijn, of gevoelige ogen. Dit is niet het geval bij het dragen van een rasterbil. Het enige voordeel dat een gewone bril heeft ten opzichte van een rasterbril is dat rasterbrillen niet goed in het donker gebruikt kunnen worden, omdat door de geringe lichtinval in je ogen, het beeld al donkerder wordt. Daarnaast is het perifere zicht minder, waardoor je met een rasterbril niet in de auto kunt rijden.

Kan een rasterbril je zo scherp laten zien als een gewone bril?

Met een rasterbril kun je net zo scherp zien als met een normale bril op sterkte. Omdat het overgrote deel van de mensen zijn opgevoed met het idee dat de enige manier om je zicht te verbeteren, het dragen van een bril of lenzen is. Maar zelfs mensen die jaren een bril of lenzen hebben gedragen, zullen merken dat je scherp zullen zien door het dragen van een rasterbril. Je zult echter wel ruim de tijd moeten nemen om te wennen aan het gebruik van een rasterbril. Daarom zal vooral in het begin het zicht heel vreemd zijn. Je bent niet gewend om door allemaal kleine gaatjes te kijken. Naarmate je de bril meer gebruikt zal het makkelijker zijn om er door te kijken. Om het wennen te versnellen kun je ook verschillende oogoefeningen doen.

Wie zou een rasterbril moeten gebruiken?

Een rasterbril kan gebruikt worden door iedereen die last heeft van wazig zicht. Het maakt hierbij niet uit of je jong of oud bent. Slechts bij een afwijking van meer dan 6 dioptrieën zal een rasterbril niet scherp laten zien. Of je nou jong bent en een bijziendheid ontwikkeld of achter in de 40 bent en verziend bent, een rasterbril helpt altijd.

Hoe gebruik je een rasterbril?

De bril kan gebruikt worden als alternatief voor een leesbril, maar ook voor verder weg zoals kijken naar het schoolbord, de televisie, het bioscoopscherm of een sportwedstrijd. Lees hier meer informatie over het gebruik.

Wanneer zou je een rasterbril niet moeten gebruiken?

Je kunt geen rasterbril dragen tijdens het autorijden (of op een andere manier deelnemen aan het verkeer). Doordat de bril zorgt voor een vermindering van het perifere zicht (zijzicht) is dit niet toegestaan.

Hoe kan een rasterbril vermoeide ogen voorkomen?

Doordat er minder licht het oog binnenkomt zal je minder of geen last krijgen van vermoeide ogen.

Kun je met een rasterbril je zicht verbeteren?

Ondanks dat door vele verkopers van rasterbrillen wordt geclaimed dat het dagelijks dragen van een rasterbril je zicht verbeterd, is het nooit bewezen dat dit het geval is. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat je niet meer de negatieve effecten van het dragen van een bril zult ondervinden. Lees op deze pagina meer over het op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht.

Zijn de kleine gaatjes niet vervelend om door te kijken?

Het kijken door het raster is uiteraard verschillend van het kijken door een normale bril. Maar voor de meeste mensen zijn de voordelen van de rasterbril ruim voldoende om de tijd te nemen om te wennen aan het kijken door een rasterbril. Er is maar één manier om er achter te komen of je er zelf makkelijk aan kunt wennen, en dat is het uitproberen van een rasterbril.

Vervangt een rasterbril je gewone bril?

Wanneer het om een leesbril gaat: ja!, wanneer het echter om een normale bril gaat dan ligt dit ietsje anders. Veel mensen hebben een bril op bij het autorijden. Dit kan niet met een rasterbril, dus in dat geval zul je je normale bril in deze gevallen nog steeds moeten dragen. Wil je echter beginnen om je zicht op natuurlijke wijze te verbeteren op basis van de Batesmethode, dan is het het beste om je normale bril helemaal niet meer te dragen.

