Oogoefeningen

Het op een natuurlijke wijze weer terugkrijgen van je zicht vergt veel tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Omdat ik uit eigen ervaring weet dat het niet altijd makkelijk is om door te zetten heb ik voor mezelf lang gezocht naar de juiste routine voor oogoefeningen. Ik wilde mijn activiteiten omtrent de Bates Methode en natuurlijk zien graag zo indelen dat ik er in mijn dagelijkse leven niet te veel moeite voor hoef te doen. Dit klinkt misschien een beetje gemakkelijk, maar ik weet van mezelf dat op die manier de kans van slagen voor mij vele malen groter is.

Wanneer je direct aan de slag wilt om op natuurlijke wijze je zicht te gaan verbeteren dan kan ik je van gratis persoonlijk advies voorzien. Op die manier help ik je met je eerste stap naar een scherper zicht. Klik daarvoor op de onderstaande button en vul het formulier in.

Simpele dagelijkse oogoefeningen

Deze oefeningen zijn zo samengesteld dat je er gemakkelijk mee aan de slag kunt, zonder dat het veel tijd in beslag neemt of andere activiteiten in de weg staat. Je kunt oogyoga doen terwijl je even pauze neemt van een andere activiteit of soms zelfs gedurende andere dingen. De onderstaande drie pagina’s bevatten oefeningen om rustig op te bouwen. Je kunt deze oogoefeningen ook doen met je rasterbril op. Hierdoor zul je sneller aan de rasterbril wennen, en zul je er dus meer profijt van hebben.

Oogoefeningen 1 – Onderzoek je omgeving
Oogoefeningen 2 – Actieve ogen
Oogoefeningen 3 – Meer Oogyoga en figuren

Let op: Het maakt niet uit hoe kort de oefeningen zijn die je gaat doen, het is belangrijk om altijd eerst op te warmen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je lichaam goed uit te rekken en een paar keer te geeuwen. Hierdoor wordt je lichaam geactiveerd en begint de aanvoer van energie en bloed naar de hersenen (hier vindt 90% van het zien plaats) harder te werken.

Je oogspieren trainen

Oogoefeningen zijn er niet om je ogen of oogspieren te trainen. De bedoeling van deze oefeningen is zorgen dat je je ogen op een actieve en ontspannen manier gebruikt. Zolang je deze oefeningen op een ontspannen wijze doet kun je er veel profijt van hebben. Wanneer je echter gaat forceren en probeert tot het uiterste te gaan dan is het een ander verhaal, en kunnen de oefeningen zelfs schadelijk zijn. De reden hiervan is dat ze op die manier voor meer spanning zorgen. Ga daarom voorzichtig met de oefeningen om en hou te allen tijde in je achterhoofd dat je deze oefeningen doet om te ontspannen en niet om je spieren te trainen.

Let op: het is van groot belang om alle oogoefeningen die je doet op een zo ontspannen mogelijke manier te doen. Overdrijf niet en ga nooit tot het uiterste dit zal juist voor het tegenovergestelde effect zorgen en spanning veroorzaken. Het is ook niet aan te raden om te beginnen met oefeningen voordat je jezelf verdiept hebt in de Batesmethode, en je bewust bent van de manier waarop je zou moeten zien en je ogen zou moeten gebruiken.

Oogoefeningen van Saskia Naber

Saskia Naber heeft het boek “natuurlijk zien en de Batesmethode” geschreven. Dit is één van de beste en fijnste boeken verkrijgbaar over het natuurlijk zien. Op haar website kun meer over oogoefeningen lezen. De jarenlange ervaringen van Saskia zorgen ervoor dat zij de expert van Nederland op dit gebied is. Ze is één van de grondleggers van de bekendheid van de Batesmethode in Nederland. Wanneer je wilt beginnen met natuurlijk zien dat is haar boek een absolute aanrader. Je wordt vanaf het begin tot eind aan de hand genomen en ingewijd in de fantastische wereld van natuurlijk zien.

