Stamcellen gebruikt bij behandelen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie

Onderzoekers in London hebben een operatie uitgevoerd waarbij stamcellen gebruikt worden om leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie te behandelen. De chirurgen hebben oogcellen afkomstig van stamcellen achter het netvlies van een patient te plaatsen. Stamcellen die ontstaan bij de ontwikkeling van een organisme, zijn cellen die uiteindelijk voor de ontwikkeling van verschillende delen van een organisme gebruikt worden. De in deze operatie gebruikte cellen zijn speciaal ontworpen om de cellen die getroffen zijn de de maculadegeneratie te vervangen.

Het is de eerste keer dat een dergelijke operatie wordt uitgevoerd op een proefpersoon. De operatie is onderdeel van een langlopend onderzoek naar het behandelen van blindheid. Met de operatie hopen de onderzoekers het zicht van de patient te herstellen. Het behandelen van maculadegeneratie is een grote stap richting het behandelen van blindheid of slechtziendheid. De ziekte is de oorzaak van bijna vijftig procent van alle visuele handicaps in de westerse wereld.

De operatie is succesvol en zonder complicaties verlopen. Daarmee markeert de operatie een belangrijke mijlpaal in een stap naar het op een veilige manier gebruiken van stamcel transplantatie. De operatie zal de komende tijd op nog een aantal proefpersonen worden uitgevoerd. Hiermee wordt de stap gezet naar het opschalen van de testen en komt de behandeling van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie weer een stap dichterbij.

Lees hier het volledige artikel: A cure for blindness? Stem cells may hold the key

0 reacties

Een reactie versturen