47 gedachten over “Veel gestelde vragen over rasterbrillen

 1. Hallo Jesse,

  Ik zie wel driedubbel door de lasterbril. Zal dat nog verbeteren? Ik heb de bril nu ruim 3 weken.

  Ik zie er echt veel scherper mee, maar zou het zo fijn vinden als het gewoon enkel beeld was.
  Hartelijke groet, angeliek de vries

  1. Beste Angeliek,

   Je hebt twee rasterbrillen gekocht, gebruik je zelf de fijnrasterbril? Want bij het gebruik van een fijnrasterbril komt het wel eens voor dat mensen dubbel zien. Wellicht is het een optie om een tijdje een normale rasterbril te proberen. Heb je de andere bril nog? Of was die voor iemand anders.

 2. Als ik onderzoek doe naar de effecten van na het gebruik van de rasterbril en de bijbehorende oefeningen, kom ik niks tegen dat je erna zonder gewone bril en zonder rasterbril door het leven kan……het kan toch niet de bedoeling zijn dat je je hele leven met zo’n rasterbril gaat lopen?

  vriendelijke groet, ELs

  1. Beste Els,

   Het klopt inderdaad dat het niet de bedoeling is dat je je hele leven met een rasterbril loopt.
   Het zou natuurlijk kunnen dat je het zo fijn vindt dat je hem niet meer af wilt 😉
   De rasterbril is enerzijds bedoeld ter vervanging van je bril op sterkte.
   Wanneer je deze zo weinig mogelijk (of helemaal niet) wilt dragen,
   dan kun je op moeilijke momenten je rasterbril gebruiken.
   Anderzijds gebruik je de rasterbril om je ogen te ontspannen.
   Uiteindelijk is het de bedoeling om zowel geen rasterbril als geen bril meer te dragen.
   Als je verdere vragen hebt hoor ik heel erg graag van je.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 3. Hallo Jesse, Kan een rasterbril ook helpen om van dubbel zicht af te komen.
  Ik zie al jaren dubbel. Als ik in de verte kijk.

  1. Beste Trudie, Het hangt er een beetje vanaf wat de reden van het dubbelzien is. Soms kan het voorkomen door spanning in de spieren rondom het oog de ogen niet meer goed samen werken. Het kan dus dat je door op een meer natuurlijke wijze te leren zien, het dubbelzien kunt verhelpen. Ik zou je eerst eens inlezen in de batesmethode en het natuurlijk zien. Op die manier kun je wellicht dingen herkennen en een meer gerichte aanpak toepassen. Je kunt me altijd mailen als je specifieke vragen hebt. Groet, Jesse

 4. Hallo Jesse, ik heb met belangstelling jouw site bekeken en de reviews gelezen.
  Ik lees ook verhalen van mensen die dubbel gaan zien bij het dragen van een rasterbril, zelf kan ik geen diepte zien doordat ik toen ik 2 was, geopereerd ben aan mijn ogen omdat ik zo scheel keek als een krab, hahaha!!! Nu niet meer gelukkig, maar diepte zien komt nooit meer terug. De ogen werken als het ware onafhankelijk van elkaar.
  Mijn vraag is als ik zo’n bril aanschaf, dat ik wel of geen probleem krijg met dubbel zien…?
  Groetjes Bianca.

  1. Beste Bianca,

   Het klopt inderdaad dat sommige mensen in het begin last hebben van dubbel zien met de rasterbril.
   Dit komt overigens bijna alleen maar voor bij de fijnrasterbrillen. Deze brillen hebben kleinere gaatjes,
   hierdoor is enerzijds het zicht scherper, maar is het anderzijds moeilijker om aan de bril te wennen.
   Een fijnrasterbril zou ik pas aanraden bij een grotere sterkte,
   en zelfs dan zijn er veel klanten die toch meer baat hebben bij een rasterbril met een normaal raster.
   Je kunt het altijd uitproberen, als de rasterbril je niet bevalt kun je hem gewoon terugsturen.
   Je kunt via de mail contact opnemen, dan kan ik je adviseren over het juiste model rasterbril voor je.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 5. Is deze bril ook behulpzaam voor iemand met dyslexie

  1. Beste Olivia, Ik moet eerlijk zeggen dat ik je vraag niet goed begrijp. Je kunt me bereiken via telefoon of mail, ik hoor graag van je.

