Is de Bates methode kwakzalverij?

Afgelopen week (begin mei 2015) sprak ik met een klant die graag het boek Natuurlijk Zien en de Bates Methode (niet meer leverbaar) wilde aanschaffen. Hij gebruikt dit boek als leesmateriaal en inspiratie in de wachtruimte van zijn praktijk voor natuurgeneeskunde. Één van zijn klanten had het boek geleend en hij wilde het toch graag voor iedereen beschikbaar hebben. Bij het telefonisch doornemen van de bestelling kwamen we in gesprek over de werking van de rasterbril. Het was een erg interessant gesprek en ik kon zijn kijk op de natuurgeneeskunde erg waarderen. Hij vertelde me dat hij regelmatig schrijft over kwakzalverij. In de eerste instantie stond dit haaks op wat ik me van hem voorstelde als “natuurgeneeskundige”. Maar na verder gesproken te hebben, bleek dat hij zich inzet tegen de manier waarop en (gedeeltelijk) de dingen waartegen de Nederlandse vereniging tegen de kwakzalverij zich uit. Eerst dacht ik dat hij dit deed om zijn eigen beroep te beschermen. Toen ik echter verder las op zijn website, kwam ik tot een andere conclusie. Het gesprek en de artikelen op beide websites hebben me heel diep doen nadenken over de Bates methode in relatie tot kwakzalverij. Het resultaat van deze gedachtegang kun je hier onder lezen.

De belangrijkste conclusie van Bates

De afgelopen jaren heb ik veel, heel veel, over de Batesmethode gelezen. De belangrijkste conclusie die Bates trekt uit de jaren van onderzoek die hij heeft gedaan, is het feit dat spanning (eye-strain) de hoofdoorzaak is van de meest voorkomende oogproblemen zoals bijziendheid en verziendheid. Daarnaast vertelt Bates in zijn bevindingen dat het dragen van een bril op sterkte één van de belangrijkste veroorzakers is voor deze spanning. Juist het voorschrijven van deze brillen zoals Bates dit tijdens zijn studie geleerd had, stuitte hem zo tegen de borst dat hij besloot zijn onderzoek te beginnen. Waar verder in de geneeskunde hulpmiddelen en medicijnen afgebouwd worden naarmate de klachten verminderen, hebben de meeste mensen juist een sterkere bril nodig naarmate ze langer een bril gedragen hebben. Toen hij ontdekte dat spanning zorgt voor (al dan niet tijdelijke) verslechtering van het zicht, redeneerde hij dat ontspanning kan zorgen voor (al dan niet tijdelijke) verbetering van het zicht.

De werking van de Bates Methode is nooit wetenschappelijk bewezen

Ondanks een groot aantal anekdotische meldingen van succesvolle resultaten is de werking van zijn methode nooit wetenschappelijk bewezen. Het gaat zelfs zo ver dat bijna alle wetenschappers die zich toeleggen op het gebied van de oogheelkunde de methode als onjuist bestempelen. In mijn ogen is dit ook wel logisch, aangezien de methode van Bates haaks staat op hetgeen in de medische wereld wordt onderwezen. Daarnaast zijn de onderzoeken van Bates alweer heel erg oud (begin 20e eeuw). De wetenschap is gelukkig gedurende de afgelopen honderd jaar ongelooflijk vooruit gegaan en we komen bijna elke dag tot nieuwe inzichten. Toch zijn er gedurende de afgelopen decennia steeds mensen geweest die de Bates Methode onderschrijven en er op basis van hun eigen interpretaties en ervaringen mensen mee helpen. Dit heeft oorspronkelijk mijn interesse in dit onderwerp doen groeien. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over de oorsprong en de huidige opleving van de methode. Ik snap daarom ook heel goed het wetenschappelijke argument tegen de bevindingen en de methode. Dit heeft ook bij mij de vraag gewekt of het wel goed is om mensen te adviseren met deze methode aan de slag te gaan. Het kan namelijk ook negatieve effecten hebben.

De Bates Methode kan gevaarlijk zijn

Zoals bij vele “medische” behandelingen die zo oud zijn als de Bates methode, zitten er grote haken en ogen aan de methode zoals deze oorspronkelijk is gepresenteerd. Ik ben het er dan ook volledig mee eens dat er serieuze negatieve consequenties aan het één op één volgen van de Bates Methode zitten. Je ogen te veel bloot stellen aan zonlicht (zonnen) en deelnemen aan het verkeer zonder bril zijn dingen die in mijn ogen zeer gevaarlijk zijn. Voor jezelf (zonnen), maar ook voor anderen (zonder bril deelnemen aan het verkeer). Daarnaast kan het negeren van de conventionele oogheelkunde oogproblemen verergeren als men daardoor te laat onder behandeling van een oogarts komt. Deze gevaren en gevolgen onderschrijf ik voor 100%. Ik ben dan ook sterk van mening dat je bij het aanwenden van de complementaire en alternatieve geneeskunde, de conventionele geneeskunde nooit aan de kant kunt schuiven. Enkele van mijn beste vrienden zijn artsen en ik heb een zeer groot vertrouwen in hun kunnen. Toch heb ik zelf ook de sterke overtuiging dat er meer is dan wetenschappelijk bewezen kan worden. We zijn immers elke dag bezig met nieuwe onderzoeken en dagelijks worden Theorieën ontkracht, die voorheen voor waar werden aangenomen.. Ik denk dan ook dat de Bates Methode, althans de hedendaags interpretatie van de Bates Methode, in veel gevallen een goede aanvulling is op de conventionele oogheelkunde.

