Actieve ogen

Deze oogoefeningen zorgen voor actieve ogen. Door je ogen te actieveren zorg je ervoor dat je bewuster kijkt. Omdat men tegenwoordig heel veel tijd kijkend naar een beeldscherm doorbrengt, worden de ogen veel minder gevarieerd gebruikt. Deze oefeningen zijn dan ook een goede afwisselingen voor wanneer je druk bezig bent, en geen tijd hebt voor een lange wandeling of andersoortige pauze.

Zoals voor alle oefeningen is het belangrijk eerst op te warmen. Streek je lichaam eens lekker uit, en geeuw een paar keer. Zorg dat je in een rustige omgeving bent en de tijd hebt om de oefeningen te doen zonder dat iemand je komt storen. Begin altijd even aan je rasterbril te wennen, draag deze minimaal een paar minuten voordat je begint.

Op en neer veren

Deze oefening voer je uit terwijl je uit het raam of vanaf een balkon of dakterras kijkt. Positioneer jezelf zo, dat je door de middelste (horizontale) rij gaatjes het uitzicht kunt zien. Veer op je tenen rustig je hele lichaam op een neer. Beweeg je hielen op en neer terwijl je tenen op de grond blijven. Laat je schouders los hangen. Vervolgens concentreer je je op de beweging in tegenovergestelde richting van objecten die je ziet. Sommige objecten die dichtbij zijn, lijken omhoog te bewegen wanneer je je lichaam omlaag laat veren (en vice versa). Voer deze oefening heel erg langzaam uit voor het beste resultaat.

Op en neer springen

Je zorgt weer dat je een goed uitzicht hebt, maar deze keer concentreer je op een horizontale lijn. Je springt voorzichtig op en neer (zorg dat je met beide voeten van de grond komt, en heel voorzichtig weer op beide voeten landt. Voer deze oefening heel rustig uit. Bij het springen concentreer je je op een horizontale lijn recht voor je, en zie dat tijdens jouw beweging verschillende objecten in een tegenovergestelde richting bewegen.

Oogyoga oefening 1

Kijk door de verschillende gaatjes op een horizontale lijn van de rasterbril. Wanneer je van gaatje naar gaatje gaat hou je je hoofd stil. Let hier bij op mogelijke afwijkingen in het zicht (rare dingen die je opvallen of momenten dat je iets niet ziet zoals je zou verwachten). Deze simpele vorm van oogyoga helpt je om te wennen aan het kijken door de rasterbril en zorgt daarnaast voor dat je deze op een actieve manier gebruikt.

Oogyoga oefening 2

Kijk met een zigzag beweging enkele keren door de verschillende gaatjes in de linker lens van je rasterbril. Herhaal daarna deze beweging ook een aantal keer in de rechter lens. Probeer je ogen niet te dwingen, en probeer op een zo natuurlijk mogelijke manier je blik te bewegen langs de verschillende gaatjes. Wees bewust van de soepelheid (of stroefheid) waarmee je je blik verplaatst.

Door oogyoga leer je je ogen en je zicht actief te gebruiken en hier op een bewuste manier mee om te gaan. Wees je er bewust van wat je ziet en op welke afstanden objecten zich bevinden en hoe ze bewegen ten opzichte van andere objecten in je blikveld. Laat me vooral ook weten wat je ervaringen zijn bij deze oefeningen.

8 Reacties

 1. kees stoel

  Jouw oefeningen doe ik ook wel maar niet intensief.
  De rasterbril gebruik ik alleen nog bij televisie kijken, meestal om de ondertiteling en de overige kleine letters op het scherm te lezen. De overige activiteiten doe ik zonder bril. Het boek van Saskia Naber Natuurlijk Zien is daarvoor mijn handleiding.

  • Jesse Huisman

   Hoi Kees,

   Goed om te horen! Hoe lang ben je inmiddels bezig?
   Ik ben erg benieuwd naar de activiteiten die je inmiddels zonder bril kunt doen!