 6. Dag Jesse,
  Ik heb een rasterbril gekocht bij jou, en ik zie in elk gaatje een wazige stip.
  Hoort dat zo!
  Als ik op afstand van 20 cm naar de bril kijk zie ik in elk gaatje een zwart puntje. Dat veroorzaakt het waasje.
  ik heb maar een oog, komt het daardoor dat het lastig kijken is. ik krijg al snel hoofdpijn door de bril. Dus ontspanning geeft het niet echt. Ik moet echt inspannen.
  Wel zie ik scherper door de bril maar houd het niet lang vol.
  Ik hoop dat je een antwoord hebt wat me zal helpen ontspannen door de bril te kijken.

  1. Beste Marijke, wellicht betreft het hier een fabricagefout, ik zal zorgen dat je een nieuwe bril krijgt. Dan Kun je rustig eens het verschil bekijken, want dit zou niet zo moeten zijn. Kun je me even via de mail laten weten welk model je wilt uitproberen?

   Hartelijke groet,

   Jesse

 7. Beste Jesse,

  Ik heb de sportieve rasterbril op jouw aanraden gekocht. Het is moeilijk ermee te lezen, zowel computer als boek. Ik moet steeds mijn hoofd bewegen om het dubbelbeeld te compenseren. Wat betekent dat ik hem in praktijk niet gebruik…

  Wat kun je erover zeggen?

  Groeten van Erik.

  1. Beste Erik,

   Het is zeker in het begin heel erg wennen om door je rasterbril te kijken. Je zichtveld over het beeld / boek laten glijden is in principe wel wat je zou moeten doen. Ik snap dat dit niet altijd even comfortabel is, en dat je het hierdoor vervelend vindt om hem veel te gebruiken. Toch zou ik je aanraden om door te zetten en in ieder geval een tijdje te proberen om aan de bril te wennen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is (wat bij mij goed werkte toen ik begon om met de bril te werken), naar buiten gaan en bijvoorbeeld op een afstandje naar een boom te kijken. Kijk naar de blaadjes en alle details van de boom. Dit eerst zonder rasterbril. En zet dan voorzichtig, zonder je focus te verleggen je rasterbril op. Op die manier kun je leren hoe je eigenlijk achter de bril moet kijken en dus voorkomen dat je last hebt van het raster. Ik ben benieuwd of dit je helpt. Laat me het vooral weten als het probleem zich voor blijft doen en als je nog andere vragen hebt hoor ik ook graag van je.

   Groet,
   Jesse

 8. Beste Jesse
  Is het mogelijk om bij jou brillen te passen en er op die manier een uit te kiezen?
  Je weet nooit hoe zo’n bril zit en ze zijn in geen enkele winkel te koop.

  Groet,
  Remco

  1. Beste Remco,

   Helaas is dat nog niet mogelijk. Althans, je kunt er een aantal bestellen en terugsturen wat je niet bevalt.
   Ik hoop uiteraard in de toekomst wel een winkel te openen. Maar voorlopig is daar nog te weinig animo voor.

