Je zicht verbeteren anders dan natuurlijk zien

Er leiden meerdere wegen naar Rome. Je zicht verbeteren of behouden kan op meerdere manieren. Al blijft het optimale scenario toch een combinatie van beide manieren. Wanneer je met de Batesmethode bezig bent, ben je op de goeie weg. Wanneer je bepaalde slechte gewoonten hebt afgeleerd en op een bewuste manier met je ogen bezig bent, zul je merken dat je beter gaat zien. Deze bewuste manier van kijken kun je dan nog een stapje verbeteren aan de hand van enkele simpele oogoefeningen. Naast deze theorie, wil ik je nog een aantal bruikbare tip geven. Pas deze in het dagelijks leven toe, en je zult zien dat niet alleen je ogen hiervan profiteren.

Goed eten voor goed zicht

De invloed van je dieet reikt verder dan de weegschaal. Er zijn een aantal voedingsstoffen die erg belangrijk zijn voor je ogen. Dit zijn vooral omega 3 vetzuren, luteïne, zink en vitamine C en E. Deze voedingsstoffen kunnen je helpen bij de gezondheid van je ogen. En helpen hierdoor bij het voorkomen van oogproblemen, en dan met name oogproblemen die ouderdom gerelateerd zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan macula degeneratie en cataract.

Voedingsoorten die deze belangrijke voedingsstoffen bevatten zijn (onder andere)

 • Groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie.
 • Zalm, tonijn (al zou ik die om andere redenen liever laten liggen) en andere vette vis.
 • Eieren, noten, bonen en andere eiwitbronnen (die geen vlees zijn).
 • Citroen, sinaasappel en andere citrusvruchten.

Hou bij het aanpassen van je dieet altijd in de gaten dat je goed gevarieerd eet. Een gezond dieet helpt niet alleen je ogen, maar helpt ook je algemene gezondheid te verbeteren en te behouden.

Stop met roken

Iedereen weet inmiddels dat roken slecht voor jou en de mensen om je heen is. Wanneer al de negatieve reclame nog niet voldoende was om je te laten stoppen, dan is dit wellicht het feit dat je over de streep trekt. Je kunt er oogproblemen zoals macula degeneratie, cataract en schade aan je oogzenuw mee kunt voorkomen.

Wanneer je zelf al enkele keren geprobeerd hebt om te stoppen met roken, en later toch weer begonnen bent, dan ben je vast blij om dit te horen. Hoe vaker je probeert te stoppen, hoe groter de kans is dat je succes hebt. Probeer het dus vooral nog een keer. Hier zal je niet alleen zelf baat bij hebben, maar ook de mensen om je heen zullen dit vast kunnen waarderen.

Neem regelmatig pauze bij inspannende bezigheden

Wanneer je veel achter de computer werkt of erg van lezen of je smartphone houdt, dan heb je vast wel eens gemerkt dat je vermoeide ogen krijgt. Soms gaat dit zelfs samen met een branderig gevoel. Dit is een signaal van je lichaam dat je ogen en alles daaromheen overbelast is. Om dit te voorkomen en daaruit voortvloeiende klachten te verminderen moet je er voor zorgen dat je regelmatig pauze neemt. En met regelmatig pauze nemen bedoel ik elke 20 minuten even 20 seconden rust nemen. Niet naar het scherm of het boek kijken en even aan heel iets anders denken. Dit klinkt misschien storend voor hetgeen waar je mee bezig bent, maar het zal niet alleen je ogen maar ook je productiviteit goed doen. Daarnaast is het belangrijk om tenminste elke 2 uur een grotere pauze te nemen (+/-20 minuten) waarbij je echt even opstaat van je werkplek en even iets heel anders gaan doen (kopje koffie of thee zonder suiker, toilet, etc).

Wanneer je deze dingen in je dagelijkse bezigheden kunt inpassen dan ben je direct een heel eind op weg naar het verbeteren van je zicht en eigenlijk je algemene gezondheid. Wanneer je vragen hebt of enthousiast bent geworden over het verbeteren van je zicht dan kun je altijd contact opnemen of een reactie onder aan de pagina achter laten.

Ontvang Gratis Persoonlijk Advies

2 Reacties

 1. Jolanda

  In de afgelopen maanden ben ik 15 kilo afgevallen.
  Ben er erg blij mee maar ondervind nu problemen met mijn bril. Ik heb een bril met een cylinder en leesstukjes.
  Als ik de bril opzet ben ik na 10 min misselijk.
  Ik zie niet scherp en zet hem daarom ook dan weer af.
  Gebruik nu een goedkoop leesbrilletje maar baal er van dat ik een dure bril heb die niet meer gebruikt word,
  Kan dit door het afvallen komen?

Een reactie versturen