   Groet,
   Jesse

   • Kees Romeijn

    Hoi Jesse,
    Ik heb sinds 2 januari mjin bril afgezet en leef sindsdien in een mistig landschap.
    Bij de finale van darts zat ik 15 cm vanaf het scherm.
    Na 1 week kwam de rasterbril binnen waarmee ik gelukkig wel tv kan kijken vanaf de bank.
    Ik geef het nog een maand de kans omdat ik wel het gevoel heb dat er vooruitgang in zit, eigenlijk moet ik een oogmeting laten doen om te kijken hoe de voortgang is.
    Weet jij hoe opticiens hier tegenover staan?
    Groetjes,
    Kees (Momfert)

    • Jesse Huisman

     Hoi Kees,
     Goed om te horen dat je ondanks dat het niet makkelijk is, toch doorzet!
     Heb je mensen in je omgeving die met natuurlijk zien bezig zijn?
     Het helpt vaak heel erg als je samen met iemand bezig gaat.
     Dan kun je je ervaringen delen en praten over de materie.

     Hoe opticiens hier tegenover staan is heel verschillend,
     doorgaans erkennen ze uiteraard de werking van de rasterbril,
     maar natuurlijk zien is vaak iets waar ze minder enthousiast over zijn.
     Dit is ook wel logisch als je bedenkt dat dit rechtstreeks in gaat tegen wat ze geleerd hebben tijdens hun studie.
     Afgelopen week ben ik overigens benaderd door zowel iemand van een dokterspraktijk,
     als iemand van een zicht-revalidatie-centrum. Die willen beginnen met het gebruik van een rasterbril.
     Ik zou zeker de dialoog aan gaan met je opticien, om je ogen te laten meten en eens te kijken hoe hij of zij er over denkt.
     Daarnaast zou ik je aanraden om met een Snellenkaart zelf je ogen te meten.
     Dan kun je het makkelijk zelf thuis doen, en ben je ondertussen ook nog eens goed bezig voor je ogen.
     Je kunt een snellenkaart gratis downloaden en uitproberen.

     Als je meer begeleiding wil tijdens het natuurlijk zien,
     kan ik je van harte het boek van Saskia Naber aanraden.
     Je kunt dit via mijn site kopen, maar ook gewoon bij haar bestellen.
     Dit is een fantastisch boek dat je vanaf begin tot eind meeneemt in het natuurlijk zien.

     Hou me vooral op de hoogte hoe het gaat, en als je vragen hebt kun je altijd een bericht achter laten.

 2. Ineke reijers

  Heb te weinig gelegenheid om intensief bezig te zijn.sta door ongeval nog wat wankel op mijn benen,maar probeer elke dag iets te doen.gebruik de rasterbril bij tv kijken, ipad bekijken etc.ook als erge,egenheid isin het boek van saskia te lezen en wijzerte worden,vind zelf dat het kijken met rasterbril beter gaat, al zal ik nog een lange weg af moeten leggen voorik tevreden ben,maar doemijn best.groetjes, ineke

 3. Wil

  Hoi Jesse,

  Deze oefeningen lukten mij vrij goed, maar het lezen met een rasterbril vind ik nog wel vermoeiend!
  TV kijken gaat prima! Hierbij gebruik ik de sportieve rasterbril en bij het lezen de houten rasterbril.

 4. Jojanne

  De oefeningen ‘veren’ en ‘springen’ zijn me niet duidelijk, wat ik ook probeer. Ligt vast aan mij, maar ik wen wel steeds meer aan de rasterbril.

  • hanny meeuwsen

   ik zet nu ook regelmatig de rasterbril op, heb een slechte ervaring met een bril met cylinder, pas geleden, hierdoor werd de wereld zo anders dat ik gedesorienteerd en misselijk werd al in 5 min Ik heb zo’n tegenzin om hier maar aan te wennen(zou 3 weken moeten) ik zou heel erg graag mijn ogen willen verbeteren met de rasterbril. is het goed om deze elke dag een halfuurtje op te doen? en palmen doe ik ook en als de zon schijnt de oefening met afwisselend palmen en met gesloten ogen in de zon kijken
   verder heb ik besloten alleen nog achter een scherm als het moet en dan met de rasterbril, de bril van de opticien doe ik voorlopig in een laatje

Een reactie versturen