   Hartelijke groet,

   Jesse Huisman

 9. Hallo Jesse,
  Ik ben zeer geïnteresseerd in de rasterbrillen en de Bates methode. Wat ik me nu wel afvraag is het volgende. Als je zoals ik -4.5 & -3.5 met +2 (varifocaal) en een forse cylinder hebt, en je gaat oefenen en de bril opzetten, dan zit je om de zoveel tijd met een bril die vervangen moet worden?? Want je kan/wil niet overal en altijd een rasterbril opzetten. Dan wordt het een dure onderneming.
  Ik heb al een maand last van hoofdpijn, waarschijnlijk omdat mijn bril na 1,5 jaar niet de goede sterkte heeft, volgende week een oogmeting.
  Alvast dank voor je antwoord.
  Groet, Annemieke

  1. Beste Annemieke,

   Heel leuk dat je wilt beginnen met het op een natuurlijke wijze verbeteren van je ogen.
   Zodra je op een meer natuurlijke en ontspannen manier gaat kijken zul je merken dat dit veel prettiger is.
   Wat betreft je vraag over het vervangen van je bril bij eventuele verbetering, klopt dat helemaal.
   Dit hoef je uiteraard niet te doen bij elke kleine verandering. Een minder sterke bril is sowieso het proberen waard. En zeg nu zelf, als jij een verbetering teweeg kunt brengen is dat de extra uitgave van een minder sterke bril dan niet waard?

   Wat je hoofdpijn betreft zou je deze oogoefeningen kunnen proberen om te ontspannen.

   Als je nog verdere vragen hebt hoor ik graag van je.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 10. Hallo Jesse,

  Kun je met een hoge – ook uit de voeten met een rasterbril? Ik heb -12 en een cylinder van 6. Bovendien lukt lezen ook steeds minder goed en lijkt een leesbril nodig. De opticien probeert nu glazen te krijgen voor mij. Dan schijnt nog niet mee te vallen.

  groeten,
  Rina

  1. Beste Rina,

   Met een hoge – afwijking kun je ook zeker een rasterbril gebruiken.
   Voor grotere afwijking is een fijnrasterbril geschikt.
   Deze kun je hier vinden.

   Als je nog andere vragen hebt, hoor ik graag van je.

   Groet,

   Jesse

 11. Kan een rasterbril ook werken bij keratoconus?

  1. Dag Lars, allereerst zou ik je aanraden onder behandeling te gaan bij een oogarts. Zet nooit de reguliere geneeskunde aan de kant. Ik denk dat je met de batesmethode op een meer ontspannen manier kunt leren kijken, dit zou je klachten kunnen verlichten. Wat ik je van harte aan kan raden is het boek van Saskia Naber. Dit is een heel fijn geschreven boek dat je vanaf begin tot eind meeneemt om richting een beter zicht te komen.

 12. Hoi Jesse,
  Ik heb de bril nu een kleine week en merk dat ik wel scherper kan zien, maar nog niet zo scherp dat ik ermee de ondertiteling op tv bijvoorbeeld kan zien. Is dat een kwestie van wennen? Ik zet hem regelmatig een poosje op, maar merk ook dat mijn ogen juist moe worden. Zal vast ook de gewenning zijn. Ik heb -3.75 en -4,25 met cilinders, de gewone rasterbril leek me dus goed. Ik volg de online cursus van karin hoogenboom, dus ik oefen vaak met palmeren, blik verruimen, massage enzovoort. Daardoor heb ik al minder last van droge ogen, maar ik zou het leuk vinden als ik ook de -afwijking kan verminderen. Ik heb bij hans anders voor 39 euro een bril besteld met glazen die 80% zijn van wat ik nodig heb. Was een goede tip van jou. Laat me nog even weten wat ik kan verwachten van de rasterbril.
  Groet juliette

  1. Beste Juliette,

   Je zult zeker aan de rasterbril moeten wennen. Hoe lang dat duurt verschilt echt van persoon tot persoon. Met jouw afwijking lijkt me inderdaad een normaal raster het meest geschikt. Toch kan dit ook persoonlijk zijn. Leuk dat je een minder sterke bril hebt gekocht, ik ben heel benieuwd hoe dat je bevalt. Hoe was de service bij Hans Anders? Stonden ze er open voor?

