Het effect van alcohol op je ogen

Het is algemeen bekend dat het drinken van te veel alcohol slecht is voor je lichaam (en geest). De meeste mensen hebben wel eens een avond flink doorgehaald. Je bent de volgende dag meestal niks waard. Je bent moe, je ziet er niet uit en je kan een flinke kater hebben. Verschillende studies hebben uitgewezen dat drinken van te veel alcohol een zeer negatieve invloed op je gezondheid heeft. Niet alleen is er een directe link met de kans op (verschillende soorten van) kanker bewezen, maar heeft ook effect op je hart, geheugen / hersenen en vruchtbaarheid. Ik schrijf deze blog echter niet om het hier over te hebben. Alcohol heeft namelijk ook een effect op je zichtvermogen.

Als je te veel drinkt zie je minder scherp

Iedereen die wel eens te veel gedronken heeft weet dat je minder scherp ziet dan wanneer je nuchter bent. In het Engels wordt dit ook wel “beer goggles” genoemd. De zogenaamde “bierbril”. Echter is dit niet het enige effect. Er zijn veel meer gevolgen van veelvuldig alcohol gebruik op je zicht, dan alleen het wazige zicht wanneer je onder invloed bent. Om je bewust te maken van alles wat met je ogen te maken heeft, behandel ik in deze post zowel de gevolgen op korte termijn als je gevolgen op de lange termijn.

Effecten van Alcohol op korte termijn

Inname van alcohol heeft zelfs op de korte termijn (veelal direct) effecten op het zicht en het reactievermogen. Hierdoor is het bijvoorbeeld verboden om in een auto te rijden vanaf een bepaald promillage. De volgende effecten kunnen op korte termijn voorkomen bij inname van alcohol.

 • Je pupillen reageren langzamer – Alcohol zorgt ervoor dat je iris langzamer gaat vernauwen en verwijden. Dit is vooral erg gevaarlijk wanneer je in de auto rijdt en je ogen niet zo snel kunnen reageren op de koplampen van tegemoetkomende auto’s.
 • Je kan contrasten minder goed waarnemen – Wanneer je gedronken hebt kun je minder goed onderscheid tussen objecten maken op basis van licht en dronken. Terwijl dit zeer belangrijk is wanneer je in het schemerlicht in de auto zit. Een studie van de Western University in Ontario laat zien dat het vermogen om contrast te waarnemen met 30% daalt wanneer je nog rond het legale promillage om te rijden zit.
 • Je oogleden kunnen onbewust gaan knipperen – Door te veel alcohol te gebruiken kun je onbewust met je oogleden gaan trekken / knipperen.
 • Een beetje alcohol zorgt al voor drogere ogen – Een medische studie van Hallym medische universiteit toont aan dat inname van een beetje alcohol al zorgt voor een toename en versterking van de symptomen van droge ogen.

Effecten van alcohol op de lange termijn

Naast enkele effecten op korte termijn, zijn er een aantal zeer zorgelijke lange termijn effecten van alcoholinname. Het gaat dan echt om schadelijke effecten die je te allen tijde zou moeten willen voorkomen:

 • Grotere kans op cataract vorming – Verschillende studies geven aan dat er een grotere kans op op cataract vorming bij een hoge alcohol consumptie.
 • Hogere kans op macula degeneratie – Bij hoge alcohol consumptie is er een grotere kans op leeftijd gerelateerde Macula degeneratie.
 • Vitamine gebrek – Stevig drinken beïnvloedt de opname van vitaminen in de lever. Deze vitaminen zijn essentieel voor het behoud van je zichtvermogen. Gevolgen hiervan kunnen ver reiken. Denk hierbij aan nachtblindheid, het dunner worden van het hoornvlies, cornea perforatie, droge ogen of zelfs blindheid.

Deze lijst van gevolgen van stevige alcohol inname is zeker niet uitputtend. Let daarom goed op wat je drinkt en ondanks dat er vaak gezegd wordt dat het nuttigen van 1 glas alcohol per dag kan zorgen voor een vermindering van de kans op hart- en vaatziekten, kan een gezonde leeftijd ook heel goed zonder alcohol bereikt worden. Ga dus vooral niet drinken omdat je hebt gehoord dat het gezond is.

8 Reacties

 1. Peter Klaus

  Typo in de tekst, die moet zie zijn
  Als je te veel drinkt die je minder scherp

 2. Olga

  bij het drinken van al een glas wijn, voelen mijn ogen al moe ; en onaangenaam .

 3. Olga

  na al een glas wijn , voelen mijn ogen al moe , en onaangenaam, 6 jaar geleden al van cataract een ingreep gehad, en sindsdien ……

 4. Matthew

  Ik heb hier wel wat aan was wel nuchter op een dag maar drink soms best wel veel tequila bier omdat ik dat erg lekker vind en was 1 dag kon ik in eens slecht zien en toen dacht ik moet wat drinken dus dronk sportdrank wel dan maar werd gelijk beter wel maar maakte me wel zorgen en vandaag dacht ik na een maand zelf ga het eens opzoeken wat het kon zijn thx mensen dit doet me wel denken om te minderen en weer te stoppen denk ben ooit 10 jaar clean geweest dus en ook in 1 x dan wel maar dit x ga ik minderen eerst en zie wel als ik wil stoppen of echt af en toe eens wat drinken ga

 5. Willianne

  alcohol en roken dan? ik heb rokersogen, maar rook zèlf niet!

  • Jesse Huisman

   Dat zou ik allebei vooral niet of zo weinig mogelijk doen. Hoe komt het dat je rokersogen hebt zonder zelf te roken? Ben je veel in een omgeving waar gerookt wordt?

 6. Gerd

  Beste Jesse,

  Ik ben een gelegenheidsdrinker en niet-roker.
  Met ander woorden meestal in de week niets maar soms in het weekend zeer veel op één avond/ nacht. Als ik drink is er geen rook in de omgeving. (Ik ga naar niet rokers gelegenheden)
  De laatste 2 jaar heb ik ‘s anderendaags echt serieuze zicht-problemen. Ondertitels op TV zie ik dubbel en ook tijdens het autorijden zie ik de lichten van de tegenliggers dubbel (op lange afstand). Ik kan niet lang naar TV kijken want er komen net lichtstralen uit, vooral als het beeld bleke kleuren toont. Deze symptomen heb ik tot 24 uur na de dronkenschap. Daarna heb ik hiervan geen last meer. Ik denk dat dit door het functioneren van mijn lever komt maar heb hier geen zekerheid van. Wat denk jij? In ieder geval valt het op dat het altijd na een fuif is dat ik het zitten heb. Kan er naast minder drinken iets aan gedaan worden? (bvb extra vitamines of zo?)

Een reactie versturen