Batesmethode

De Batesmethode is een methode waarmee je aan de hand van gedragsverandering op natuurlijke wijze beter kunt leren zien. Door deze gedragsveranderingen kun je zorgen voor een vermindering van de spanning in en rondom je ogen. De meeste oogproblemen komen door spanning. Wanneer je de oorzaak van deze spanning weet, en leert ontspannen kunnen vele klachten verminderd of zelfs verholpen worden.

Wie was dr. Bates

De Batesmethode van William-H-Bates

William H. Bates

Dr. William Horatio Bates (1860 – 1931) was een Amerikaanse arts, gespecialiseerd in oogheelkunde. Tegenwoordig is hij vooral nog bekend door zijn onderzoeken naar het verbeteren van het zicht door ontspanning (de Bates Methode).Bates studeerde in 1885 af aan Colombia University in New York. Vervolgens werkte hij als professor in de oogheelkunde bij de New York Post-Graduate Medical School. Dit werk heeft hij met veel succes gedaan, en dit heeft hem tot een zeer gerespecteerde oogchirurg gemaakt.

Gedurende zijn werk als oogarts kwam Bates veelal dingen tegen die hij op basis van hetgeen hij had geleerd tijdens zijn studie, niet kon verklaren. Tot dan toe had hij geleerd dat wanneer één van zijn patiënten eenmaal een afwijking heeft, deze alleen geholpen kan worden door het voorschrijven van een bril. Toch waren er patiënten waarbij eerst een afwijking geconstateerd werd, die later hun zicht gedeeltelijk of volledig terug kregen. Dit stuitte Bates zo tegen de borst, dat hij besloot zelf onderzoek te doen naar afwijkingen in het oog en het zicht.

Hoe werkt de Batesmethode

Na jaren lang van onderzoek concludeerde dr. Bates dat wazig zicht veroorzaakt wordt door spanning. Hij verwachtte dat wanneer hij er in zou slagen deze spanning op te heffen, ook het wazige zicht van zijn patiënten zou verdwijnen. Omdat we in de meeste gevallen geboren worden met een gezond stel ogen, ging Bates er vanuit dat de spanning (en dus het wazige zicht) wordt veroorzaakt door gedrag. Dit gedrag wordt wanneer je opgroeit grotendeels aangeleerd. Daarnaast is onze huidige maatschappij, waarin we uren achtereen bezig zijn met het kijken naar digitale schermen, niet bevorderlijk voor onze ogen. Wanneer je bewust wordt van de manier waarop het zien werkt, kun je doormiddel van gedragsverandering zorgen voor een natuurlijke vermindering van de spanning.

Het bewuster leren kijken is de eerste stap van de Batesmethode naar natuurlijk beter zien. Daarnaast zijn er een aantal oogoefeningen die je kunt doen om te leren ontspannen en om verkeerde zie-gewoontes af te leren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn deze oefeningen niet om je ogen of oogspieren te trainen, maar om te leren om je ogen op de juiste manier te gebruiken.

Geldt dit ook voor mij?

In principe werkt de Batesmethode voor iedereen. Uiteraard zijn er uitzonderingen waarbij oogproblemen niet opgelost kunnen worden door alleen de manier waarop je kijkt te veranderen. Dit wil overigens niet zeggen dat het op natuurlijke wijze beter leren zien niet voor verlichting kan zorgen. Wanneer je bewuster leert kijken zul je merken dat je de wereld om je heen beter en helderder ziet. Wanneer je wilt weten of in jouw specifieke situatie de Batesmethode of het gebruik van een rasterbril geschikt is dan raad ik je aan om persoonlijk advies aan te vragen. Aan de hand van enkele vragen over jouw ogen geef ik je een persoonlijk advies over het op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht. Vraag nu gratis advies aan

Werkt het echt?

De theorie dat we bij wazig zicht iets doen dat ons belemmert om ontspannen te kijken is in mijn ogen zeer legitiem. Dit is de basis om beter te leren zien. De afgelopen jaren is het op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht aan een opmars bezig. In de huidige maatschappij gaat ons zicht in rap tempo achteruit. Dit is een tendens die de afgelopen decennia is ingezet. Als we hier niks aan doen kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Steeds meer mensen dragen een bril en de afwijking waar men mee rond loopt wordt steeds groter. Er zijn mensen die de Batesmethode kwakzalverij noemen. Wanneer je echter bedenkt dat we onze ogen vandaag de dag vooral gebruiken om naar computerschermen te staren, klinkt het toch vrij logisch dat we iets verkeerd doen met onze ogen. Alleen al het feit dat tegenwoordig bijna iedereen een bril draagt bevestigd dit. De batesmethode is dan ook niet zweverig, maar juist een rationele manier om je ogen weer op de juiste manier te leren gebruiken.

