Meer Oogyoga en figuren

Met deze oogoefeningen ga je verder waar je de vorige keer gestopt bent. Zo zijn er nog twee oefeningen van Oogyoga en gaan we vervolgens figuren kijken. Ook deze oefeningen helpen je bewuster met je ogen en je blik om te gaan. Zie de dingen om je heen en wees je bewust van de vormen en bewegingen. Deze oefeningen zijn een vorm van oogyoga voor actievere ogen.

Ook voor deze oefeningen geldt dat je je van tevoren moet opwarmen. Begin met het dragen van je rasterbril, enkele minuten voordat je gaat beginnen met de oefeningen. Streek je eens lekker uit, en haal een aantal keren diep adem.

Oogyoga 3

Kijk bij deze oefeningen door je rasterbril, en laat je blik in een cirkel rond de buitenste rij gaatjes gaan. Doe eerst een rondje in de rechter lens, en vervolgens een rondje in de linker lens. Daarna doe je het zelfde aan beide kanten nog een keer, maar ditmaal in tegenovergestelde richting.

Oogyoga 4

Kijk door de gaatjes van je rasterbril naar een object in de verte. Beweeg daarbij je hoofd enkele keren eerst naar links en vervolgens naar rechts. Hou hierbij je ogen gefixeerd op het object dat je hebt gekozen. Let hierbij op de (WAAA??!) Lattice om de gaatjes die beweegt als een schaduw silhouette. Beweeg je hoofd enkele keren op en neer en beweeg je hoofd in cirkels eerst naar links en dan naar rechts.

Achtjes maken

Stel je voor dat je een lange stok op het puntje van je neus hebt. Teken daarmee horizontale achtjes in de lucht. Maak achtjes door de hele kamer en beweeg rustig maar swingend met je hele lichaam mee. Begin met een opwaartse beweging naar links en maar achtjes van verschillende maten door de kamer. Doe dit hierna nogmaals maar begin dit keer met een opwaartse beweging naar rechts. Deze oefening zorgt voor ontspanning in de ogen en nekspieren, en zorgt voor activatie van zowel de rechter als linker hersenhelft.

Achtjes om objecten

Herhaal de vorige oefeningen, maar teken dit maal de achtjes rondom verschillende objecten in je omgeving. Terwijl je dit doet, loop je voorzichtig door de kamer. Let op dat je niet tegen dingen aanloopt. Voer deze oefening rustig uit.

Nadat je deze oefeningen gedaan hebt, laat je je ogen tot rust komen door de palmeren (zie oogoefeningen deel 1). Laat me vooral weten wat je van de oefeningen denkt en hoe je je erbij voelt.

12 Reacties

 1. Wil

  De achtjes oefeningen vind ik heel ontspannend!

 2. Jojanne

  De oefeningen met de lemniscaatjes (horizontale 8) werkt inderdaad ontspannend. Alleen niet te lang achter elkaar, want toen werd ik duizelig.

  • bergjes

   Hallo
   Ik zie door elk gaatje een afbeelding schaduw vanuit mijn oog.dus eigen waarneming is dit iets uit het oog? Vreemd
   Helpt het ook bij duizeligheid?

   • Jesse Huisman

    Bedoel je een weerspiegeling in het raster? Zou je kunnen beschrijven wat je precies ziet, en wanneer? Wat betreft werken bij duizeligheid denk ik niet dat dit helpt. Het is vooral in het begin best inspannend om door de rasterbril te kijken, dit komt de duizeligheid niet te goede.

    • bergjes

     Van mijn rechteroog zie ik in elk gaatje meer een vorm van een soort apollo caps inelk gaatje dus.een afwijking oog? Of andere reden?

     • Jesse Huisman

      Je kunt proberen om in een stukje papier / karton enkele gaatjes te maken, en te kijken of je dan het zelfde probleem hebt.
      Heb je dit ook als je in het daglicht de bril op hebt? Of alleen bij schemering?

     • bergjes1

      Vooral bij daglicht.na onderzoek blijkt het een scotoomtezijn. Hierdoor vlekken tezien. Kan de gaatjesbril ondersteuning geven om door die vlekken te kijken?

     • Jesse Huisman

      Een scotoom is een woord voor uitval van een stukje gezichtsveld dat is omgeven door een gedeelte van het gezichtsveld met normaal of beter zicht. De vraag is vooral wat bij jou de scotoom veroorzaakt. Het kan zijn dat dit door een verhoogde oogdruk komt (glaucoom), in dit geval zou de batesmethode en het dragen van een rasterbril wel voor verlichting kunnen zorgen. Hiermee pak je dan vooral de oorzaak aan en niet het symptoom. Je hersenen vullen deze vlekken normaal gesproken is, dit is ook wat gebeurt als je door een rasterbril kijkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog geen klant heb gehad met dit specifieke probleem. Maar wat mij betreft kun je het zeker uitproberen, en als het je niet helpt kun je hem gewoon weer retourneren. Je kunt daarvoor ook zo lang de tijd nemen als je wilt, dit hoeft niet direct binnen één of twee weken besloten te worden. Ik hoor graag van je of je dit wilt proberen.

 3. Monique Verhoeven

  Dankjewel!!
  Ik heb een handig (dubbelzijdig) A4-tje van de oefeningen gemaakt, om te printen.
  Als ik je mailadres heb stuur ik het je als je wilt!
  Groet,
  Monique

  • Jesse Huisman

   Hey Monique, wat een goed idee!
   Ik kan het wel op de site zetten om te downloaden. Zodat anderen hier ook van kunnen profiteren. Email is info [at] rasterbril.nl
   Hartelijke groet, Jesse

   • Kübra Diyenli

    Hoi Jesse,

    Waar kan ik deze (de idee van Monique hierboven) downloaden vinden?

    Bedankt voor de moeite.

Een reactie versturen