Ik geloof in Natuurlijk zien

Het onderzoek van Bates is naar mijn mening een mooie basis geweest om op een andere manier naar “het zien” te kijken. Natuurlijk Zien is overigens een naam die door Saskia Naber aan haar interpretatie van de Bates Methode gegeven is. Ik vind dat deze naam goed bij de huidige interpretatie van de methode past, daarom heb ik deze overgenomen. Het uitgangspunt van het Natuurlijk Zien is (net als bij de Bates Methode) beter zien door ontspanning. Als ik een nacht doorhaal en ‘s ochtends vroeg op sta om te gaan werken, dan zie ik de wereld minder helder dan wanneer ik uitgeslapen door het zonlicht gewekt wordt. Dit klinkt voor mij heel logisch en dit is ook de reden dat ik open-minded met een verdieping in het Natuurlijk Zien begonnen ben. Ik vergelijk het zien met nadenken. Wanneer ik gespannen of moe ben, ben ik minder goed in staat om na te denken of mezelf op iets ingewikkelds te concentreren.

Het toepassen van de Bates Methode

In 2013 ben ik zelf begonnen met het toepassen de Bates Methode. In het begin wist ik niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Ik was ongeveer vier jaar daarvoor begonnen met het dragen van een bril omdat ik verschillende dingen niet meer heel goed kon zien. Denk hierbij aan de ondertiteling in de bioscoop of de nummerborden op de weg. Na een lange periode van lezen en nadenken over het zien, heb ik heel rigoureus besloten mijn bril af te zetten en niet meer op te doen. Vanaf het begin heb ik dit met uitzondering van autorijden in het donker volgehouden. Het voelde erg goed om zonder bril rond te lopen en ondanks dat ik sommige dingen vrij wazig zag was ik tevreden met mijn keuze. Na verloop van tijd had ik het gevoel dat ik beter begon te zien. Ik weet niet of dat echt zo was of dat ik alleen begon te wennen aan de waas om me heen, maar dit heeft me doen besluiten om door te zetten. Op dit moment heb ik mijn bril al meer dan twee jaar niet gedragen en kan ik zonder moeite de ondertiteling in de bioscoop lezen. Daarnaast kan ik ook in het donker autorijden en voel ik me zelfs zekerder over mijn zicht in de auto dan ik me met bril voelde. De bril zat me achteraf meer in de weg tijdens het rijden, dan dat deze hielp. Wanneer je met een bril op in de spiegels kijkt moet je je hoofd, om vertekening van het beeld te voorkomen, compleet draaien. Zonder bril kun je echter een gedeelte van deze draai overbruggen door met je ogen te verspringen. Dit is voor mij een stuk fijner. Ik heb mijn ogen nadien nog niet weer laten testen bij de opticien, maar ik ben eigenlijk ook niet heel erg geïnteresseerd in het resultaat. In de toekomst ga ik dit zeker nog wel doen, maar dit heeft meer met het feit te maken dat ik deze website begonnen ben, dan dat ik daadwerkelijk geïnteresseerd ben in de meting van mijn ogen. Wat ik zeker weet is dat mijn zicht nog niet 100% is. Ik probeer alle rasterbrillen die ik verkoop zelf uit. Wanneer ik dit doe kijk ik vaak vanaf een afstand naar een boom. Ik merk dan dat ik de blaadjes zonder rasterbril wel kan onderscheiden, maar zeker niet helder zie. Met de meeste rasterbrillen zie ik ze veel scherper. Dit is erg fijn en als ik thuis in mijn hangmat lig gebruik ik de rasterbrillen om de wereld om me heen helderder te zien. Dit geeft me veel voldoening en dit is ook de reden dat ik met volle overtuiging rasterbrillen ben gaan verkopen en nog steeds dagelijks aan mensen adviseer.

Werkt een rasterbril echt?

Ik ben er voor 100% van overtuigd dat je scherper kunt zien met een rasterbril. Als vervanging van je bril op sterkte (waar mogelijk) denk ik dat het een fantastisch hulpmiddel is om de wereld om je heen helderder te zien. Ik krijg regelmatig fantastische reacties van mensen die een rasterbril gebruiken en versteld staan van wat ze er door kunnen zien. De werking van een rasterbril is in principe heel simpel. Het werkt het zelfde als een pinhole camera, die ook gebruik maakt van focus door een klein gaatje. Dit wil niet zeggen dat een rasterbril voor iedereen de zelfde uitwerking heeft. Ik denk dat je er ook voor open moet staan. Dit slaat weer terug op het beter zien (en naar mijn mening functioneren in het algemeen) door ontspanning. Er zijn af en toe mensen die binnen vijf minuten na het proberen van de rasterbril zeggen dat ze “helemaal niks kunnen zien” en dat de rasterbril “dus niet werkt”. In dat geval heb ik geen enkel probleem met het retourneren van de bril. Aan ontevreden klanten heeft niemand iets. Daarnaast snap ik heel goed dat complementaire of alternatieve methodes (misschien wel omdat de werking gedeeltelijk mentaal is?) niet voor iedereen weggelegd zijn.

Conclusie

Of de Bates Methode echt werkt laat ik graag in het midden. De werking is niet wetenschappelijk bewezen, maar dat geldt voor alle theorieën voordat ze wetenschappelijk bewezen zijn. Ik geloof zeer sterk in het feit dat spanning een negatieve invloed heeft op de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. En ik denk ook dat het dragen van een bril een groot aantal negatieve bijkomstigheden heeft. Naast dat het een zeer onpraktisch ding is(ze zijn kwetsbaar, worden snel vies en zitten in de weg), denk ik dat het ook zeker van negatieve invloed is op je leven. Denk daarbij aan je houding (met name je schouders, nek en rug). Je neemt vaak hele vreemde houdingen aan wanneer je door een (lees)bril kijkt. Vooral wanneer je verschillende kijkgedeelten in je bril hebt of, zoals op dit moment bij jongere meisjes in de mode is, je je bril op het puntje van je neus draagt. Deze negatieve invloed bestaat denk ik vooral uit spanning zowel lichamelijk als psychisch. Je blijft opgesloten achter een klein stukje glas. Ik raad iedereen van harte aan om een rasterbril uit te proberen, en ik denk dat het doen van oogoefeningen of oogyoga zeker voor ontspanning kan zorgen. Zelf ben ik vooral erg fan van palmeren, dit doe ik dagelijks. Wanneer je bezig gaat met de Batesmethode, behandel dan de theorie niet als een wetboek maar als een inspiratiebron. Zet vooral de conventionele oogheelkunde niet aan de kant, en gebruik het als een complementaire manier om op zoek te gaan naar een helderdere en meer ontspannen kijk op de wereld om je heen en het leven An sich.

