Goedkope leesbril

Op dit moment wordt bijna iedereen in Nederland op een bepaald moment een leesbril voorgeschreven. Ook beginnen we op steeds jongere leeftijd met het dragen van een leesbril. Door het vele gebruik van computers, televisie, tablets, E-readers en smartphone’s krijgen je ogen het steeds meer te verduren. Met een leesbril op zul je scherper kunnen zien, maar de leesbril zal er voor zorgen dat er juist meer spanning ontstaat. Hierdoor zal je zicht nog minder worden, en heb je steeds een sterkere bril nodig. Waar een leesbril vroeger vooral werd gezien als oplossing voor ouderdomsverziendheid, kijkt niemand meer raar op wanneer je je leesbril tevoorschijn haalt als je achter in de dertig bent.

Een leesbril zorgt ervoor dat je minder ontspannen kijkt. Hierdoor zul je steeds een sterkere nodig hebben. Probeer eens een rasterbril als alternatief. Hierdoor zul je juist meer ontspannen leren kijken. Heb je het gevoel dat je een leesbril nodig hebt, maar wil je liever op natuurlijke wijze beter leren zien? Vraag dan gratis persoonlijk advies aan via de button hier onder.

Het nadeel van een Goedkope leesbril

goedkope leesbrilDe goedkope leesbrillen zijn zo goedkoop omdat deze in groten getale gemaakt worden voor “het gemiddelde oog”. Dit bestaat echter niet. Elk oog is anders. Juist door een bril op sterkte te dragen die niet specifiek gemaakt is voor jouw afwijking verhoog je de spanning, en zal je zicht nog verder achteruit gaan. Je loopt dan namelijk het risico dat je een leesbril hebt die te sterk is voor je ogen, waardoor je je ogen dwingt om slechter te zien dan ze eigenlijk kunnen. Wanneer je het nog niet aandurft om een rasterbril te gebruiken in plaats van je leesbril, zorg er dan voor dat je in ieder geval een leesbril gebruikt die minder sterk is. Je kunt dit doen door je ogen te laten opmeten bij een opticien, en het recept mee te nemen. Aan de hand hiervan kun je er dan voor kiezen om een goedkope leesbril te nemen die ongeveer 0,5 tot 0,75 dioptrie minder sterk is. Hierdoor blijf je wel je ogen uitdagen en weet je zeker dat je geen leesbril hebt die veel te sterk is.

Een rasterbril als alternatief voor een leesbril

Rasterbril als alternatief voor leesbrilWanneer je niet goed van dichtbij ziet, maar de spanning niet verder wilt vergroten, doe je er goed aan om te denken aan een rasterbril als alternatief voor een leesbril. Met een rasterbril zul je van dichtbij (en overigens ook van ver af) scherp kunnen zien, zonder dat je de nadelige effecten van een leesbril ondervindt. Daarnaast zoals in de vorige alinea beschreven wordt, is het dragen van een goedkope leesbril nog minder goed voor je ogen dan een normale (lees)bril op sterkte. Wanneer je je leesbril gebruikt als computerbril, is dit geen probleem. Een rasterbril is ook uitermate geschikt om te gebruiken achter de computer. Het raster houdt namelijk ook een gedeelte van het licht tegen, waardoor je ogen minder vermoeid zijn na het werken achter de computer. Hierdoor zorg je er niet alleen voor dat je op een meer ontspannen manier aan het werk bent, maar maak je jezelf ook minder afhankelijk van je leesbril.

Zelf testen hoe het werkt

Je kunt heel makkelijk zelf testen hoe een rasterbril werkt. Wanneer je moeite hebt met het lezen van kleine letters, prik dan een gaatje in een stukje karton (of dik papier) en probeer eens te lezen terwijl je door het gaatje kijkt. Je zult zien dat het beeld wat je door het gaatje ziet, scherper is dan wanneer je zonder het karton kijkt. Als je op deze manier scherp kunt zien, zul je met een rastebril gewoon kunnen lezen zonder dat je je leesbril op sterkte nodig hebt. Een rasterbril kijkt natuurlijk een stuk fijner dan een stukje karton met een gaatje. Wel is het zo dat je in het begin eerst moet wennen aan het kijken door het raster. Omdat je op een andere manier moet kijken, zal het in het begin vrij moeilijk zijn. Je zult dan nog vaak het raster zien. Om het wennen makkelijker te maken, zijn er een aantal oogoefeningen die je (met je rasterbril op) kunt doen. Voor meer informatie over het gebruik en de werking van rasterbrillen kun je kijken bij de veel gestelde vragen.

