Angst heeft weerslag op je ogen

Je zicht is een zeer gevoelig voor de staat van de rest van je lichaam. Dit merk je op verschillende manieren. Wanneer je pijn (zowel fysiek als mentaal) hebt kunnen je ogen waterig worden. Maar dit kan ook gebeuren wanneer je bijvoorbeeld last hebt van allergie. Daarnaast zul je bij ziekte vaak merken dat je ook direct last hebt van zware ogen. Zo geldt dit ook voor angst.

Miljoenen mensen in de wereld hebben last van angst (wereldwijd heeft ongeveer 1 op de dertien mensen last van angst). Angst heeft verschillende symptomen zoals nervositeit, een versnelde hartslag, zweten of een versnelde ademhaling. Het meest voorkomende symptoom is echter vermoeide ogen.

Hoe komt het dat je zichtproblemen krijgt door angst

De meeste mensen denken niet direct aan een verminderd zicht of pijnlijke ogen als een symptoom van angst. Het is dan ook niet zo dat angst direct zorgt voor pijnlijke ogen. De weerslag die het op je lichaam heeft, werkt vanuit meerdere delen van je lichaam door in je ogen.

Één van de symptomen is vergroting van de pupillen. Wanneer je hersenen gevaar detecteren zullen je pupillen groter worden. Het is de wetenschap nog niet gelukt om hier sluitend bewijs voor te vinden, maar gedacht wordt dat een vergroting van de pupillen ervoor zorgt dat je meer informatie tot je kunt nemen. Hierdoor zou je bij eventueel direct gevaar sneller kunnen reageren. Het probleem dat optreedt wanneer je last van paniek(aanvallen) hebt, er veelal geen direct gevaar is. En doordat het gevoel lang aan kan houden zullen je pupillen ook voor langere tijd vergroot zijn. Dit kan zorgen voor pijnlijke ogen.

Het overbelasten van de spieren kan ook zorgen voor zichtproblemen. Één van de reacties op een angstaanval is het aanspannen van de spieren. Dit gebeurt door je hele lichaam. Het voor langere tijd aanspannen van de spieren rondom je ogen kan zorgen voor een pijnlijk gevoel. Dit gaat veelal samen met een verminderd zicht.

Naast een directe overbelasting kan de angst ook voor slaapproblemen zorgen. Wanneer je niet in slaap kunt komen en daardoor een slaapgebrek krijgt, zul je dit direct merken aan je zicht. Een tekort aan rust voor je ogen zorgt direct voor pijnlijke ogen. Je merkt dat je niet alleen geestelijk vermoeid bent, maar ook lichamelijk.

Wat kun je er aan doen?

Aan de weerslag van de symptomen van angst op je ogen kun je niet direct iets doen. Uiteraard kun je proberen je ogen te ontspannen, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De enige oplossing is eigenlijk het probleem bij de bron aanpakken. Dat wil zeggen iets aan de angsten doen. Ook dit is niet zomaar gedaan. Het beste is om professionele hulp in je omgeving te zoeken. Voor een snelle eerste indruk voor wat je kunt doen kun je op de website van thuisarts kijken.

0 reacties

Een reactie versturen