   Groet,
   Jesse

   1. Ze vonden het een vreemd verzoek bij hans anders, maar werkten wel mee. Ik heb de meest goedkope glazen genomen zoals opde site van karin staat. Alleen zonder cilindercorrectie leek de opticien onverstandig, dan zou ik echt geen auto kunnen rijden. Ik ben benieuwd. Als het bevalt laat ik ook mijn maandlenzen op 80% zetten. Ik wissel dus tussen lenzen, bril, rasterbril en niets. Het is ff wennen 😉

    1. Bedankt voor je bericht Juliette, zou je willen laten weten hoe duur de bril was? Dit is wellicht interessant voor andere geinteresseerden die ook minder sterke glazen willen proberen. Heb je uiteindelijk dus wel met cilinder genomen? Wel mooi dat Hans Anders uiteindelijk meewerkt.

     Laat vooral weten hoe het gaat, en als je vragen hebt kun je altijd contact opnemen.

 13. Onlangs heeft mijn vrouw via een budgetsite een rasterbril voor 5 euro gekocht. Het viel me op dat ik er minder goed door kon kijken dan door een ‘officiele’ rasterbril waar ik bij een vriendin eens door gekeken heb.
  Als ik hem zo bekijk zie ik ook dat in die goedkope bril de rasters in vierkantjes staan (op deze site zie ik de rasters in zeshoeken) en dat het plastig waar de gaatjes in gemaakt zijn best dik is (enkele mm’s).
  Kan het zijn dat er neprasterbrillen in de markt zijn? Hoe herken je een goede rasterbril (welk gaatjespatroon, dikte, afstand…)?

  1. Beste Jan-Willem,

   Het klopt zeker dat er ook rasterbrillen van mindere kwaliteit in omloop zijn. Deze zijn soms voor enkele Euros te koop. Dit zijn echter geen nep rasterbrillen. Het kan heel goed dat je hier ook prima door kunt kijken, en dat het effect dus het zelfde is. Maar dit is lang niet altijd zo, want het verschilt van persoon tot persoon. Mijn ervaring leert dat de rasterbrillen die ik verkoop het fijnste kijken. Ik heb zelf allerlei andere brillen ook getest en alleen de brillen over gehouden waarover ik zelf erg tevreden was (Ik heb het dan over de kwaliteit van het montuur, de indeling van het raster, de onderlinge afstand van de gaatjes en de grootte van de gaatjes). Daarnaast heb ik natuurlijk aan de hand van duizenden klanten een goed beeld gekregen van welke brillen wel en niet bevallen. Dit heeft mij ook doen besluiten al verscheidene brillen uit het assortiment te halen (en ik blijf ook constant testen om nieuwe brillen toe te voegen). Je kunt dus prima proberen om met een heel goedkoop model te kijken, dit kan geen kwaad. Maar er is een goede kans dat je hierdoor niet ontspannen kunt kijken en het zou zonde zijn als je daardoor de batesmethode als geheel laat varen. Als je ooit vragen hebt kun je me ook prima een linkje mailen van een bril die je op het oog hebt, dan kijk ik graag even voor je of ik deze al eens getest heb.

   Hartelijke groet,

   Jesse

  2. Hoi,

   Ik vraag me af of ik de verschillende brillen fysiek ergens kan testen? Ik heb eerder elders 2 brillen aangeschaft. 1 was heel goed en ik ging veel minder vaak mijn leesbril pakken, alleen hij was van plastic en is heel snel stuk gegaan. De andere is steviger alleen de gaten liggen verder van elkaar of zijn anders gepositioneerd en werkt dus niet. Beide kosten nog geen tientje. Ik wil nu wel meer betalen alleen dan moet ik wel de juiste bril hebben en daarom wou ik graag testen. Ik heb een leesbril met een sterkte bijna 2 geloof ik.

