Een goedkope leesbril?

goedkope leesbrillen getestTegenwoordig kun je overal een goedkope leesbril kopen. Of je nu naar de drogist, de supermarkt of de boekhandel gaat. Ze staan er in groten getale. Zijn deze goedkope leesbrillen wel goed voor je ogen? Britt van Marsenille gaat voor het Belgische televisieprogramma “voor het zelfde geld” op zoek naar het antwoord. In het programma wordt met een oogarts overlegd over de eisen van een goede leesbril. Daarnaast wordt een aantal brilletjes aan een test onderworpen om het verschil te kunnen zien tussen de goedkope en de duurdere leesbrillen.

Waar moet een leesbril aan voldoen

Een leesbril gebruik je alleen om van dichtbij te lezen. Vaak wordt deze gebruikt bij ouderdomsverziendheid. Boven de veertig jaar hebben de meeste mensen een leesbril nodig. Bij de meeste mensen heeft het ene oog een andere afwijking dan het andere. Bij de goedkopere brilletjes hebben beide glazen vaak de zelfde sterkte. Daarnaast is de pupilafstand belangrijk. Het optisch centrum van het glas moet precies voor je pupil staan. Om dus een goede leesbril aan te meten moet hiervoor een meting worden uitgevoerd door opticien of oogarts. Hierbij wordt de bril afgestemd op jouw afwijking en pupilafstand.

De test

Voor het programma werden 12 verschillende goedkope leesbrillen gekocht. De prijzen varieerden van €0,59 (discounter) en €10,49 (supermarkt). Uit de test blijkt dat bij 1 van de 12 brillen de sterkte niet klopte. Daarnaast bleek dat bij 8 van de twaalf brillen de pupilafstand niet evenredig was. Waardoor je enigszins scheel moet kijken om er scherp door te zien. Er waren drie van de twaalf brillen die op beide vlakken ok waren. Omdat de pupilafstand lang niet bij iedereen symmetrisch is wordt door de oogarts toch aangeraden om een leesbril op maat te laten maken.

Een alternatief voor een leesbril

Wanneer je op een meer natuurlijke wijze goed wilt leren zien kun je een rasterbril gebruiken als alternatief voor een leesbril. Deze bril heeft niet de nadelen van een bril op sterkte, maar zorgt er toch voor dat je scherp gaat zien. Ben je hier in geïnteresseerd, lees dan meer over de werking van een rasterbril.

0 reacties

Een reactie versturen