44 Reacties

 1. gerrit

  Het is super simpel namelijk: meten is weten, geldt vooral voor de negatievelingen.

  • Jesse Huisman

   Misschien moet ik dan toch mijn ogen weer laten meten. Ik zal het resultaat uiteraard laten weten. Toch blijft de meting bij de opticien in mijn optiek 🙂 een momentopname.

  • Ellen

   Een dergelijke vraagstelling kan gemakkelijk leiden tot een soort welles-nietes”spelletje”. Wat een ander vindt, mag een ander zelf weten. Ik laat mij daar niet mee in. Ik zou daarmee ook nog eens meegaan in de (negatieve) energie van de ander. En daar leen ik mij niet voor.

   • Jesse Huisman

    Ik snap wat je bedoelt Ellen, toch lijkt het me nooit verkeerd om de discussie aan te gaan. Al heeft dat inderdaad met sommige mensen geen zin als het gaat om complementaire of alternatieve geneeskunde. Niet iedereen staat hier voor open. In zo’n geval kan zo’n discussie inderdaad vervelend zijn en als we het dan toch over ontspanning hebben dan zal dit je inderdaad niet ten goede komen.

 2. Betty

  Ik bennog maar een kleine maand met de rasterbril bezig.
  Ik vind het toch een positieve ervaring maar of ik ooit zonder bril of lenzen zal kunnen functioneren is nog maar de vraag.
  Ik doe vooral s’morgens oefeningen en nadien doe ik dan terug mijn lenzen in omdat ik anders echt onvoldoende zie.
  Kan ik trouwens mijn rasterbril opzetten met mijn lenzen in of heeft dit geen enkel nut en doet dit alle oefeningen ten spijt teniet?

  • Jesse Huisman

   Hoi Betty, het hangt er vanaf waarvoor je je rasterbril wilt gebruiken. Ik gebruik hem om op momenten dat ik ontspan de wereld om me heen helderder te zien. Zoals ik in dit artikel schreef ervaar ik de kleuren veel voller en de details scherper. Dit zorgt bij mij voor ontspanning. Ik denk dat dit niet van toepassing is wanneer je je lenzen in hebt. Wel kun je dan je rasterbril gebruiken als je last hebt van fel licht (computerscherm, zon, etc). De oefeningen op mijn website zijn vooral om aan je rasterbril te wennen, dit zou ik zeker zonder je lenzen doen.

 3. Jan

  Hallo Jesse, ik ben vier maanden geleden, met nieuwjaar, aan de slag gegaan met de Bates methode. Ik was bijziende, had last van glasvochtvertroebeling en kon de regels op een oogkaart pas lezen als ik op iets minder dan de helft van de voorziene afstand stond. Vanmiddag kon ik de regels gemakkelijk lezen van net iets verder dan de voorziene afstand. Een enorme verbetering. De glasvochtvertroebeling is er nog, maar is duidelijk afgenomen. Weer een anekdotisch bewijs! Als er zo nog honderdduizend gevallen bijkomen dan is dat nog steeds “toevallig”, “anekdotisch”, subjectief en onwetenschappelijk bewijs… Wetenschap wordt gekocht! Alles moet wijken voor macht en geld. Ik geloof in wetenschap als ze zuiver beoefend wordt, een eerder zeldzaam verschijnsel. De grote klassieke geneeskunde heeft zeer weinig met echte wetenschap te maken. Kijk eens naar deze documentaire op youtube: “Cancer the forbidden cures”. Of lees het boek “Bijwerkingen waarvan sommige dodelijk kunnen zijn” van John Virapen, een klokkenluider uit de farma-industrie. Daarna krijg je een heel ander zicht op wetenschap en ‘wetenschappelijk bewijs’. Het gevaar van het zonnen neem je rechtstreeks over van wat de dokters beweren. Zonnen met je ogen dicht kan nooit of te nimmer schade veroorzaken aan de ogen zelf. Ik zon zelf zoveel ik kan en in het eerste en het laatste uur van de zon doe ik dat zelfs met open ogen, wel rekening houdende met een aantal veiligheidsaspecten. Ik kan alleen maar getuigen dat het mij fantastisch helpt! Bates had geweldige inzichten. Zijn methode werkt voortreffelijk. Natuurlijk zat hij er bij enkele theoretische details misschien naast. Maar wie maalt daar om als de methode duidelijk werkt? Zo heb ik al zijn publicaties over floaters (glasvochtvertroebeling) gelezen omdat ik er zelf last van heb. Volgens mij was zijn idee over deze kwestie er grotendeels naast. Maar moet ik daarom de hele Bates methode overboord gooien? Ik zou wel gek zijn… Ik heb zelf een rasterbril bij jou gekocht in de hoop dat het computerwerk daardoor minder belastend zou worden voor mijn ogen. Op dat punt was de rasterbril voor mij een flop. Maar ik heb hem met zeer goed gevolg weten te gebruiken om ermee te zonnen met mijn ogen open, zwaaiend en ontspannen knipperend in de zon.
  Mijn boodschap: De Bates methode is geen kwakzalverij! Ze is fantastisch!!! Dank aan Dr. Bates en aan alle mensen die zijn methode levend houden. Speciale dank aan Saskia Naber voor haar geweldige boek en zéér speciale dank aan Esther van der Werf die ongelooflijk belangrijk werk heeft verricht met haar website http://www.visionsofjoy.org waar o.a. alle publicaties van Dr. Bates kunnen gedownload worden!
  Iedereen succes en een goede gezondheid!
  Jan.

