Staar jij je blind?

Ken jij het spreekwoord: ‘Zich blind staren op’? Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord. Wat een waarheid met betrekking tot het zicht zit er in dit spreekwoord. Dit geldt zowel voor de letterlijke als figuurlijke betekenis. Betrap jij jezelf er weleens op dat je voor je uit zit te staren? In dit artikel vertel ik je meer over staren.

Betekenis voor je ogen van het spreekwoord ‘Zich blind staren op’

Letterlijke betekenis
Om te beginnen de letterlijke betekenis: ergens naar staren, totdat je er blind van wordt. Je zal van staren niet zo snel letterlijk blind worden. Staren is echter wel heel slecht voor je ogen en kan zelfs leiden tot verslechtering van je zicht. Het is één van de verkeerde kijkgewoonten die je beter kunt vermijden.

Een gezond en goed functionerend oog is van nature altijd in beweging. Het verspringt constant van punt naar punt. Tijdens het staren zet je je ogen stil, gefixeerd op één bepaald punt. Hierdoor neemt de beweging in je oog af. Dit levert veel spanning op in je ogen.

Ook knipper je vaak (bijna) niet als je staart. Knipperen is juist heel belangrijk voor je ogen. Het zorgt ervoor dat je ogen schoon en vochtig blijven. Een gezond oog knippert gemiddeld iedere 2 tot 3 seconden een keer. Lees ook: Waarom knipperen zo belangrijk is voor je ogen voor meer informatie over knipperen.

Als je merkt dat je zit te staren, sluit je ogen dan even om ze weer tot rust te laten komen. Zorg ervoor dat je daarna weer bewust van punt naar punt verspringt met je ogen, om ze in beweging te houden. Let vooral tijdens het computeren, televisie kijken en ander beeldschermwerk op dat je niet te veel zit te staren. Houd je ogen in beweging.

De figuurlijke betekenis van zich blind staren op

Dan de figuurlijke betekenis van dit spreekwoord: je zo sterk concentreren op één onderwerp, dat andere aspecten te weinig aandacht krijgen.

Ook het te sterk concentreren op één onderwerp, of in dit geval naar één ding blijven kijken, heeft een nadelig effect op je zicht. Blijf je altijd bewust van je omgeving. Een groot gedeelte van je zicht neem je waar in je perifere blikveld (de omgeving die je onbewust waarneemt). Als je teveel op iets concentreert, dan kun je belangrijke beelden missen in je perifere blikveld. Dit is niet wenselijk, want in je perifere blikveld neem je juist bewegingen waar, die bijvoorbeeld kunnen duiden op gevaar.

Tips samengevat

 • Vermijd staren
 • Knipper regelmatig
 • Blijf je bewust van je perifere blikveld

Wil je meer weten hierover of meer tips en weetjes ontvangen? Neem dan eens een kijkje op www.detoekomstvoorogen.nl of vraag een gratis scherper-zien-gesprek aan.

3 Reacties

 1. Jan Assink

  Ik zocht naar blindstaren. Vraag me af of die betekenis iets slechter zien door staren ook ligt besloten in de oorspronkelijke betekenis.

 2. Marijke

  Hoi Jesse,
  Ik heb eerder brillen van jou beateld.
  Maar heb maareen oog!
  Hetis lastig omdat je met twee ogen prima kunt kijken door de rasterbril.
  Zou het mogelijk zijn een bril met grotere gaatjes te kunnen bestellen!
  Ik moet zoeken naareen punt met een oog. Er is geen oog watbijspringt!,
  Ik hoor graag een reactie
  Vriendelijke groet.
  Marijke.

Een reactie versturen