Je bril weg doen

Één van de eerste dingen die je zou moeten doen wanneer je wilt beginnen met natuurlijk zien is je bril weg doen. Dit klinkt heel erg simpel en daardoor misschien ook wel makkelijk. Niet is echter minder waar. Je bril (op sterkte) is iets waar je meestal al jaren lang aan gewend bent. Doordat je elke dag deze bril op en af doen, raak je er aan gehecht. Toch is er één heel erg belangrijk feit dat je moet weten als je echt op een natuurlijke wijze beter wilt zien. Het is onmogelijk om je bril te blijven dragen en toch op natuurlijke wijze weer goed te leren zien. Je kunt gewoonweg niet van je bril afkomen als je hem blijft dragen.

Je kunt niet van je bril af komen als je hem ondertussen blijft dragen

Ik droeg kort geleden zelf nog een bril

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met natuurlijk zien geloofde ik er eigenlijk niet zo heel van. Het klonk mij een beetje te mooi in de oren. Op natuurlijke wijze weer helemaal leren zien? Waarom zou ik dan in de eerste instantie aan een bril begonnen zijn. Alleen over die laatste vraag kan ik pagina’s vol schrijven, over hoe er winst wordt gemaakt op brillen op sterkte, en er duizenden mensen in de industrie werkzaam zijn, etc. Dit vind ik echter minder interessant dan het feit dat ik op een gegeven moment dacht dat ik het gewoon moest proberen. Ik had immers al een bril, dus wat had ik te verliezen. Vanaf dat moment heb ik besloten mijn bril helemaal niet meer op te zetten. Helaas had ik wel net een hippe nieuwe zonnebril op sterkte aangeschaft, maar dat mocht de pret niet drukken. Sinds die bewuste dag in april 2013 heb ik mijn bril niet meer opgehad. Uiteraard heb ik wel eens geprobeerd hoe het is om er door te kijken, maar echt functioneel heb ik hem niet meer gebruikt.

Zonder bril naar buiten gaan is schokkend

Omdat de meeste mensen zo gewend zijn aan het dragen van hun bril, voelen ze zich bijna naakt wanneer ze zonder bril over straat gaan. Daarnaast is het voor sommige mensen ook gewoon eng. Je ziet (nog) niet alles zoals je gewend bent, en dit is natuurlijk best wel spannend. Wanneer je echter wilt beginnen met op een natuurlijke wijze je zicht terug te krijgen, zul je echt afstand moeten doen van je bril. Dit zal zorgen voor snellere en betere resultaten, doordat de spanning die ontstaan is door het dragen van je bril en de veranderingen in het digitale tijdperk veel sneller worden teruggedrongen.

Het blijkt helemaal niet zo eng als het lijkt

Mensen die uiteindelijk de stap nemen en vol voor het op een natuurlijke wijze weer beter zien gaan, merken dat het niet zo schokkend is als vooraf gedacht. De eerste (paar) dagen zal het uiteraard wennen zijn, maar daarna zul je al snel zien dat de ontspanning toeneemt, en dat het niet dragen van je bril uiteindelijk veel meer voordelen dan nadelen heeft. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent in het boek van Saskia Naber (Natuurlijk Zien en de Bates Methode) dan heb je misschien in het begin moeite met lezen. Dit is heel erg normaal, vooral als je altijd een leesbril droeg. Gebruik in dat geval je rasterbril om te kunnen lezen. Hiermee kun je toch scherp zien zonder de nadelen van een bril op sterkte te ondervinden.

Je bril zorgt juist voor de stress die hem nodig maakt

Deze titel is misschien een beetje lastig te begrijpen, maar het is toch echt in 99% van de gevallen zo. Door het dragen van je bril zorg je ervoor dat er meer stress ontstaat, waardoor je minder goed ziet (dit is ook de voornaamste reden dat je steeds een sterkere bril nodig hebt). In de meeste gevallen is er niets mis met de ogen of het brein, maar wordt slechts door stress het zicht verminderd. De enige manier om dit op te lossen is niet het dragen van een bril, maar juist het niet dragen van je bril, gecombineerd met het toepassen van (een versie / variatie van) de Batesmethode. Ik zou dus vooral zeggen: “informeer jezelf, stop met je bril en begin vandaag nog met natuurlijk zien!”

