Hoe begin je door een rasterbril te kijken

Af en toe komt het voor, dat de eerste reactie van mensen die voor het eerst in hun leven een rasterbril proberen, niet echt positief is. Dingen als “ik zie helemaal niks” of “ik zie alleen maar gaatjes” komen vaak voor.  Zelf heb ik een hele makkelijke manier om te beginnen met een rasterbril. In deze post zal ik stap voor stap uitleggen hoe ik ben begonnen met mijn rasterbril, en hoe je er het beste doorheen kunt kijken.

De eerste keer dat je de rasterbril op zet

Wanneer je voor het eerst een rasterbril op zet, dan voelt het nog een beetje vreemd aan. Je ziet het raster voor je met allerlei gaatjes. Veel mensen hebben het probleem dat ze niet weten wat ze er mee aan moeten. Ze proberen uit alle macht opeens scherp te zien, zoals je dat met je bril gewend bent. Dit is echter niet de juiste manier. Het kijken door een rasterbril vergt een andere manier van zien dan het kijken door een bril op sterkte. Dit is ook waardoor het kijken door een rasterbril je helpt om op een natuurlijke manier te leren zien.

Begin, wanneer je hem voor de eerste keer op zet, met het kijken naar een bepaald object. Afhankelijk van of je bijziend of verziend bent naar een object dichtbij of ver weg (wat je dus zonder bril niet goed kunt zien). Bekijk het object goed en denk na over de details die je ziet. Wat zie je scherp, wat niet. Hou dit ongeveer 10 seconden vol, maar ga niet staren. Vervolgens neem je even een halve minuut pauze. Daarna kijk je opnieuw (zonder bril) naar het object. Doe dit ongeveer drie seconden en zet dan je rasterbril op, zonder je focus te veranderen. Op die manier kijk je op een zo natuurlijk mogelijke manier door de rasterbril. Wanneer je op deze manier kijkt zul je merken dat de gaatjes minder lastig zijn, en dat je het object veel scherper ziet dan zonder bril. Nu je dit eenmaal hebt ervaren kun je hierop verder bouwen.

focus met een rasterbril

Verschil in focus met een rasterbril

Het dragen van een rasterbril opbouwen

In principe kun je de rasterbril zo veel dragen als je wilt. let hierbij wel op dat je niet overdrijft. Het heeft geen zin om te forceren. Wanneer het kijken door de bril vervelend of echt vermoeiend wordt, neem dan weer even pauze. Blijf de rasterbril dragen zolang het goed aanvoelt. Als het goed is merk je dat je het steeds iets langer kunt verdragen. En wanneer je er op de juiste manier door kijkt merk je ook dat het steeds minder inspanning gaat kosten.

Wanneer je echt goed wil beginnen met het dragen van je rasterbril kun je deze oogoefeningen doen. Wanneer je deze oefeningen doet terwijl je je rasterbril draagt zul je veel sneller aan de bril kunnen wennen. Hoe eerder je begint met het dragen van je rasterbril hoe eerder je voorkomt dat de negatieve effecten van een bril op sterkte zorgen voor een verdere achteruitgang van je zicht.

Ontvang Gratis Persoonlijk Advies

1 Reactie

  1. Willianne

    ik denk dat je bijna moet staren, ben ik goed in en metéén mooi rustmomentje voor de ogen, net als bij zo’n afbeelding met geheime aspecten. bij bewust focussen en gericht zoeken of kijken zie je het niet en haal je de verborgen tekening er nooit uit!

Een reactie versturen