  • Jesse Huisman

   Bedankt voor je uitgebreide reactie Jan. Heel erg mooi om te horen dat de Bates Methode of het Natuurlijk Zien jou zo goed helpt. Dat er bij gedeelten van zijn theorieën “naast zat” lijkt me evident, en ik ben erg onder de indruk van het feit dat jij hier de voor jou bruikbare gedeelten uit kunt filteren en op die manier er zo veel profijt van hebt. Ik deel zeker je mening dat hij geweldige inzichten had. Ik vind zelfs dat hij in de eerste instantie al geweldig werk verricht heeft door hetgeen hem jaren lang aangeleerd is aan de kaak te stellen. Het vergt een sterke persoonlijkheid om op zo’n manier tegen de stroom in te gaan.

   Ik zal de documentaire zeker gaan bekijken (deze link voor de geïnteresseerden). Het boek (zie hier) lijkt me ook erg interessant, ik heb net de korte beschrijving gelezen en het lijkt zeer schokkend.

   Nogmaals erg leuk om je reactie te lezen, en goed dat je hierbij ook Saskia en Esther niet vergeet te bedanken voor hun fantastische werk. Mocht je ooit nog voor problemen of vragen staan, laat het dan vooral weten. Ik ben altijd bereid om hier over mee te denken of een oproep te plaatsen om gelijkgestemden te vinden.

 4. Geraldo

  Na jaren had ik eindelijk een bril met resp. -0,75 en -1,25. Wat heerlijk.

  Echter na een stuiterpartij in het konijnenhok, een gemist opstapje in de Gamma en een spookrij actie (ja, echt!) op een N weg
  ben ik maar weer verder gegaan zonder bril.

  Ik gebruik deze alleen nog ‘s avonds in de auto als het donker is.

  Dus nu maar met de rasterbril proberen of er nog wat van te maken is.

  • Jesse Huisman

   Ik begrijp nog niet helemaal wat je bedoelt met dat je na jaren eindelijk deze bril had.
   Had je eerst helemaal geen bril of juist een sterkere bril?
   En op welke momenten wil je de rasterbril gaan gebruiken?

 5. Amir

  De Bates methode werkt echt, maar je moet wel toegewijd zijn als je je gezichtsvermogen wilt herstellen.

  Je moet bijvoorbeeld niet even palmeren om alleen daarna weer je ogen onder stress te brengen, door bijvoorbeeld lang naar een computer scherm zitten te kijken.

 6. A. Onneweer

  Tegenwoordig lukt het om te lezen zonder bril. Als dat terugloopt, gebruik ik de batesbril weer een poosje en daarna gaat het weer goed. Alleen dat idiote commentaar wat je soms onderweg krijgt, ik zeg dan – als ik geen tijd heb – dit is mijn nieuwe zonnebril. Anders leg ik het uit, maar niemand die het uit wil proberen… Jammer

  • Jesse Huisman

   Goed dat je je niet zo veel van dat commentaar aantrekt. Je kunt ze altijd naar mij doorverwijzen voor een gezellige discussie 🙂 Mocht je ooit tegen vragen aanlopen dan kun je altijd contact opnemen hoor.

 7. kees stoel

  Mijn bril afgezet en tot nu toe niet meer opgedaan. Een rasterbril bij jou gekocht en die gebruik ik alleen nog maar voor de ondertiteling op TV als ik moe ben of met weinig licht in de kamer. Met de rasterbril zie ik wel scherp. Die werkt echt goed.
  Mijn sterkte was ook niet zo dat ik zonder bril niets kon, maar computerwerk en autorijden was toch lastig.
  Mijn ervaring met Natuurlijk zien is dat het werkt als je de oefeningen dikwijls doet, maar dat schiet er nogal eens bij in. Palmeren en Zonnen doe ik zelfs ook nog te weinig en toch merk ik dat eigenlijk alles zonder bril kan, ook achter de computer en autorijden(ook in het donker). Wellicht deels gewenning. Alleen het herkennen van mensen op grotere afstand lukt niet altijd zo goed, maar ik heb sterk de indruk dat dit komt door de lichtomstandigheden en of als je een hele dag op kantoor gewerkt hebt.
  Ik wou dat ik of mijn omgeving 48 jaar geleden, toen ik aan de bril moest, van de Bates methode op de hoogte was.
  En over wetenschap gesproken, veel goed werk wordt daar gedaan, maar wat ik niet vertrouw is de uitlkomst als je naar de opdrachtgevers of sponsors kijkt. De ervaringen van de mensen die “alternatief” doen sla ik zeer hoog aan.

  • Jesse Huisman

   Heel goed om te horen Kees, je bent niet de enige die het lastig heeft met de oefeningen.
   Het vergt voor de meeste mensen veel doorzettingsvermogen om ze te blijven doen.
   Voor mij heeft het heel erg geholpen dat ik op een gegeven moment beter zicht niet als doel meer zag.
   Het ontspannen is voor mij belangrijker geworden dat daadwerkelijk mijn ogen verbeteren.
   Dit heeft (denk ik) als gevolg gehad dat ik ook daadwerkelijk begon te ontspannen, en daardoor beter begon te zien.

   Ik werk veel op de computer en daarom is het voor mij erg belangrijk om af en toe pauze te nemen.
   In deze momenten zet ik dan meestal mijn rasterbril op. Af en toe doe ik ook aan palmeren, maar daar moet ik ook echt het geduld voor opbrengen. Al gaat dat de laatste tijd wel een stuk makkelijker.

 8. Anja Versteeg

  Hoi Jesse.

  Ik heb bij jouw 2 rasterbrillen , het boek van Saskia Naber en een snellenkaart besteld.
  Dit pakket werd keurig met de post bezorgd.

  Mijn zicht is erg slecht:-7.25 cilinder 2.75.
  Toch verraste het me hoeveel scherper de contouren van het zicht zijn met rasterbril dan zonder.
  Ik kan de bril niet gebruiken voor computeren of televisiekijken.
  Daar zijn mijn ogen te slecht voor.
  Maar ik heb er veel baat bij met het lezen van een boek.
  Het zicht is dan rustiger dan zonder bril.