Onlangs is er zelfs een nieuwe druk van het boek uitgekomen, een prachtig nieuw design met hardcover. De prijs is gelijk gebleven dus je krijgt nog nu nog meer waar voor je geld. Wanneer je eerst zelf aan de slag wilt kun je zowel op deze website als op de site van Saskia veel nuttige informatie vinden om een begin te maken. Wanneer je twijfelt over de methode en of dit wel geschikt voor je is, dan voorzie ik je met plezier van gratis persoonlijk advies. Je ontvangt dan tips over het juiste model rasterbril dat bij je past. Daarnaast help ik je ook in de goede richting om een begin te maken met het op een meer natuurlijke wijze leren zien. Onder aan deze pagina staat een link naar het boek “Natuurlijk Zien en de Batesmethode”. Wil je persoonlijk advies ontvangen, klik dan op de blauwe button hier onder.

22 Reacties

 1. Anneliet Los

  Ik wil graag een rasterbril, boek en de Snellenkaart bij u bestellen, maar woon in Italië, is dat een probleem?

 2. Daan de Groot

  Ik zie 30%, kan dit mijn zicht in procenten verbeteren? zoja, hoeveel?

  • Jesse Huisman

   Beste Daan,

   Dat hangt heel erg van jezelf en je omgeving af. Het is niet makkelijk om op een natuurlijke manier beter te leren zien. Hoe groter je afwijking, hoe lastiger het ook wordt. Dus een percentage durf ik je zo niet te geven, dat zou ook echt maar gissen zijn. Ik kan je wel garanderen dat als je er gemotiveerd mee aan de slag gaat, je een stuk meer ontspannen kunt leren kijken waardoor je veel meer van je ogen zult genieten. Het mooie daarbij is dat je ook scherper zult beginnen te zien.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 3. Rosa

  Is het nodig om je lenzen uit te doen tijdens de oogoefeningen?

 4. Gusta

  Goede middag Mijn vraag gaat niet overzij, maar over mijn zoon. Op 12 november werd mijn zoon geopereerdaan een avm(een vaatkuwen ) in zijn hoofd voor zij erbij konden ontstond er Eem bloeding onder de hersenen, waarbij deze zwollen. Na 10 uur opereren werd hij 5 dagen gesedeerd aan de beademing. Hij is er goed van afgekomen, geen verlammingen, hij kan eten en praten, alleen zijn zicht is aan getast. Zijn linkeroog is tot nu toe blind en zijn rechter 8%, dus weing. Er was een arts, die zei dat er tot 3 jaar verbetering mogelijk zou zijn. Eeen andere geeft hem weing hoop(hij had er geen ervaring in.Zijn moed is de daardoor de grond in geboord. Hij heeft een eigen reclamebureau, waarbij kijken cruciaal is. Zou U iets voor hem kunnen betekenen? Hij heeft wel visio. Vriendelijke groet Gusta Hermus

  • Jesse Huisman

   Beste Gusta,

   Wat vervelend om te horen, althans erg goed dat je zoon er zonder verlammingen van af gekomen is, maar zichtverlies is niet niks.
   Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hier geen ervaring mee heb, maar ik wil heel graag helpen. Als je me even een email kunt sturen met je adres (of je zoon’s adres), dan zorg ik dat je al het benodigde materiaal krijgt om te proberen of natuurlijk zien een rol kan spelen in de revalidatie.

   Ik hoop spoedig van je te horen.
   Heel veel sterkte!

   Hartelijke groet,
   Jesse

 5. Anna

  Hoi Jesse,

  E-book helemaal doorgelezen en je legt het allemaal duidelijk uit.
  De oefeningen die je beschrijft, kun je niet altijd en overal uitvoeren b.v. op je werk.
  Naar objecten kijken zoals je beschreef, niet staren, je oog bewegen van ene hoek naar andere. Dit doe ik ook als ik naar buiten kijk. Het werkt echt. Je kijkt beter om je heen, je gaat (letterlijk en figuurlijk) meer zien.

  Persoonlijk werk ik achter de receptie, waar veel mensen aan de balie komen. Dus die oefeningen zoals palmeren lukt dan niet. Dit heb ik wel 1x gedaan en toen vroeg iemand die ik niet hoorde aankomen, of het goed met mij ging.
  Opzich grappig, maar je begrijpt dat dit niet kan op je werk. Rasterbril werkt voor mij alleen met ver zien en tv kijken. Dan zie je de letters en gezichten goed. Zonder bril gaat dit (nog) niet. Waarschijnlijk gaat het nu al een stuk beter, want met rasterbril op de computer kijken, is voor mij hinderlijk. Ik kan namelijk zonder bril (en zonder hoofdpijn!) op de computer zien en lezen (behalve de hele kleine lettertjes natuurlijk)