   1. Hoi Yasemin,

    Sorry voor de late reactie. Je kunt de brillen uitproberen, dan maken we daar een afspraak voor. Indien je dat nog wil, mail me dan op info@rasterbril.nl

    Groeten,
    Alfons

 14. Beste Jesse, ik heb een tijd geleden een rasterbril bij je gekocht. Ik kijk er niet fijn door en zie in de verte onscherp en dubbel. Hij heeft ook kleine gaatjes en ik weet niet meer welke het was. Wel de prijs, was toen 19,95 Ik had eens iemand anders zijn rasterbril op en die had veel grotere gaten en daar keek ik wel prettig door en toen kon ik alles prima zien wat ook de reden was dat ik een rasterbril wilde. Maar er zijn blijkbaar allemaal verschillende soorten! Hoe weet ik nu welke bril ik moet hebben? Ik heb -3.25 en -2.75 met een cylinder correctie van -0.5 en -0.75. Nu lees ik hier online dat ik dan geen fijnrasterbril moet hebben (die is voor grotere afwijkingen dan -4) maar een “normale” raster. En dan wordt er de Wayfarer genoemd maar als ik dan daar ga lezen ben ik er ook nog niet uit… ben benieuwd naar je advies. Hartelijke groet, Marjan

  1. Beste Marjan,

   Uiteraard kan ik je adviseren. Een fijnrasterbril lijkt me voor jou inderdaad niet van toepassing.
   Ik zal je even mailen. De Wayfarer die ik op dit moment heeft is inderdaad ietsje anders dan de gemiddelde rasterbril.

   Voor jouw afwijking (-3.25 en -2.75 met een cylinder) zou ik voor een biotec bril met normaal raster gaan. De Biotec brillen kun je hier bekijken.

   Als je nog andere vragen hebt kun je altijd contact opnemen.

   Groet,
   Jesse

   1. Beste Jesse, super bedankt! Ik ga er naar kijken en stuur je ook een mail met foto van de bril die ik eerst gekocht had. Wil er nu wel graag mee doorgaan want ik merk dat mijn ogen wat achteruit aan het gaan zijn. Groetjes Marjan

 15. Hallo Jesse, ik dacht dat ik al een bericht geplaatst had, maar kan het niet terugvinden, dus misschien staat het ergens anders en heb je al geantwoord …
  Ik heb een bril geprobeerd van iemand anders en was verbluft! Mijn ogen houden me gewoon voor de gek en kunnen wel lezen wat eerst wazig was en alleen met leesbril te lezen was. ca 2 jaar geleden heb ik een variefocusbril aan laten meten, met hele kleine afwijking voor veraf 0,5 en voor dichtbij ca 1,0-1,5. Intussen zie ik door die bril dichtbij al weer stuk minder.
  Heb na het proberen een goedkope rasterbril gekocht, maar die gaten leken veel groter dan degene die ik van een kennis geprobeerd had, maar op jouw site lees ik dat je beter grotere gaatjes kunt nemen bij lichte afwijking?
  Wat is wijsheid? Of 2 brillen proberen, maar als ik ze bij jou koop, mag ik er dan 1 retourneren?
  Hoor graag je advies,

  vriendelijke groeten,
  Marianne

  1. Beste Marianne,

   Wat fijn dat je meteen zo goed kon zien door de bril.
   Je kunt prima 2 proberen en er eentje. terugsturen hoor.
   De gaatjes verschillen nogal per bril, ook bij de brillen “normale gaatjes” hebben,
   zit er nog wel verschil in.

   Welke brillen zou je willen proberen?

   Groet,

   Jesse

 16. Hoi Jesse,

  Ik draag al enige tijd die rasterbril en daarbij doe ik de bekende oogoefeningen.
  Mijn zicht is nog niet echt 100% maar wel enorm verbeterd.

  Maar goed, dat is mijn vraag eigenlijk niet.
  Mijn vraag is, ik heb onlangs een vriend van mij een rasterbril cadeau gedaan. (de biotec)

  Maar hij heeft een probleem met de rasterbril.