  Ook ben ik begonnen met de Bates methode.
  En hoop echt mijn zicht te kunnen verbeteren.
  Ik ben in elk geval zeer gemotiveerd en vol goede moed.

 9. Cok

  Hoi Jesse,

  Ik ben het met je eens dat het natuurlijk zien, zoals Saskia Naber dit ook omschrijft een goede therapie is om weer beter te kunnen zien zonder bril. Ik merk ook dat het werkt, wel langzaam. Met de rasterbril merk ik meer resultaat. Ik kan nu joggen zonder bril. Verder draag ik een bril met een te lage sterkte. Het zicht wordt daar op den duur steeds beter mee.

 10. Nicky Klaren

  Het zou mooi zijn als de Bates methode opnieuw zou worden onderzocht. En dan zodanig dat het ‘wetenschappelijk’ wordt geaccepteerd.

 11. S.

  Ik zie prima door de rasterbril en voel dat het iets doet met mijn oogspieren. Alles wat op de site van de kwakzalverij staat moeten we geen aandacht aan geven. Grotere tegenstanders van alternatieve geneeswijzen zijn er niet. Ze zijn opruiend en worden ws betaald door de farmaceutische industrie. Gewoon sneu. (edit red.)

  • Jesse Huisman

   Over het algemeen denk dat het goed is als er mensen kritisch naar een theorie of methode kijken. Dit zorgt er in veel gevallen juist voor dat we beter en dieper nadenken waarom we bepaalde dingen doen. In dit geval zou ik inderdaad vooral aandacht geven aan jezelf, en wat voor jou werkt om te ontspannen.

 12. Gerard

  Ik ben heel blij met de rasterbril. Gebruik hem met name bij TV kijken. Rustgevend; minder vermoeiend. Ik hoop dat computeren straks ook gaat lukken. Ook daar merk ik dat redelijk snel en vaak oogvermoeidheid optreedt.
  M.i. werk aan de winkel voor de wetenschappers; er zijn al genoeg gebruikerservaringen om tot een conclusie te komen. Denk alleen dat de industrie zo’n onderzoek niet op prijs stelt.

 13. Annemiek Kroon

  Hoi Jesse,
  Ik heb heel veel aan de rasterbril. Het is een mooie uitvinding. Zo hoef ik mijn bril niet meer te gebruiken.
  Alleen als ik lang achter het stuur zit doe ik hem op.
  De cursus “leren zien zonder bril”, helpt mij daarnaast ook zo goed.
  Fijne dag!

  • Arjan

   Kun je mij uitleggen wat het voordeel is van het dragen van je raster bril ten opzichte van het dragen van je gewone bril? Volgens mij heb je dan nog steeds een bril op. Ook lees ik nergens dat myopie wordt veroorzaakt door aslengte en niet door spierspanning. Wel lees ik dat een rasterbril een soort pinhole effect geeft, nee, het IS een pinhole. Kan iemand mij uitleggen wat hier de meerwaarde van is? Noch hypermetropie, noch myopie, noch presbyopie kun je tegengaan door spierspanningsoefeningen, maar wel met een pinhole. Waarom is het dragen van een pinhole bril dan een voordeel ten opzichte van een gewone bril?

   Met vriendelijke groet,

   Arjan

   • Jesse Huisman

    Dag Arjan, het klopt dat je nog steeds een bril op hebt als je je gewone bril inruilt voor een rasterbril. Je bent echter wel op een betere manier met je ogen bezig. De rasterbril helpt je op een natuurlijke manier focussen, terwijl je met een gewone bril juist het tegenovergestelde bereikt, waardoor je vaak steeds een sterkere bril nodig hebt.

    Het feit dat Myopie veroorzaakt wordt door aslengte klopt, maar deze aslengte komt door een vervorming van de oogbol. Deze vervorming is (meestal) weer het gevolg van de spierspanning.

    Het feit dat de rasterbril een pinhole is, of een pinhole effect geeft is wat mij betreft een stijlkwestie. De rasterbril bestaat uit een raster waarin inderdaad heel veel gaatjes (pinholes) zitten.

    Tot slot, het voordeel van een rasterbril is dat deze jou helpt focussen zonder de negatieve effecten van een bril op sterkte. Daarnaast kan de ontspannen werking van de rasterbril je helpen om te ontspannen, en daarmee weer beter te gaan zien. Hierbij moet overigens wel gezegd worden dat het zeker wennen is, het zal niet vanaf dag 1 een heel ontspannen beeld geven. Maar als je het wilt proberen dan hoor ik graag van je. Ik vind het leuk dat je er goed over nadenkt en kritisch naar kijkt. Als je het iets lijkt stuur ik je gratis een rasterbril op, als jij daarna je ervaringen hier wilt delen dan kan iedereen daarvan profiteren. Ik hoor graag van je! Groet, Jesse

 14. louise

  Ik vind het een fantastische bewustwording van de ogen.
  Nu ben ik me er steeds meer bewust van dat mijn ogen moe zijn, of dat ik zat te staren.
  Ik doe elke ochtend 25 x die nekspieroefening, en palmeren vind ik heerlijk.
  Dat zorgt voor: “even rust in de tent”.
  En de rasterbril zit lekker. Een uitkomst!

 15. maria

  heel hartelijk bedankt Jesse .Ik heb de bril goed ontvangen zo snel had ik hem niet verwacht
  op het eerste zicht is alles in orde, het is een mooie bril en hij past goed.ik heb er even tv mee gekeken en alles is heel duidelijk ik ben tevreden
  grotjes Maria

 16. Frank Notten

  Ik heb ook een rasterbril gekocht. In plaats van wazig zie ik nu alles 3 dubbel, als in een honingraat. Kan dus geen tv-kijken of computerwerk doen met deze bril.

