Is de Google bril slecht voor je ogen?

Op dit moment wordt de google bril alleen nog door een hele kleine groep “testers” uitgeprobeerd. Het moment komt echter dichterbij dat meer en meer mensen de google glass gaan proberen. Het eerste wat ik me afvroeg bij het lezen van de features van de bril, was wat dit voor invloed op je zicht zal hebben. Wanneer het dragen van een bril op sterkte negatief is voor je zicht, kan ik me voorstellen dit dit nog vele malen erger is.

Wat is de google bril

De google bril is in principe apparaat waarmee je grotendeels het zelfde kunt doen als met een smartphone, maar dan draag je het als een bril, en heb je je handen er niet bij nodig. De bril bestaat uit een montuur dat er grotendeels uit ziet als een normale bril, een touchpad aan de zijkant, waarmee je (niet helemaal hands-free) bepaalde handelingen kunt uitvoeren, en een display. Daarnaast kun je de bril met je stem besturen, door verschillende commando’s te zeggen.

Waarom zou de bril slecht voor je ogen zijn?

We kijken tegenwoordig al een groot gedeelte van de dag naar smart phone, televisie, tablet, beeldscherm en allerlei andere elektronische apparaten. Elke toevoeging / intensivering hiervan is in principe niet positief voor je zicht. Daarnaast bevindt de display van de google bril zich erg dicht bij het oog, en kijk je hier op een vrij onnatuurlijke manier naar. Het zou dus goed kunnen dat bij constant gebruik dit nadelige effecten zou hebben. Het is echter zo dat de google bril juist gemaakt is om hem niet de hele tijd te gebruiken, maar slechts wanneer je hem nodig hebt. Het gebruik is eigenlijk te vergelijken met een smartphone.

Is hier over nagedacht?

Bij de ontwikkeling van de google glass is er uiteraard nagedacht over de stress die kan ontstaan bij het gebruik van een dergelijk apparaat. Er zijn een aantal ingebouwde features die actief stress voorkomen. Wanneer je bijvoorbeeld een tekstbericht wilt versturen, kun je gewoon zeggen wat je wilt sturen, in plaats van naar een klein scherm op je telefoon te kijken, en het bericht in te typen.

Conclusie Google GLass

Om echt te zien wat het effect is van het dragen van de google bril, zou ik het liefst zelf de bril proberen. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het erg vermoeiend is om steeds tussen verschillende visuele realiteiten (dus wat je ziet op het display, en wat er echt voor je gebeurt) te switchen. Deze verandering in focus is in principe vrij normaal (als je bijvoorbeeld opkijkt uit je boek), maar aangezien het display zich wel heel dicht bij je oog bevindt, lijkt dit toch wel wat rigoreuzer te zijn. Volgens Google is er gedurende de ontwikkeling met veel zorg gekeken naar de invloed op de gezondheid en het zicht. Wanneer de bril meer mainstream gebruikt zal worden zal dit uiteraard verder blijken.

0 reacties

Een reactie versturen