5 miljard bijzienden in 2050

We zien steeds slechter. Doordat onze dagelijkse bezigheden zich meer en meer op zeer korte afstand bevinden (telefoons, computers, tablets, boeken, etc…) gaan onze ogen steeds verder achteruit. Onderzoekers van het Brien Holden instituut raden aan om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, voordat de bijziendheid epidemische proporties aanneemt.

Niet alleen bijziend maar ook risico op blindheid

De verwachting is dat ongeveer de helft (naar schatting 5 miljard) van de wereldbevolking rond het jaar 2050 bijziend zal zijn. Van deze 5 miljard mensen is de verwachting dat 20% (1 miljard) een vorm van ernstige bijziendheid zal hebben. Een dergelijk grote groep van ernstig bijzienden heeft vergaande gevolgen voor de maatschappij. Ernstige bijziendheid brengt namelijk een verhoogd risico op blindheid met zich mee.

Advies ter voorkoming van bijziendheid

De onderzoekers laten het niet alleen bij het luiden van de alarmbellen, maar geven ook advies om deze situatie te voorkomen. Wanneer we iets willen doen aan deze epidemische vorm van bijziendheid, zullen we met man en macht moeten werken aan gedragsverandering met betrekking tot het zien en het gebruik van alle electronica om ons heen. Met “man en macht” doelen de onderzoekers op overheden, onderwijs en de gezondheidszorg. Wanneer kinderen vroegtijdig worden aangeleerd hoe ze met hun ogen om moeten gaan, kan dit op lange termijn het zicht beschermen. Het aanpassen van de educatie is de tweede stap in het proces om dit scenario te voorkomen. De eerste stap is zorgen dat men bewust wordt van dit probleem. De afgelopen tijd is de grote groei van bijziendheid vaker en vaker in het nieuws, en steeds meer mensen gaan zelf op zoek naar een oplossing. Veelal wordt de eerste stap genomen door zichzelf bewust te zijn van het gebruik van de ogen en het bijkomende risico bij veel bezigheden.

Wat kun je zelf doen

Je kunt zelf vandaag nog beginnen om op een meer natuurlijke wijze te zien en bewuster met je ogen om te gaan. Om te beginnen is het goed om te leren welke dingen je niet en welke dingen je juist wel moet doen. Leer deze slechte zie-gewoonten af, ze helpen je misschien op korte termijn dingen scherper te zien, maar op lange termijn hebben deze gewoonten vervelende gevolgen. Daarnaast kun je aan de hand van oogoefeningen zorgen dat je je ogen meer ontspant. De Batesmethode voor natuurlijk zien, is er vooral op gericht om je ogen te leren ontspannen. Wanneer je hiermee wilt beginnen is dit artikel de het juiste startpunt. Hierin leg ik uit hoe ik mijn bril heb afgezet, en doormiddel van gedragsverandering mijn zicht heb kunnen verbeteren.

Lees hier het volledige artikel: 5 Billion People Will Be Diagnosed With Myopia By 2050, 1 Billion At Risk For Going Blind

0 reacties

Een reactie versturen