Vloeibare lens kan staar behandling verbeteren

Per jaar worden er meer dan 10 miljoen staar (cataract) behandelingen uitgevoerd. Hierbij wordt de vertroebelde ooglens vervangen door een kunstmatige lens. Deze kunstmatige lens is doorgaans gemaakt van siliconen of flexibel plastic. Het komt echter voor dat de lens vervormt of vertroebelt aan de hand van kalkaanslag of epitheliale celgroei op het oppervlak van de lens. Dit heet na-staar. De kunstlenzen zijn de afgelopen jaren als sterk verbeterd. Waar eerder de kans op na-staar ongeveer 25% was, is dat met de huidige kunstlenzen maar 2 tot 3 procent. Toch blijft men altijd op zoek naar verbetering. Deze lijkt er nu te komen in de vorm van een vloeibare lens. De eerste resultaten zijn in ieder geval positief.

Een Vloeibare kunstlens

Onderzoekers zijn bezig om in de vorm van een vloeibare kunstlens een oplossing te vinden voor het vertroebelen of vervormen van de kunstlens die gebruikt wordt bij een staar operatie. De lens bestaat uit een druppel vloeistof, ingekapseld tussen twee polymeer filmlaagjes. Waterafstotende polymeren worden goedgekeurd als coatings op medische implantaten. Deze filmlaagjes voorkomen calcium opbouw. De ontwikkeling bevindt zich in een erg vroeg stadium, maar de eerste berichten zijn goed. Toch is de weg naar een bruikbaar medisch product erg lang, en zullen er eerst vele tests moeten worden uitgevoerd om vervelende bijwerkingen te voorkomen.

De kans op staar verminderen

Er zijn aanwijzingen gevonden dat staart zich ontwikkeld aan de hand van spanning en een slechte doorbloeding in en rond het oog. Wat je zelf kunt doen om de kans op staar te verkleinen is op een bewustere en meer ontspannen wijze leren zien. Zorg dat je slechte zie-gewoontes zoals staren en met je ogen knijpen afleert. Daarnaast is het belangrijk voor je ogen om veel licht te krijgen. Zorg ervoor dat het zonlicht niet direct in je ogen komt, maar wees wel zo veel mogelijk in de zon (pas uiteraard ook goed op je huid). Een gezond lichaam heeft grotere kans op gezonde ogen. Dit heeft veel te maken met spanning. Zorg voor voldoende beweging en sta positief in het leven. Dan maak je al een grote stap richting een gezonde(re) toekomst.

Lees hier het volledige artikel: A Liquid Lens Could Improve Cataract Treatment

2 Reacties

 1. F.m.winkel

  Hallo Jesse,
  Gisteren bij de oogarts geweest en is vast gesteld dat ik staar heb. Zou de rasterbril ook helpen voordat ik mij laat helpen.?
  Mvrgr. Fremar winke

  • Jesse Huisman

   Staar is een langzaam toenemende vertroebeling van de lens, waarbij het uiteindelijk mogelijk is dat je alleen nog het verschil tussen licht en donker kunt waarnemen. Klopt het dat je alles iets waziger en doffer ziet dan voorheen? Ik raad je als eerste aan om deze pagina over staar eens te bekijken.

   Dr. William Bates heeft heel lang onderzoek gedaan naar allerlei kwalen die het zicht beïnvloeden. Na jaren van onderzoek ontdekte hij dat staat voornamelijk komt door spanning en stress (net als vele andere oogproblemen).

   Er zijn allerlei manieren tegen spanning en stress, die van goede invloed zijn op je zicht. Dit zijn onder andere “oogoefeningen” zoals palmeren en zwaaien. Ook zonlicht (niet rechtstreeks!) en het vermijden van stressvolle situaties kunnen helpen. Rook je ook? Dit heeft namelijk ook een hele grote invloed op de ogen en het zicht (en je gezondheid in het algemeen, maar dat is bekend neem ik aan).

   Uiteraard is er veel meer informatie, ik zou je van harte aanraden om je te verdiepen in de Bates Methode. Het boek dat Saskia Naber hierover heeft geschreven (natuurlijk zien en de batesmethode) is erg makkelijk te lezen en is een prachtig en uitgebreid begin als je wilt beginnen met op natuurlijke wijze je zicht verbeteren. Als je op een wat luchtigere en makkelijke manier wilt beginnen kunt je ook het Ebook zie zonder bril 2 eens bekijken. Hierin leg ik je op een simpele manier uit hoe je vandaag nog kunt beginnen met op een natuurlijke manier beter te leren zien.

   Je kunt ook altijd persoonlijk contact via de mail of telefoon opnemen, ik help je graag.

Een reactie versturen