Moet je een op maat geprinte leesbril willen?

Moet je een op maat geprinte leesbril willen?

De Nederlandse startup Roger Bacon maakt grote stappen met het leveren van een op maat geprinte leesbril. De bril komt uit een 3d printer en wordt naar aanleiding van een scan van je gezicht helemaal op maat geprint, waardoor deze perfect past.

Maar ik moet toch helemaal geen leesbril dragen?

Het dragen van een leesbrilletje staat natuurlijk een ieder vrij. Veel mensen zien het als een verschrikkelijk iets wat bij het leven hoort wanneer je vijftig wordt. Toch zou ik het niet aanraden. Waar voorkomen altijd beter is dan genezen, is dat in mijn ogen ook hier zo.
Als je op tijd begint met het aanwennen van de juiste gewoonten, en op een meer natuurlijke manier leert zien, dan kan het best wel eens zo zijn dat je die leesbril helemaal niet nodig hebt. Helaas is dit niet iets wat vanzelf komt. Je zult er wel iets voor moeten doen. Het gaat hierbij niet alleen over wennen, maar ook over gedragsverandering. Dingen die je onbewust al jaren doet. Deze dingen (zoals staren en turen) zul je moeten gaan afleren.

Een op maat gemaakte bril klinkt wel goed

geprinte leesbrilEen bril op maat klinkt heel goed. In principe is elke bril eigenlijk maar een onding. Maar als we er dan toch eentje nodig hebben (het liefst dus een rasterbril), waarom dan niet op maat. Wennen aan een bril zul je altijd moeten doen, niet alleen aan de lens, maar ook aan het montuur. Wellicht dat het op maat printen van een bril dit proces kan versnellen. Ondanks dat het nu nog vrij prijzig is, zou het printen in de toekomst veel goedkoper kunnen worden. De scan (en het apparaat om dat te doen) blijft natuurlijk nog een bottleneck in dit verhaal, maar wellicht dat ook daar oplossingen voor worden bedacht.

Is het printen van een rasterbril dan de oplossing?

Vooral dit is waarom ik geïnteresseerd raakte in het nieuws over de geprinte brillen. Als je een normale leesbril kunt printen, dan moet een rasterbril helemaal geen probleem zijn. Deze heeft immers helemaal geen glas, en kan uit 1 soort materiaal gemaakt worden. Stel je voor dat je op je bril gaat staan, dan print je toch gewoon een nieuwe? Zo makkelijk is het nu nog niet, maar dat kan in de toekomst wel gaan veranderen. Iets leuks om in de gaten te houden dus. Met name ook het spelen met de afstand van de gaatjes en de grootte kan leuk worden. Wellicht dat het wennen aan de rasterbril dan nog makkelijker kan worden.

Dus ga ik zo’n bril bestellen?

Nee. Voorlopig nog niet. Ik had het principe graag uitgetest, en dan met name de pasvorm.
Helaas is het me op dit moment nog te prijzig. Maar mocht dit in de toekomst veranderen, dan ga ik het zeker testen. Het lijkt me erg leuk om te onderzoeken of het mogelijk is om in de toekomst geprinte rasterbrillen te kunnen aanbieden.

2 Reacties

 1. Marijke

  Wat een fantastisch nieuws,
  .ik had al eens gevraagd op alle sites of ik een bril met grotere gaatjes kon bestellen!
  Ik heb helaas maar een oog meer, en het lukt met 2 ogen wel waarschijnlijk om door de gaatjes te kijken.
  Maaar, met een oog, gaat het niet gewoon. Dus ik hè/ een groter gaatje nodig.
  Ik hoor graag als het zover is als e betaalbaar zijn.
  Vriendelijke groet.
  Marijke Huijbregts

  • Alfons

   Hoi Marijke,

   Bedankt voor je reactie, ik ga kijken of ik een bril kan vinden met grotere gaatjes. Uiterlijk volgende week laat ik je weten of ik iets gevonden heb.

   Groeten,
   Alfons

Een reactie versturen