  • Jesse Huisman

   Beste Frank,

   Wat is je afwijking? Wellicht zou een andere rasterbril meer geschikt voor je zijn. Als je via de mail even contact opneemt dan kan ik je helpen een geschikter model aan te meten. Er zijn namelijk verschillende soorten rasters, en het verschilt echt van persoon tot persoon (of oog tot oog) welk raster het fijnste is. Je zult altijd een gewenningsperiode door moeten (althans er zijn wel uitzonderingen, maar dit is toch meestal het geval). Ik hoor graag van je!

   Hartelijke groet,

   Jesse

 17. Herman van Kuijk

  Ik heb i.v.m. de chronische ziekte MS aan mijn linkeroog een neurites optica gehad. Dat beperkte mijn zichtsvermogen aan mijn linkeroog behoorlijk. Dat herstelt ook niet meer. Dus mijn rechteroog heeft voor een groot deel het werk van mijn linkeroog over moeten nemen, met als gevolg dat mijn goede oog ‘s-avonds vermoeid is en ik als ik mijn verte bril afdoe behoorlijk slechter zie dan voordat ik mijn verte bril opzette.
  Dat was voor mij de reden om de rasterbril te bestellen en te proberen. Ik heb hem nu 1 uur binnen en geprobeerd, mijn ervaring tot nu toe is meteen positief. Ik denk dat wanneer ik er aan gewend ben de bril mij meer ontspanning kan brengen met zowel het lezen als met verzien

  • Jesse Huisman

   Beste Herman,

   Wat goed om te horen! Ik denk ook zeker dat je veel ontspanning kunt verwachten.
   Ga er vooral rustig mee aan de slag, niet forceren en kijk geleidelijk aan hoe het je bevalt.
   Mocht je vragen hebben, dan hoor ik heel erg graag van je. En hou me vooral op de hoogte van de voortgang.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 18. Ingrid

  Beste Allemaal,

  ik heb te maken met Auto – Immune ziektes namelijk lupus 22 jaar en sjoren meer dan 10 jaar waar geen specialist kon vinden en voegt zich samen met lupus met pezen, gewrichten en spier pijn. Ik heb hele wat ziekenhuizen binnen gewandeld tot Den Bosch aan toe voor mijn ogen maar, niemand kon me echt vertellen wat ik aan mijn ogen had. Een van de oogarts in het ziekenhuis verdeelde me ( als wij niets kunnen vinden, geen enkele gespecialiseerde van oogkliniek het ook zou vinden ) en ik moest gaan brillen wat me tegen stond en de moed zonk me niet in de schoenen om toch een oogkliniek te bezoeken. daar kreeg ik te maken met heel ander soort voor mij onbekende oogmetingen. Allerlei zieken die oogartsen konden vinden, bleek dat mijn macula beschadigd was en zelf denk ik door een werkongevallen dus, daar zat ik en wist niet wat het inhield en de enige oplossing na alles te proberen, kwamen ze met de grootse lenzen die je maar in de wereld kan vinden in combinatie met leesbril en die leesbril is niet aangepast ook vroeg ik naar en waar ik nu dus met verschillende sterkte brillen in huis rond loop.
  Naar mate voelde ik dat mijn zicht heel snel achteruit ging, ik jammerde en huilde om mijn zicht snel te verliezen, ik zag het licht aan het ende van de tunnel niet meer, toen besluit ik ze niet meer in de doen en kijken wat er zal gaan gebeuren, ik bereide voor, voor mijn blindheid door tastend het huis door te lopen en mijn dingen doen zonder medelijden met mijzelf te hebben en dat blijf ik voorlopig even doen, ook zie ik niet zoveel meer zonder leesbril maar, de hoop naar natuurlijk zien was enorm om ooit beter te kunnen functioneren, daar verlangde ik naar en door een kennis moest ik gaan googelen met bepaalde treef worden en vond de web site en tot zover, had ik daar niets gedaan door mijn kleine budget, ook wou ik allang aan de slag gaan.
  en nu ook heb ik het niet maar de prijs leek me redelijk om wat voor mijn ogen aan te schaffen en dat heb dus vandaag gedaan, de Rastelbril en de Bates methode en waar ik blije mee ben dat ik de stap genomen heb omdat, alle de workshoppen en cursussen die ik graag zou willen participeren vind ik te duur. Ik heb hem nog niet maar, wanneer ik het krijg en geprobeerd heb zullen jullie vast van mij horen, ik kan haast niet wachten!
  ik ben sceptisch van natuur maar als je ook niet de moeite meent om uit te proberen weet je ook lang nog niets, er zijn altijd ontevreden mensen die willen gelijk de resultaat zien zonder er moeite voor te doen en aangezien met mijn keuken middelen mijzelf aan bepaalde kwaaltjes kan verhelpen wat de specialisten niet kunnen, ook heb ik daar niet voor gestudeerd, kunnen ze me ook niet komen vertellen dat, de Rastelbril een verkeerd keuze is want, dat is niet waar ook heb ik het nog niet uitgeprobeerd en dit alleen omdat ze dat niet toe willen geven en dat het zo is.

  Hartelijke groeten,
  Ingrid,

  • Jesse Huisman

   Beste Ingrid,

   Hartelijk dank voor je uitgebreide verhaal. Ik denk dat je er op een hele goeie manier in staat.
   Eerlijk gezegd heb ik een dergelijke situatie nog niet meegemaakt bij andere klanten, maar ik hoop van harte dat het natuurlijk zien je verlichting kan brengen.
   Je kunt altijd contact opnemen wanneer je vragen hebt, of je ervaring wilt delen. Je kunt je reacties hier plaatsen, maar ook via de mail of telefoon persoonlijk contact opnemen. Ik help je graag!