10 Reacties

 1. Jack van Rijsbergen

  Hoi ,ik ben integendeel wat vele ervaren die stoppen met een bril dragen juist weer een bril gaan dragen omdat mijn ogen nu veel slechter zijn nadat ik gestopt ben met het dragen ervan. Laat ik wel even duidelijk zijn dat er mensen zijn waar dit echt niet bij werkt en ik ben het levende bewijs ervan, er bestaan dus geen wondermiddelen. Ik ben heel blij dat er mensen zijn waar dit wel goede resultaat geeft maar weet ook zeker dat er vele bij zijn die er geen baat bij hebben. Ik heb alles gedaan wat maar kon en ik ben heel blij dat ik mijn bril nog heb, ik hoop ook dat mijn bericht geplaatst zal worden zodat men zeker niet misleid word door al deze mooie berichten dat dit alles, training, rasterbril enz. de grote oplossing is.
  Ik ben wel blij dat er mensen zijn die er baat bij hebben want dat mag ook gezegd worden

  • Jesse

   Hoi Jack,

   Uiteraard plaats ik je bericht, ik ben zeer geinteresseerd in alle kanten van natuurlijk zien en jouw verhaal hoort daar zeker bij. Wondermiddelen bestaan inderdaad niet, en je bent niet de enige van mijn klanten die uiteindelijk niet met het natuurlijk zien doorgaat of er geen resultaten mee behaalt. Sommige mensen stoppen na een halve dag al met het dragen van de rasterbril omdat ze er gewoon helemaal niet aan kunnen wennen / er niet goed door kunnen zien. Op deze pagina heb ik een artikel geschreven over het natuurlijk zien in relatie tot kwakzalverij. Hier leg ik uit hoe ik het natuurlijk zien zie, en op welke manier het mij geholpen heeft.

   Gelukkig is dit maar een erg klein gedeelte en hoor ik voor het overgrote deel toch positieve reacties.

   Heb je je rasterbril nog? Wat mij betreft kun je hem alsnog gewoon retourneren hoor, ook al is deze al gebruikt.

   Met hartelijke groet,

   Jesse Huisman

 2. Marijkeharing

  Ik zou het erg fijn vinden als ik geen bril meer hoef te dragen.Maar ik moet iedere dag met de auto weg en ik kan dan niet zonder bril.begrijp jewel hoe doe ik dat?groetjes Marijke

  • Jesse

   Klopt Marijke, dit is inderdaad een lastig probleem. Ik zelf had niet zo’n sterke bril. Hierdoor kon het wel zonder.
   Wat je zou kunnen doen is een iets minder sterke bril nemen voor deze momenten waarop je het echt niet met je rasterbril af kunt.

 3. Lut Snellings

  Ik wil het wel proberen om vanaf morgen geen bril meer te dragen, maar ik wil toch eerst de rasterbril in huis halen. Anderzijds ben ik toch wel ongerust want ik rij praktisch elke dag mijn kleinkinderen naar school en ik ga ze ook weer ophalen. Op dit ogenblik zie ik mij dat niet zonder bril doen. Mijn verantwoordelijkheid voor het welzijn van mijn twee kleinkindjes is hierin ook heel groot.

  • Jesse Huisman

   Beste Lut,

   Je kunt absoluut niet met een rasterbril in de auto rijden. Ik zou dus vooral aanraden om wanneer je met natuurlijk zien wilt beginnen, je bril zo veel mogelijk af te laten, maar in de auto gewoon op te houden. Veiligheid boven alles, vooral voor je kleindkindjes en ook de anderen in het verkeer. Als je verder vragen hebt kun je ze altijd op de website posten.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 4. Lies

  Zal ik met cilinder afwijking en links -4.75 gewoon weer zonder bril kunnen lopen?
  Ik wil er eigenlijk vanaf maar wil me ogen niet aten laseren.

 5. Demi

  Weet je toevallig of het ook werkt bij iemand met syndroom van Adie?

  Alvast bedankt!

  • Alfons

   Hallo Demi,

   Bedankt voor je vraag, in dit specifieke geval weet ik dat niet. Wel geeft het dragen van een Rasterbril over het algemeen ontspanning in de ogen en ik kan mij voorstellen dat u daar ook baat bij heeft. U zou een Rasterbril kunnen uitproberen, indien deze niet bevalt kunt u de bril terugsturen en dan retourneer ik het aankoopbedrag.

   Ook wil ik u doorverwijzen naar Karin, van http://www.VolZicht.nl, zij geeft deze week een Kort krachtig Oogcollege waarin ze vertelt welke stappen u kunt nemen om diverse oogklachten te verhelpen en het zicht te verbeteren.

   Met vriendelijke groet,
   Alfons Vrijland

Een reactie versturen