Gaatjesbril

Er is één heel simpel antwoord op de vraag “wat is het verschil tussen een rasterbril en een gaatjesbril“. Het antwoord is namelijk “niks”. Gaatjesbril is simpelweg een ander woord voor Rasterbril. De brillen zijn al meer dan 500 jaar oud, en zijn uitgevonden en ontworpen door een wetenschapper (Scheiner, geboren in 1573). In het jaar 1934 is er in de Verenigde staten een patent afgegeven onder de naam “Pinhole glasses“. De letterlijke vertaling naar het Nederlands luidt gaatjesbril, maar de naam Rasterbril wordt in Nederland meer gebruikt.

Wat is een gaatjesbril

Een gaatjesbril is een bril met een normaal montuur, waarbij de glazen vervangen zijn door een plastic raster. Het plastic van het raster is indoorzichtig, dus je kunt alleen door de gaatjes kijken. Mensen dragen dit hulpmiddel om scherp te zien, zonder de nadelige effecten van een normale bril te ondervinden. Er bestaan een hoop verschillende gaatjesbrillen die vooral verschillen op het gebied van kwaliteit en comfort. Uiteraard hangt de prijs van deze brillen sterk samen met de mate van kwaliteit en comfort. Het zal altijd wennen zijn wanneer zo’n bril voor het eerst gaat dragen, dus zorg dat je een montuur kiest wat lekker zit.

Hoe werkt een gaatjesbril

GaatjesbrillenDoordat je maar door één van de gaatjes tegelijk kunt kijken, komen de lichtstralen die het oog binnen vallen alleen recht het oog in, waardoor deze altijd op de retina landen. Hierdoor zul je geen waas zien en kun je door het gaatje scherp zien. Wanneer je meer wilt lezen over de werking of het gebruik van deze brillen, kijk dan bij de informatie links helemaal onderaan deze pagina.

De afbeelding hiernaast geeft verschillende voorbeelden van gaatjesbrillen. Wanneer je van plan bent om dit hulpmiddel aan te schaffen dan kun je onder aan deze pagina doorklikken naar het gehele assortiment. Als je niet zeker weet welke gaatjesbril bij jou zou passen dan kun je via de blauwe button onderaan de pagina gratis advies aanvragen.

Gaatjesbril kopen

Wanneer u een gaatjesbril wilt kopen, is het van belang dat u de juiste bril kiest. Het grootste verschil tussen de brillen is het raster. Er zijn twee soorten rasters, fijnrasterbrillen en rasterbrillen met een normaal raster. De brillen met een fijn raster hebben kleinere gaatjes, waardoor deze meer geschikt zijn voor mensen met een grotere afwijking (groter dan -6). In de andere gevallen wordt aangeraden een bril met een normaal raster te nemen. Hierbij kan gekozen worden uit budget gaatjesbrillen of premium brillen. Het verschil in prijs uit zich in kwaliteit en design van het montuur, de werking verschilt niet.

6 Reacties

  1. Mario De Zutter

    Het is verbazingwekkend hoe ik toch scherp kan zien zonder leesbril met de gaatjesbril.
    De rasterbril gebruik ik om af en toe af te wisselen met mijn gewone bril. Soms gebruik ik ook een zwakkere leesbril. Na een gewenperiode gebruik ik hem meer en meer, maar dat varieert van dag tot dag. Met de oogoefeningen hoop ik dat ik de rasterbril nog meer kan dragen. De nieuwe functie: lezerweergave in de internetbrowser Firefox is een handig hulpmiddel om een artikel te lezen met rasterbril.

    • Jesse Huisman

      Goeie tip Mario! Ik zal zeker de lezerweergave gaan proberen.
      Ga vooral zo door met de rasterbril, als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt kun je altijd contact opnemen.
      Groet, Jesse

  2. José

    Hoi Jesse,

    Ik heb nu al een poosje een rasterbril als ik achter de computer zit.
    Voor de tv heb ik hem eigenlijk al ‘n poosje niet meer echt nodig [ik zie dat nog niet echt scherp, maar ik kan de ondertiteling al best goed lezen, dus beperk ik me nu tot de computer en als het licht niet goed genoeg is om te lezen]

    Voor mensen als ik, die de rasterbril niet meer altijd nodig hebben, zou het heel fijn zijn, als er iets aan de pootjes zou zitten waaraan je een brillebkoordje vast zou kunnen maken, want als je het er gewoon zó aanmaakt, dan valt de bril soms gewoon op de grond, omdat er nergens een verdikking zit of iets waar dat koordje achter kan blijven hangen.

    Misschien een goed idee om mee te nemen naar de brillenfabrikant?

    Hartelijke groeten
    José

    • Jesse Huisman

      Beste José,

      Allereerst ben ik heel erg blij om te horen dat je zo goed met de rasterbril bezig bent. Dat je hem al niet meer nodig hebt voor de tv is natuurlijk fantastisch! Ben je ook met oefeningen bezig?

      Heel hartelijk dank voor je suggestie, ik ga het direct eens voor je nakijken of ze hier iets op bedacht hebben.
      Het klopt dat bij de Kona Designer bril die jij gekocht hebt de pootjes erg recht zijn.

      Ik heb even op internet gekeken, en kwam dit brillenkoordje tegen. Hierbij lijkt het dat je het uiteinde kunt verstellen waardoor je het strakker om de pootjes kunt doen. Wellicht dat het er dan niet af kan glijden.

      Groet,

      Jesse

  3. maria meerschman

    Kanmij iemand helpen ik heb lensinplantaten voormijn cataract en ik heb ook astigmatisme aan linker oog nu heb ik deze al ee jaar en er is een ander probleem opgedoken nu blijkt dat ik macula pucker aan mijn linker oog heb wie kan mij helpen met informatie mvg

    • Jesse Huisman

      Dag Maria, helaas kan ik je hier niet bij helpen. Wellicht dat er andere lezers zijn die hier mee te maken hebben gehad?

Een reactie versturen