  Zijn linkeroog is plus en zijn rechteroog is min.
  Hierdoor kan hij zonder correctie geen diepte zien.
  Het verschil is dus te groot tussen links en rechts.
  Zijn hersenen zijn gewend om slechts met één oog veraf te kijken en met één oog te lezen, nooit met beide tegelijk. Hij krijgt de indruk dat alleen zijn min-oog door de rasterbril beter wordt.

  Ik heb hem gezegd dat ik deze vraag eens hier ga stellen.
  Wellicht weet jij hier een oplossing voor?

  Mvg
  Peter

  1. Beste Peter,

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier geen ervaring mee heb.
   Het is wel een interessant vraagstuk. In principe zou – of + niet uit moeten maken,
   maar op deze manier zou het kunnen zijn dat er toch eentje dominanter is op bepaalde momenten.
   Hoe lang is hij al bezig?

   Groet,

   Jesse

   1. Sinds een maand ongeveer. Volgens mij probeert hij, als het kan die rasterbril zo veel mogelijk te dragen, maar het blijft een probleem voor hem.
    De bekende bates-methode doet die (nog) niet.
    Anders kon hij zijn ogen gaan trainen om dat verschil tussen beide ogen te minimaliseren.

    Mvg.
    Peter

    1. In dat geval zou ik ook zeker met Bates aan de slag gaan.
     Ik ben erg fan van het boek Natuurlijk Zien en de Batesmethode.
     De rasterbril zou ik wel met mate gebruiken, in die zin, dat hij weer even pauze neemt als het vermoeiend wordt.

     Groet,

     Jesse

 17. Ik heb een sterkte van -5,75 en -5,25 en heb een gewone rasterbril het zicht is wel verbetert maar ik kan er niet mee lezen of achter de computer werken, dan is alles nog steeds te vaag. Zou een fijne rasterbril dit wel kunnen verhelpen?

  1. Dag Maaike,

   Dat is zeker een optie. Je kunt het gewoon proberen. Als het niet bevalt mag je hem terugsturen.

   Groet,Jesse

 18. Beste, welke rasterbril raadt u aan voor iemand met een zicht van -2,5. Mijn zicht is niet altijd stabiel in die zin dat ik bij vermoeidheid iets minder scherp zie. Mijn zicht is de laatste jaren soms in de goede en nadien in minder goede zin veranderd. Helpt een rasterbril ook tegen snel vermoeide ogen, die droog soms aanvoelen? (Ik kan daardoor ook niet lang lenzen verdragen)
  Wat is de levertermijn?

  Grts
  Kath

  1. Dag Kath,

   Elke bril met een “normaal” raster uit het assortiment is daar geschikt voor.
   De levertijd van brillen op voorraad is 1-2 werkdagen.

   Groet,
   Jesse

 19. hallo Jesse,

  is de rasterbril soms goed te combineren met ‘n overzetbril zodat die storende ongewenste lichtinval minder wordt?

  groet, Willianne

  1. Dag Willianne,

   Dat zou je zeker kunnen proberen!
   Laat je weten hoe het bevalt?

   Groet,
   Jesse

 20. Hoi Jesse,
  Alweer een tijdje geleden heb ik bij je een rasterbril gekocht en daar ben ik tevreden over. Door een erfelijke oogziekte is een gewone bril wel nodig. Nu moet ik deze bril vervangen omdat ik de letters tijdens het lezen niet meer scherp zie. Verassend is dat ik met de rasterbril wel de letters scherp kan zien, maar het blijft wel vermoeiend lezen. Nu doe ik de raterbril over mijn bril en dat is perfect lezen en i s een nieuwe bril niet nodig, Nu kun je zonnebrillen kopen die je aan te bril klipt. heb je die mogelijkheid ook bij Rasterbrillen? Dat zou geweldig zijn.

  1. Dag Josee,

   Helaas heb ik die mogelijkheid nog niet! Maar het klinkt als een goed idee, ik ga het eens onderzoeken.

   Groetjes,

   Jesse

Geef een reactie