4 Reacties

 1. Angela

  Hallo Jesse,

  Leuk dat je die informatieve mailtjes stuurt na aankoop van een rasterbril.
  Goed om de mensen gemotiveerd te houden.
  Ik merkte zelf ook dat het enige tijd vergt voor ik wat langer met de rasterbril op kon lezen.

  Ik vind het leuk om je te vertellen hoe ik met “het zien” om ga.
  Ik ben ruim twee jaar geleden begonnen toen ik een leesbril had van +3,5 met een cilinder erin.
  Nu ben ik net overgestapt om een bril van + 1,5.
  Het verband tussen lichaam en geest fascineert mij en ik was (en ben) er van overtuigd dat je je lichaam zelf aan kunt sturen.
  Voor mij is het zo, dat het lichaam mij altijd iets laat zien. Wat doe ik, hoe ga ik met dingen om.
  De manier van het lichaam om mij iets kenbaar te maken, is door middel van een pijntje of een ongemakje.
  Zo zie ik het ook met mijn ogen.
  Wat maakte dat mijn ogen achteruit gingen en ik een leesbril nodig had?
  Als aurareader kijk ik maar wat er energetisch speelt bij mensen.
  Welke onbewuste gewoontes en emoties maakten dat mijn ogen op een gegeven moment achtergingen?
  Door die onbewuste patronen door te werken, zullen de ogen ook weer gaan veranderen.

  Ik kan bijvoorbeeld kijken naar wat er speelde in iemands leven in de periode dat die persoon een bril nodig bleek te hebben.
  Wat wil iemand letterlijk “niet zien”.
  Er kan bijvoorbeeld een grote verandering hebben plaats gevonden in iemands leven, of een emotionele gebeurtenis.
  Het kan ook zijn dat iemand onbewust de overtuiging met zich mee draagt dat hij iets “niet mag zien”.
  Dat heeft allemaal effect op het zien met je ogen.

  Wil je je ogen gaan verbeteren en zonder bril gaan zien, dan kan het zijn dat je op een gegeven merkt dat de oefeningen die je doet je niet meer vooruit brengen.
  Dan is het interessant een reading te laten doen.
  Door inzicht te krijgen in wat er onbewust speelt, kun je dat gaan oplossen en maak je ruimte voor je ogen om zich verder te herstellen naar natuurlijk zien.

  Ik heb mij dus vaak laten “lezen” door collega’s op het thema “zien”.
  Het is mijn overtuiging dat mijn ogen daardoor van zelf weer naar zien zonder leesbril toe kunnen gaan.
  Ik heb een paar oefeningen als ondersteuning gebruikt.
  Namelijk het palmeren, accupressuur en het draaien met het gezicht terwijl mijn voeten in tegengestelde beweging omhoog gaan. (dit laatste komt uit het boek “beter zien zonder bril”)
  Ik heb nog niet het hele boek “natuurlijk zien” door gewerkt. Misschien staat het daar ook wel in.

  Misschien werkt het voor sommige mensen alleen door de oefeningen te doen om naar natuurlijk zien terug te gaan.
  Ik denk echter dat veel mensen kunnen vast lopen in hun onbewuste overtuigingen.

 2. sara

  hai, ik lees dit en het wekt mijn interesse. ik heb een plus sterkte van +7, 25L en + 4,75R.
  Nu ervaar ik dat me ogen snel achteruit gaan.
  en als deze Bates methode er echt voor kan zorgen dat me zicht beter wordt. Zou dat heel erg fijn zijn. Alleen heb ik ook een luie oog.
  Hoe werkt zoiets, ben je er veel van je dag aan kwijt. Moet je zonder bril een boek lezen?
  ik ben benieuwd.

  • Jesse Huisman

   Beste Sara,

   Je bent er in principe niet echt een deel van je dag aan kwijt. Het is juist de bedoeling dat je aan de hand van gedragsverandering op een meer natuurlijke en ontspannen wijze leert kijken. Uiteraard zijn er oefeningen die je daar bij kunnen helpen, maar dan heb je het over oefeningen van enkele minuten. Ik zou je aanraden om eerst eens met dit artikel te beginnen, dan krijg je een goed inzicht in de methode en de manier waarop ik er in sta en je er over kan adviseren.

   Als je nog andere vragen hebt kun je ook altijd even mailen.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 3. Veerle Vantieghem

  Hallo,
  Bij mij is het probleem dat mijn ogen niet samen kijken ( linker oor is verziend , rechter is bijziend). Momenteel zou ik een bril nodig hebben voor ver en de opticien zegt dat ik de bril constant zou moeten aanhouden om toch mijn ogen samen te laten kijken.
  Ik ben echter 55 jaar en ben er van overtuigd dat ik dat niet (meer) kan leren, ik heb al met andere brillen ondervonden dat ik dit echt niet kan gewoon worden, het is een heel vreemd gevoel , heel onaangenaam.
  Bestaan er ook oefeningen voor mijn probleem ?
  Alvast bedankt voor een reactie,

  Veerle

Een reactie versturen