  Ik heb een plus en een min oog. Die 2 werken niet samen. (bij oogarts moet je plusteken in het rondje krijgen en dat lukt mij niet) Nu merk ik dat mijn plus oog (+1.25) de dominante oog is, deze ziet scherper in de verte. Voorheen was dit mijn min oog (-1.50) met bril (of contactlens, ik droeg er altijd maar 1) Dit zullen meer mensen hebben en ik vraag mij af of zij dezelfde ervaring hebben. Het heeft bij mij een paar dagen geduurd, voordat het z.g. trekken van de ogen stopte. (trekt tussen de ogen / hoofdpijn kreeg ik)

  Al met al, kost het tijd en geduld voordat je zonder bril beter gaat zien. Als je het kunt los laten dat je zonder bril scherp gaat zien, want dat wil je zo snel mogelijk, zal je het zeker volhouden en merken dat het elke dag een stukje beter gaat.

  Vriendelijke groet,

  Anna

 6. Jacqueline

  Werkt dit ook bij verziendheid? Op afstand zie ik prima, maar voor dichtbij heb ik een leesbril nodig. Valt dat te verbeteren of moet ik het accepteren als ouderdomskwaal?

  • Jesse Huisman

   Beste Jacqueline,

   Het werkt heel goed wanneer je een leesbril nodig begint te hebben.
   Je kunt dan prima in plaats van de leesbril met een rasterbril beginnen,
   hierdoor zul je meer natuurlijk en ontspannen leren zien.
   Als je nog vragen hebt hoor ik graag van je.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 7. Owen

  Beste Jesse,

  Bij mijn linkeroog heb ik exotropie, wat betekent dat het oog iets naar de kant van mijn (linker)oor afwijkt. Hierdoor zie ik soms een dubbelbeeld maar meestal kijk ik dan onbewust alleen met mijn rechteroog. Mijn vraag was of jouw oogoefeningen hier tegen helpen.
  Groet,

  Owen

  • Jesse Huisman

   Beste Owen,
   Een rasterbril zou ik je niet direct aanraden bij strabisme. Wat ik je wel kan aanraden is om het boek van Saskia Naber te lezen. Hiermee kun je leren om op een meer natuurlijke manier met je ogen om te gaan, en ze geeft een goede uitleg over wat de Batesmethode in jouw geval kan betekenen.
   Groet,

   Jesse

 8. Tim

  Beste,

  Ik zit met een ander probleem. Ik zie overdag en snachts, bij voldoende licht binnen en buiten, scherp. Alleen heb ik erg veel last van tegenlicht en dubbele randen in het verkeer bijvoorbeeld. Het beeld raakt verstrooid. Dit lijkt door vermoeidheid (baby sinds kort) erger te worden.

  Ik had vroeger -5 en ben voor mijn werk in 2008 gelaserd. Nooit spijt van gehad.
  Wel heb ik grote pupillen snachts van 9mm en het gelaserde gebied is 8mm.
  Men zei destijds dat ik daardoor halos kon gaan zien. Maar die zag ik al jaren dus daar maakte ik gen probleem van.

  Het snachts rijden op buitenwegen begint vervelend te worden.
  Kan deze methodiek helpen of ligt de grondslag van dit probleem ergens anders.

  Groeten,

  Tim

  • Jesse Huisman

   Beste Tim,

   Je zegt het zelf eigenlijk al, dat je problemen waarschijnlijk door vermoeidheid komen.
   Te veel spanning levert nagenoeg altijd minder zicht op. Dus ik denk dat je zeker baat kunt hebben bij het op een meer ontspannen manier leren kijken. Een rasterbril zul je niet direct nodig hebben (tenzij je bijvoorbeeld veel op de computer aan het werk bent).
   Wat ik je kan aanraden is om te beginnen met de oogoefeningen op deze pagina. Gewoon een of twee keer per dag, niet te geforceerd. Dan kun je rustig kijken of je verschil merkt, en of het iets voor je is.