   Heel erg veel succes,

   Jesse

 19. Ingrid

  Hoi Jesse
  Mijn eerste halve uur!
  Wauw, wauw, wauw, half uur geleden heb ik mijn bril tot ontvangst genomen en gelijk mijn leesbril eraf en Ratselbril erop, als een kind ging hoepelend de kamer rond, ik moet wel even de moeite doen om door hen te kijken en het zal natuurlijk tijd kosten om beter door de gaatjes te kunnen zien maar, ik hoop niet al te lang. alles kleuren die ik grijs zag is mooi zwart en die dof waren krijgen hun oorspronkelijk kleur terug, mijn slapen kwamen gelijk tot rust, de worden uit mijn Lilliput woordenboekje die ik niet meer gebruikte, kwamen tot leven, daar zag ik allemaal nog een streep als woord ook met leesbril op, letters op het scherm en toetsenbord lijken groter te worden maar het licht van de scherm zie ik ze niet goed en double zijn ze en schrijf deze met de ratselbril op waar ik kan lezen wat ik alleen met leesbril kon.

  Dank je Jesse,

  • Jesse Huisman

   Hoi Ingrid,

   Fantastisch om te horen! Ik hoop dat het zo door gaat.
   Het zal zeker wel even wennen zijn in het begin. Je kunt de bril zo vaak en zo lang op doen als je wilt,
   maar probeer het niet te forceren. Als het even vervelend wordt, of vermoeiend, dan kun je het beste even pauze nemen.

   Als je vragen hebt weet je me te vinden.

   Groet,

   Jesse

 20. Bianca

  Om op het onderwerp terug te komen: ik hoop dat de natuurwetenschap ooit samen gaat met de conventionele wetenschap.
  En de vereniging tegen kwakzalverij moet eens goed op hun woorden letten, heel veel van de reguliere medicijnen zijn gebaseerd op de homeopathie! Dat wil zeggen dat de grondstoffen, de basis, bestaat uit homeopathische middelen en de rest zijn chemische toevoegingen om de werking te versnellen, maar men vergeet dat deze chemische toevoegingen schade aan het lichaam brengen.
  Alles is gebaseerd op de natuurwetenschap en deze vereniging spreekt er kwaad over. Wie is hun sponsor? Grote farmaceuten? Die ook minister Schippers hebben overgehaald om de homeopathie uit proberen te bannen???
  Ik vind dat reguliere artsen zich eens meer moeten verdiepen in de natuurwetenschap en eens op moeten houden alles theoretisch uit een boekje te leren. En wat de juiste voeding met je lichaam doet.

  • Jesse Huisman

   Hier ben ik het zeker mee eens Bianca, je ziet gelukkig langzamerhand een verschuiving in de maatschappij, waarbij men steeds meer geïnteresseerd raakt in meer natuurlijke producten. Ik heb het dan niet alleen over medicijnen, maar ook over voedsel en grondstoffen. Ik denk dat dit een hele goede zaak is. Overigens denk ik niet dat de conventionele geneeskunde misbaar is, ook daar wordt fantastisch werk verricht. Een combinatie van de twee is in mijn ogen dan ook een hele goeie manier om met gezondheid bezig te zijn. Met je laatste punt sla je de spijker op zijn kop, ik denk dat op het gebied van voeding op dit moment de meeste winst te halen is voor wat betreft onze algehele gezondheid.

   Hartelijk dank voor je reactie!
   Groet,

   Jesse

 21. Annelies

  Hallo Jesse,

  Vorig jaar zomer heb ik een poos mijn bril afgehad. Kijken in de verte ging best goed. Lezen in een boek en op etiketten moeilijk.
  Toen het weer donkerder werd ben ik afgehaakt, voornamelijk omdat ik toen helemaal niet meer kon lezen.
  Nu is het weer zomer en ben ik me toch weer gaan verdiepen in kijken zonder bril en zo op jouw site gekomen. Je lijkt een betrokken persoon en dat boezemt ook vertrouwen in.
  Ik heb vorig jaar trouwens op het punt gestaan om een correctie operatie vanwege ptosis te laten doen. Ik heb een groot en klein oog. Allerlei onderzoeken gehad en daar is nooit iets uitgekomen. En vorig jaar vond een oogarts dat dat dan ptosis zou zijn en dat dat te openen zou zijn. Met als risico dat het andere oog later ook zou moeten.. Weet jij of zoiets ook door het dragen van een bril kan komen? “Toevallig” viel het me laatst op dat een kennis ook opeens een wat meer opvallen groter en kleiner oog had. En zij draagt sinds een kort poosje ook een bril.
  Ik ben erg benieuwd of jij hier iets over weet.
  En heb jij een advies voor wat voor een rasterbril ik in mijn geval zou moeten hebben?
  Ik heb een variofocusbril.

  • Jesse Huisman

   Dag Annelies,
   Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet eerder heb gehoord van het probleem dat je schetst.
   Hoe merk je dat precies dat er verschil in zit?
   En toen je je bril een tijd hebt afgedaan, heb je toen ook verschil gemerkt?
   Ik denk dat jij met een rasterbril zeker wel wat kunt bereiken,
   omdat je dan eigenlijk makkelijk je bril op sterkte kunt afzetten.
   En daarnaast geeft het ook een meer ontspannen gevoel bij televisie kijken / computeren / lezen.
   Wat is de sterkte van je bril? Op basis daarvan kan ik je het beste over het type rasterbril adviseren.
   Mocht je dat hier liever niet willen neerzetten dan kun je me altijd even mailen.
   Ik hoor graag van je.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 22. Max

  De site en presentatie spraken me direct aan. Ik ben al helemaal ‘open’, en weet (ben zelf van mening) dat stress een onderliggende oorzaak is van veel ongemak (zoniet alle). Ben daarnaast ook nog eens redelijk natuur- en wiskundig onderlegd, dus dat ‘pinhole’ effect was me gelijk duidelijk.

  Waar ik echter nog nooit van had gehoord was een ‘rasterbril’. Dus dat vond ik gelijk interessant. Nu heb ik zelf goede ogen, maar ja, ook ik wordt ouder (nu 56) en dus komt er nu een leesbril te voorschijn terwijl mijn dochter (net als ik vroeger) de kleinste priegelletters kan lezen. Ach dat hoort bij ouder worden. Mijn zoontje (14 jr) heeft al een paar jaar een bril (verzien) want die ziet anders echt niets, tot stomme verwondering van zijn zus die ‘dat maar raar vindt’.

