Beter zien door je bril niet te dragen

Dr. Bates was lang geleden als bezig op allerlei manieren te testen welke invloeden een bril op het zicht heeft, en hoe je het zicht (op een natuurlijke wijze) kunt verbeteren. Doormiddel van een simpele demonstratie met behulp van de een (Snellen) leeskaart, toont hij aan dat je beter ziet naarmate je je bril langer niet draagt.

De demonstratie

Ga op vier en een halve meter vanaf de leeskaart staan (recht ervoor), en meet je zicht. Vervolgens meet je je zicht terwijl je je bril draagt. Tot slot meet je een derde keer, meteen nadat je je bril afgezet hebt.

Wanneer je de resultaten met elkaar vergelijkt dan zul je merken dat het zicht doorgaans achteruit gaat na het dragen van de bril (ofwel vooruit gaat wanneer je je bril een tijd niet gedragen hebt).

Het zicht op de optimale afstand wordt slechter wanneer je een bril draagt

Een ander voorbeeld

Een andere manier waarop Bates liet zien dat het dragen van een bril zorgt voor achteruitgang van het zicht heeft betrekking op bijziendheid. In dit voorbeeld test je het zicht van iemand die zeer bijziend is. Allereerst test je zonder bril wat de optimale afstand (de afstand waarom iemand het beste ziet) is. Dit doe je door van dichtbij te beginnen en steeds een beetje verder van de leeskaart af te gaan staan. Wanneer je nu de optimale afstaand weet, ga je op deze afstand testen. Eerst zonder en daarna met bril. Je zult zien dat ik (veruit) de meeste gevallen het zicht zonder bril op deze afstand beter is dan het zicht met bril.

Dit zelfde geldt overigens ook voor verziendheid. Wanneer je met bril vanaf een punt dichterbij dan de optimale afstand scherper ziet, dan zul je zien dat je met bril vanaf de optimale afstand minder scherp ziet dan zonder.

Wat wil dit zeggen?

Met bovenstaande demonstraties toonde Bates zo’n 100 jaar geleden al aan dat een bril (in veel gevallen) zorgt voor een slechter zicht. Toch zijn we met zijn alleen steeds meer brillen gaan dragen. Dit komt uiteraard voor een groot deel door de verandering van het zien. Tegenwoordig kijken we de hele dag naar allerlei schermen zoals de smartphone, televisie, laptop, tablet, etc. Dit in combinatie met het dragen van een bril zorgt voor een verdere achteruitgang van het zicht. Een scherm in in principe niet veel meer dan een lamp waar je de hele tijd recht in kijkt. Gelukkig zie ik de interesse in- en het enthousiasme over de Bates Methode en natuurlijk zien steeds groter worden.

2 Reacties

  1. Denis

    Ik draag nu enkele dagen zo’n rasterbril en het is verbazingwekkend ! Hopelijk kan ik mijn zicht misschien wat verbeteren .

    • Jesse

      Hey Denis, goed om te horen! Maar met alleen het dragen van een rasterbril ben je er nog niet. Daarnaast zul je ook hard aan de slag moeten met natuurlijk zien. Hiervoor zou ik je aanraden om één van de gratis boeken te proberen. Het boek van Bates zelf (wel in het Engels, en vrij oud, dus lastig te lezen) of mijn eigen inleiding in de Bates Methode. Als je hulp nodig hebt hoor ik het graag!

Een reactie versturen