Graag blind willen zijn

Dat er veel mensen die, toen ze klein waren, graag een bril wilden is wel bekend. Het staat zo stoer of zo slim of je kunt een leuke kleur kiezen. Gelukkig is dit voor verreweg de meeste kinderen een fase. Er zijn echter mensen die nog een stapje verder gaan. Deze mensen hebben gezonde ogen, maar willen graag blind zijn.

Body integrity identity disorder

Deze aandoening (BIID) is zeer zeldzaam. Je spreekt van BIID wanneer een normaal gesproken gezonde patient het gevoel heeft dat hij invalide moet zijn. Een bekender voorbeeld is het verlangen naar een amputatie. Hierbij heeft de patient het gevoel dat hij of zij niet “compleet” is met (bijvoorbeeld) twee gezonde benen. Dit syndroom komt ook voor in relatie tot de ogen. In dat geval wil de patient liever blind zijn, terwijl hij of zij twee gezonde ogen heeft.

Wel de hardware niet de software

In een interview van Vice legt iemand die zelf aan het syndroom lijdt het uit als het wel hebben van bepaalde software, maar niet de hardware die er bij hoort. Hierdoor blijven er steeds foutmeldingen komen. Kortom hij heeft niet het gevoel dat zijn hersenen passen bij hetgeen zijn ogen zien. Hij heeft deze gevoelens al sinds zijn kindertijd. Dit gevoel is zelfs zo sterk dat hij aan “blindsimming” is begonnen.

Blindsimming

Blindsimming is het simuleren van blindheid. Er zijn verschillende manieren voor, maar de meest in het oog springende manier is het dragen van een dusdanig sterke bril dat hij het zo wazig maakt dat je vrijwel niets meer ziet. Soms worden deze zelfs in combinatie met hele sterke lenzen gedragen. Naar schatting zijn er duizenden mensen over de hele wereld die aan blindsimming doen. Deze mensen doen dat niet omdat ze het leuk of grappig vinden om het te doen, maar omdat ze echt niet anders kunnen. Sommige van deze mensen zouden zelfs een (onomkeerbare) operatie willen ondergaan, waarmee ze geheel of gedeeltelijk blind zouden worden.

Opereren om slechter te zien

De vraag of je iemand moet opereren die een perfect gezond oog blind wil maken (of een gezond been wil amputeren), is een zeer lastige kwestie. De patienten zelf zien het echter anders. Zij lijden onder de huidige situatie en verlangen naar een situatie waarin ze zich voor het eerst helemaal “compleet” voelen. Er zijn enkele tientallen gevallen bekend van operaties waarbij iemand die aan BIID lijdt een ledemaat liet amputeren. Een operatie voor blindheid is echter nog niet uitgevoerd.

Lees hier het volledige artikel: Er bestaan mensen met gezonde ogen die graag blind willen zijn

0 reacties

Een reactie versturen