  Anyway, terug naar de rasterbril. Die heb ik direct besteld. Om het voor mezelf te checken. De bril kwam perfect de volgende dag in huis. Dank daarvoor.

  Ik pakte de krant. Normaal de letters wazig. Ik zet de rasterbril op, ik weet ongeveer wat ik moet verwachten (dat ‘er voor open staan’ effect) … kijk ‘door’ het raster heen en zie dat het allemaal inderdaad scherp(er) is. Kortom, HET WERKT ECHT:)

  Ik roep mijn zoontje. ‘Zet je bril eens af, wat staat daar?’ Ik wijs op een boek. Mijn zoon kan de titel echt niet lezen. ‘Zet deze bril eens op, en probeer het nog eens’ … En nu, op dezelfde afstand, kan hij de titel ontwaren. Niet perfect. Hij moet er nog moeite voor doen. Maar HET WERKT. Zelfs mijn zoon moet een beetje lachen. Zo’n raar grappig ‘Matrix’ brilletje. Wel tof.

  Nu moet ik eens denken aan een strategie om vooral mijn zoontje hiermee verder te helpen. Zou het brilletje, door oefening, daadwerkelijk ook zijn ogen verbeteren (hij zit nu al op een koers van elke paar jaren stereke glazen)? Ik weet het niet, maar ergens in mijn achterhoofd denk ik dat het inderdaad moet kunnen. Dat zou wel wonderlijk zijn, zo alternatief. Maar … ik hou wel van tegendraads en alternatief;)

  Jesse, dank!

  • Jesse Huisman

   Beste Max,

   Hartelijk dank voor je mooie bericht! Dat geeft de burger moed.
   Ik denk zeker dat je met je zoontje ook vooruitgang kan boeken.
   Om te beginnen zou de achteruitgang stoppen al een mooi doel zijn.
   Saskia Naber heeft met haar zoontje het hele traject doorlopen,
   en heeft daar een heel mooi boek over geschreven.
   Dan kan ik je zeker aanraden. In dit boek wordt je van begin tot eind meegenomen.
   Zij noemt het “Natuurlijk zien”,dit vind ik een hele mooie bewoording.
   Je kunt dat hier bekijken. Daarnaast heb ik hier nog een aantal oogoefeningen staan die jullie zouden kunnen proberen.
   In ieder geval raadt ik je aan om het rustig aan te proberen, zonder je te veel op de resultaten te focussen.
   Daardoor blijf je vaak het meest relaxt met de materie bezig.

 23. Douwe

  Dag Jesse,

  ten eerste mijn complimenten voor deze geweldige site. Ik ben bijziend en draag al bijna dertig jaar een bril. Onlangs is de sterkte in 1 oog in erg korte tijd iets afgenomen (=minder bijziend), maar heb wel een sterkere cilindercorrectie nodig. Al met al zie ik minder goed (ook met mijn nieuwe bril) en ben daar erg gefrustreerd over. Ik wil de Batesmethode gaan proberen en een rasterbril gaan gebruiken.

  Ik denk dat het te makkelijk zou zijn om de Bates methode kwakzalverij te noemen. Een aantal aspecten, zoals het trainen en ontspannen van het oog, lijken me erg goed onderbouwd. Toch is er vrijwel geen wetenschappelijke literatuur over te vinden en blijven de verslagen over goede resultaten slechts anekdotisch. Het blijft dus wel tegen het pseudowetenschappelijke aanhangen.

  Ik las ergens op deze pagina dat je zelf van plan was om je ogen nog een keer op te laten meten om te testen of ze vooruit zijn gegaan. Ik heb daar niets meer over kunnen vinden. Ik ben heel benieuwd!

  • Jesse Huisman

   Beste Douwe,

   Hartelijk dank voor je reactie, dat geeft de burger moed!
   Mocht je specifieke vragen hebben dan kun je ze altijd hier of via de mail stellen!
   Wat betreft het meten van mijn ogen heb ik dit nog niet weer gedaan inderdaad.
   Ik ga het binnenkort doen, en dan zal ik dit ook op de blog publiceren, goed idee!

   Hartelijke groet,

   Jesse

 24. conny van londerseele

  Beste op 1 juni 2017 kocht ik twee rasterbrillen bij u. De ene om te leren gewoonworden met gewone gaatjes, de andere een kleingaatjesrasterbril omdat ik meer dan 5 afwijking hebop mijn beide ogen. Ik kocht ze samen met een brildoosje. Ik ben zeer zorgzaam op mijngerief. Een maand geleden terwijl ik de bril op had en aan het lezen was, kwam mijn linker briloor los. Een week later het tweede oor. Daar ik de bril dagelijks geberuik hebik mij beholpen om alsnog de bril te kunnen dragen. Voorzien vaneen elastiek. Gisteren is het rechter raster gebarsten en ondertussen zijn er reeds twee stukken uit. De bril is nu volledig stuk. Is deze in garantie? Ik heb hem nodig voor mijn dagelijks lezen en nu moet ik steeds de kleinerasterbril dragen. ik lees vlotter met die eerste om te leren lezen. Die had grotere gaatjes. Die bril is waardeloos wat betreft duurzaamheid. Ik heb hem nochtans in de twintig euro betaald terwijl er pnline ook te koop zijn voor 5 euro. Op mijn mail naar jullie krijg ik geen antwoord. Vandaar dat ik het via deze weg probeer. Hopend op een reactie kijk ik uit naar een antwoord. Mvg Conny Van Londerseele

  • Jesse Huisman

   Goeiemorgen! Ik heb deze mail niet kunnen vinden 🙁
   Maar tuurlijk zit er garantie op, ik zal even je bestelling opzoeken en je een mailtje hier over sturen.

   Groetjes,

   Jesse

Een reactie versturen