Voorkom dat je een leesbril nodig hebt

Door op een natuurlijke wijze beter te leren zien kun je voorkomen dat je een leesbril nodig hebt. Natuurlijk zijn er (vooral in het begin) altijd momenten waarop je iets echt even niet kunt lezen. Op die momenten is een rasterbril de juiste oplossing. Maar met alleen een rasterbril kom je er niet. Je zult ook op je omgeving moeten letten. Ga niet in het duister de krant lezen, en zorg waar mogelijk voor veel daglicht. Daarnaast gaan veel mensen, wanneer ze van dichtbij wat minder goed beginnen te zien, heel erg hun best te doen om de lettertjes toch te lezen. Dit heeft een nadelige weerslag op de houding en de ogen. Je kunt dus beter al preventief met de batesmethode aan de slag gaan (zoals beschreven in de volgende alinea).

Beter leren zien met de Batesmethode

Een rasterbril is slechts een hulpmiddel waarmee je de nadelige effecten van een bril kunt voorkomen. Met alleen het dragen van een rasterbril verbeter je niet direct je zicht. De bril zorgt wel voor verlichting bij verschillende oogproblemen zoals vermoeide of droge ogen en overgevoeligheid voor licht. Wanneer je echt je zicht op een natuurlijke wijze wilt verbeteren zul je echter zelf aan de slag moeten. De Batesmethode is een methode waarbij je slechte zie gewoontes af leert, en op een bewustere wijze leert zien. Deze methode vergt veel doorzettingsvermogen en is niet voor iedereen weggelegd. Omdat de methode van een bewustwording uitgaat, moet je wel open staan om hier mee aan de slag te gaan. De methode is er op gericht om te leren ontspannen door je ogen bewuster te gebruiken. Wanneer je te veel gericht bent op de verbetering zal deze spanning ook alleen maar toenemen. Wanneer je hier mee aan de slag wilt gaan kun je gratis advies aanvragen om te beginnen. Met dit advies help ik je op weg en zal ik je aan de hand van enkele vragen adviseren welke rasterbril het beste bij jouw situatie past.

4 Reacties

 1. Wilma

  Ik ben heel tevreden over het effect van de raster bril. Ik ben begonnen met een gewone raster bril. Dat viel niet mee als je de hele dag voor je werk achter de P.C. zit en moet lezen. Ik pakte toch steeds weer mijn gewone bril. Toen zag ik dat er ook een fijn raster bril te koop was, deze heb ik toen aangeschaft om het te proberen. ( als het niet beviel mocht ik deze terugsturen) Nu dat ging bij mij een stuk beter, het was wel wennen maar ik kon van mijn gewone bril afblijven en dat was toch de opzet. ik ben nu nog geen 10 weken bezig en kan nu bij mooi weer buiten al een boek lezen zonder enige bril. Dat geef je een goed gevoel. Stress doet heel veel met je ogen, dat kan ik direct merken. Dan stijgt de spanning op je ogen en zie ik het echt minder scherp. En dat levert ook weer spanning op, want daar heb ik geen tijd voor. Verder nog een advies: laat je niet negatief beïnvloeden door andere, geloof erin en hou vol. ik had de hele dag + 2 1/2 en voor leesbril + 5. Ik heb alleen nog een vraagje aan Jesse: nu is er vanmorgen een pootje van de fijn rasterbril afgebroken en zo lang heb ik deze nog niet. Is er nog een soort van garantie?

  • Jesse Huisman

   Beste Wilma,

   Uiteraard zit er garantie op de bril.
   Kun je me een foto sturen via de mail?
   Dan neem ik ook even contact op met de fabrikant.

   Hartelijke groet,

   Jesse Huisman

  • Jesse Huisman

   Beste Hans,

   Je kunt deze brillen via deze pagina uitkiezen. Als je advies wilt over de bril die bij je past kun je gratis advies aanvragen via één van de buttons op de site.

   Groet,

   Jesse

Een reactie versturen