Verziendheid

Verziendheid

Dat verziendheid het tegenovergestelde is van bijziendheid en dat je als je erg verziend bent een bril nodig hebt is algemeen bekend. Maar wat ziet iemand die verziend is? En wat is er ‘mis’ met je ogen als je verziend bent? Verziendheid wordt ook wel hypermetropie genoemd. Dit is afgeleid van een aantal Griekse woorden die samen letterlijk de ‘aandoening van verziendheid’ betekenen. Iemand die verziend is heeft de meeste problemen met het scherp zien van objecten die zich dichtbij bevinden. Dat dingen in de verte ook niet helemaal scherp zijn is niet ondenkbaar, maar over het algemeen wordt gezegd dat iemand die verziend is in de verte scherp kan zien.

Wat is de oorzaak van verziendheid

Hoe komt het nou dat ver weg meestal wel goed gekeken kan worden maar dichtbij het oog niet? Om dit te kunnen snappen is het handig om eerst te weten hoe het ‘kijken’ normaal in zijn werk gaat. Je oog heeft een aantal belangrijke onderdelen die onmisbaar zijn om alles goed te kunnen zien. Als we van buiten naar binnen gaan komt het licht eerst op het hoornvlies, gaat daarna door de lens heen en valt op het netvlies. Hier wordt het beeld geconstrueerd. Bij een gezond oog wordt het licht in het oog op een dusdanige manier gebroken dat het precies op het netvlies samenkomt. Dit geeft een scherp beeld. Mensen die verziend zijn hebben een hoornvlies of lens die platter is dan normaal, of een oog dat korter is dan normaal. De lichtbundel komt daardoor samen in een punt achter het netvlies. Omdat lichtbundels dat van voorwerpen komt die ver weg staan niet extreem gebroken hoeven worden kan het oog nog voldoende accommoderen om een scherp beeld te creĆ«ren. Vooral jonge mensen zien deze beelden goed scherp. Een object dat dichtbij staat wordt verder achter het netvlies geprojecteerd. Ogen moeten flink accommoderen om dit beeld ook scherp te zien. Als je verziend bent kun je niet genoeg accommoderen om dit beeld ook scherp te zien.

Hoe kun je verziendheid herkennen?

Naast dat je natuurlijk van dicht bij geen goed zicht meer hebt, heeft verziendheid een aantal vervelende symptomen. Dit zijn onder andere wazig zicht, hoofdpijn, scheel zien, vermoeide ogen of algehele vermoeidheid. Deze klachten komen voornamelijk bij volwassenen voor. Wanneer je jong bent kunnen je ogen het probleem vaak nog goed compenseren. Daarom kunnen kinderen er vaak nog overheen groeien. Dit betekent niet dat er geen klachten kunnen voorkomen, maar de klachten zullen minder zijn.

Mogelijke oplossingen voor verziendheid

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je last van verziendheid hebt. Zelf ben ik er een groot voorstander van om dit op een natuurlijke manier op te lossen. Dit heeft voor mij en heel veel anderen een hele fijne oplossing gebracht.

Mogelijke oplossingen voor mensen die verziend zijn:

  • Aan de hand van de Batesmethode je zicht verbeteren
  • Een (lees)bril of contactlenzen dragen
  • Laserbehandeling
  • Kunstlens-implantatie

Als je het iets lijkt om met de Batesmethode te beginnen en op die manier op een natuurlijke wijze je verziendheid te behandelen dan kun je altijd contact opnemen. Ik help je graag. Het kost wel doorzettingvermogen, en is zeker in het begin niet makkelijk. Maar als je eenmaal op een meer natuurlijke en ontspannen wijze ziet, dan heb je daar in je dagelijkse leven veel voordeel van. Als je morgen nog wilt beginnen dan kan ik van harte het boek Natuurlijk zien en de Batesmethode van Saskia Naber aanraden. Als je eerst eens wat meer informatie wilt dan kan ik je ook van gratis persoonlijk advies voorzien. Hiervoor kun je op de blauwe butten hier onder klikken.

0 reacties

Een reactie versturen