Ons digitale leven schaadt meer dan alleen je ogen

Onlangs noemde ik het al in een artikel op mijn website, maar het constant in de weer zijn met allerlei digitale schermen/apparaten heeft zeer nadelige gevolgen voor de ogen van je kinderen. Echter blijft het daar niet bij. Naast de gevolgen voor het zien en de ogen, heeft het smartphone en tablet-gebruik ook gevolgen voor andere delen van het lichaam. Vooral voor de nek en rug heeft de onnatuurlijke houding die je vaak aanneemt een negatieve invloed.

We beginnen heel erg jong

Kinderen die nog maar net geboren zijn, lijken bijna intuïtief een ipad of smartphone te kunnen bedienen. En omdat het voor wat oudere mensen soms zelfs nog lastig is, is dit altijd een leuke gimmick. Natuurlijk ben je als ouder al snel trots op je kind en vind je het prachtig als hij of zij iets nieuws geleerd heeft. Maar denk hier bij wel goed na over de volgen die je hier mee vaak onbedoeld in de kaart speelt. Veel ouders weten inmiddels dat tablet gebruik slecht voor je ogen is, maar op de houding wordt nog veel minder gelet. Vooral tijdens de groei van een kind is de houding uitermate belangrijk. Natuurlijk had de computer altijd al invloed op de houding van de kinderen, maar tegenwoordig wordt je er op thuis, op school en bij anderen constant mee geconfronteerd. Daarnaast is de houding bij de apparaten die je in je hand kunt houden vaak nog veel slechter dan wanneer je aan de tafel achter de computer zit.

Wat kun je er tegen doen?

Er zijn allerlei maatregelen om de kinderen op een meer ergonomische manier te laten zitten of liggen. Wanneer je jezelf hiervan op de hoogte bent, maak je al een goede stap richting een oplossing. Maar het als ouder op de hoogte zijn, betekent nog niet dat je kind er ook gehoor aan geeft. De apparaten worden veelal gebruikt als je er als ouder zelf niet bij in de buurt bent. Zorg er dus voor dat je kinderen weten waarom je hier zo over in zit. Hoe je dit aan de man brengt is natuurlijk een kwestie van opvoeding, hier ben ik geen expert in, en daar zul je dus helemaal zelf een keuze in moeten maken. Binnenkort zal ik een uitgebreide blog schrijven over dingen die je kunt doen om je houding te verbeteren tijdens het gebruik van tablets en telefoons.

Lees hier het volledige artikel: Screen Time Hurts More Than Kids’ Eyes

0 reacties

Een reactie versturen