   Als je nog vragen hebt hoor ik graag van je!
   Hartelijke groet,
   Jesse

 9. Hermans Anne

  Kan ik enkel een rasterbril en een snellenkaart bestellen aub, het boek heb ik al.
  In de site van de snellenkaart geraak ik niet binnen . Ik heb enkel een tablet.
  Dank u

  Anne Hermans

  • Jesse Huisman

   Beste Anne, je kunt via rasterbril.nl/winkel de producten aan de winkelmand toevoegen. Als je even een mail kunt sturen met het besteladres dan kan ik het ook voor je invoeren.
   Groet, Jesse

 10. Soumaya raymaekers

  Beste Jesse,

  Even me kort voorstellen. Ik ben Soumaya en 12 jaar waarschijnlijk wel de jongste op dit forum. Vorig jaar ging ik naar de oog arts. Ik heb dus -1,50 aan een oog en het andere -1_75. Ik vroeg hem meteen of ik ooit weer terug goed zou zien. Raad maar wat:hij zei nee. Nu heb ik 2 maanden tijd (vakantie) om mijn ogen te verbeteren. Kan u a.u.b me uitleggen wat een rasterbril is? En hoeveel me het in totaal zou kosten? En hoe lang het ongeveer zou duren? Hopelijk heb ik goed gesproken want ik ben een Belg.

  Ik wil u hartelijk bedanken !

  Mvg

  Soumaya

  • Jesse Huisman

   Beste Soumaya,

   Wat leuk dat je ook mee komt praten! Om te beginnen moet ik je vertellen dat je in 2 maanden geen resultaten kunt verwachten. Als je op een meer natuurlijke wijze scherp wilt leren zien, dan is dat iets waar je constant mee bezig moet zijn, althans je zult constant moeten blijven verbeteren. Je kunt natuurlijk wel een goeie start maken nu je vakantie hebt, omdat je minder afhankelijk bent van je verplichtingen.

   De goedkoopste rasterbril kost (exclusief verzendkosten) € 19,95 en daar zou je prima mee uit de voeten kunnen voor wat betreft jouw afwijking. Ik zal je even via de mail wat meer informatie sturen.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 11. miface

  Zonet mijn lens operatie gecanceld die in januari 2018 plaats zou vinden. Rechterkant oog heeft een waas maar links is ook aan het aftakelen met andere woorden staar en ben nog maar 56 jaar. Ik schrok me kapot toen de oogarts me dit vertelde en moest huilen maar hij lulde maar mooi door en had het al over een operatie. De afspraak werd gemaakt en ik ging als geschokt naar huis inmiddels verdiept aan het beter trainen van je ogen. Die oogarts kan wat mij betrefd de boom in want die kwam niet op het idee mij ook op een andere manier te informeren over eventueel andere mogelijkheden en dit ga ik nu eerst doen. Een lens weghalen en kunst terugplaatsen is wel definatief ik dank je de koekoek.

 12. Frans Franssen

  Beste Jesse,

  Ben zeer geïnteresseerd in de rasterbril.
  Met mijn linkeroog kan ik messcherp zien in de verte. Lezen begint lastiger te worden.
  Met mijn rechteroog ( laatste meting -9,5!) daarentegen kan ik messcherp zien op enkele centimeters afstand.
  De oogarts en optometrist keken nogal op van het grote verschil en adviseerden me een jaar geleden om er voorlopig niets aan te doen, omdat een staaroperatie aan het rechteroog ertoe zou kunnen dat de vermogen om zeer scherp van zeer dichtbij te kunnen waarnemen, waarschijnlijk aangetast zou worden.
  Mede omdat kijken mijn vak is, prijs ik me tot op zekere hoogte gelukkig met de huidige situatie.
  Maar er kleven uiteraard ook de nodige nadelen aan. Maar waar ik nu vooral beducht voor ben is een verder achteruitgang van de ogen. En ik wil, wie wel?, dat er aan de ogen zelf gesleuteld gaat worden.
  Vandaar mijn serieuze interesse.
  Ook over dit citaat uit je tekst wil ik graag meer vernemen: ” Daarnaast kan het negeren van de conventionele oogheelkunde oogproblemen verergeren als men daardoor te laat onder behandeling van een oogarts komt. Deze gevaren en gevolgen onderschrijf ik voor 100%. Ik ben dan ook sterk van mening dat je bij het aanwenden van de complementaire en alternatieve geneeskunde, de conventionele geneeskunde nooit aan de kant kunt schuiven”.

  • Frans Franssen

   iets te gehaast: het moet natuurlijk zijn “dat ik níet wil dat er gesleuteld wordt aan mijn ogen. En excuus voor enkele ander schrijffouten…

Een reactie versturen