Palmeren

Een vraag die ik vaak hoor is: “Helpt het echt om te palmeren als ik mijn ogen wil ontspannen?”. Palmeren wordt over het algemeen gezien als één van de meest doeltreffende manieren om je ogen te ontspannen, en op basis daarvan je zicht te verbeteren. Ieder mens is anders, hierdoor vind ik het moeilijk om een eenduidig antwoord te geven. Misschien is dit ook wel de reden dat deze vraag zo vaak aan mij gesteld wordt. Ik zal proberen om mijn ervaring zo gedetailleerd mogelijk te delen, maar om echt een antwoord op deze vraag te krijgen zul je het toch echt zelf uit moeten proberen.

Wat is palmeren?

Palmeren is een manier van ontspannen of beter gezegd een manier van verlichting voor gespannen ogen. Je doet dit door je handen op je ogen te leggen, zodat je al het licht van buitenaf uitsluit. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je het wilt uit proberen. Wanneer je het niet goed doet namelijk, heeft het geen effect of zelfs het tegenovergestelde effect. Let dus goed op deze dingen:

 • Hou je ogen gesloten tijdens het palmeren.
 • Zorg dat je al het licht buitensluit.
 • Voorkom dat je druk op je oogbal uitoefent.
 • Zorg dat je ondersteuning voor je ellebogen hebt (op de juiste hoogte).
 • Verwarm je handen van tevoren door ze tegen elkaar te wrijven
 • Zorg voor een diepe en langzame ademhaling.

Wanneer je je aan deze “geboden” houdt, dan kun je in de meeste gevallen al na een paar minuten palmeren een verlichting voelen. Daarnaast zul je merken dat je zicht tijdelijk helderder is.

Hoe lang duurt een sessie?

Je kunt het in principe zo lang doen als je wilt. Zoals ik hiervoor noemde kun je soms na een paar minuten al een helderder zicht ervaren. Hierbij raad ik aan om vooral naar je lichaam en geest te luisteren. Wanneer je het gaat forceren zal het namelijk geen effect hebben. Begin dus met palmeren om te ontspannen en niet om je zicht te verbeteren. Als je van jezelf gaat verlangen dat je op deze manier direct veel beter ziet, zou de ontspanning om kunnen slaan in spanning en zal het effect minder of zelfs tegenovergesteld zijn.

Een goeie indicatie voor complete ontspanning is dat het zwart wat je ziet, zo zwart is dat je je niks kunt herinneren wat zwarter is dan dat.

Moet ik mijn hele leven blijven palmeren?

palmerenEr is geen tijdsindicatie die voor iedereen van toepassing is. Dit om de zelfde reden dat niet iedereen op de zelfde manier zal reageren. Omdat de ontspanning niet alleen lichamelijk is, maar juist ook voor een groot deel geestelijk, hangt het ook erg af van je “state of mind”. Er zijn veel voorbeelden van mensen die doormiddel van palmeren verschillende oogklachten hebben kunnen genezen. Voorbeelden hiervan zijn bijziendheid, verziendheid en zelfs astigmatisme. Dr. Bates schreef hier over dat wanneer mensen hun zicht compleet terug hadden door palmeren, ze een zwart zo diep en intens zagen dat ze zich niks konden herinneren wat zwarter is dan dat.

Wat moet ik hier mee?

Het is nogal een statement, dat je je zicht volledig terug kunt krijgen door te palmeren. Ik denk dat het heel erg van persoon tot persoon verschilt in hoeverre dit voor je zal werken. Ik geloof er 100% in dat je een heleboel oogproblemen kunt oplossen (en voorkomen!) door op een natuurlijke manier te zien, en je bewust te zijn van de zie-gewoontes die je zou moeten afleren of niet zou moeten aanleren. En daarnaast ben ik er van overtuigd dat het heel erg helpt om te ontspannen. Niet alleen voor helder zicht, maar voor een heldere geest. Daarom raad ik iedereen aan om palmeren te proberen, voor mij is het een fijne manier om te ontspannen. En aangezien je er (behalve tijd en geduld) niets voor nodig hebt kun je vandaag nog beginnen!

Af en toe krijg ik de vraag of de Bates Methode (of het Natuurlijk Zien op basis daarvan) wel echt werkt. Ik ben zelf volledig van mijn bril afgekomen, dus van mij een volmondig ja. Lees hier een uitgebreid antwoord op de vraag of het echt werkt.

14 Reacties

 1. Nicola Rian Romme

  Dag Jesse,

  Is er iets op tegen om palmeren liggend op de rug te doen ?

  Ik neem het palmeren zo mee in mijn dagelijkse Reiki zelfbehandeling. Maar misschien zijn er voordelen van het zitten en steunen op de ellebogen die ik zo mis?

  Hartelijke groet, Nicola

  • Jesse Huisman

   Beste Nicola,

   De ondersteuning van de ellebogen is voor de ontspanning, maar als je op je rug voldoende kunt ontspannen, dan is daar helemaal niks mis mee.
   Je zou ook een kussen of iets dergelijks kunnen gebruiken voor de ondersteuning van je armen.

   Groet,

   Jesse

 2. john

  Een oogmasker / slaapmasker sluit ook volledig af van licht. Je handen heb je dan vrij. Dit kun je een hele nacht ophouden. Is een oogmasker dan niet veel makkelijker èn doeltreffender?

  • Jesse Huisman

   Beste John, Ik heb hier meerdere keren mee geëxperimenteerd, maar merk toch dat ik palmeren zelf fijn vind. Ik denk dat de warmte van je handen ook van positieve invloed is op je ogen.

 3. Carla Netten

  Hi Jesse
  Ik heb sinds kort de cursus via volzicht Karin Hoogeboom.
  Op een filmpje leert zij hoe te Palmeren. Ik kan me niet ontspannen omdat ik me zo moet concentreren op alles wat zij verteld. Over je reptielen brein, cortex, enz. Ik kan het niet opbrengen en word er doodmoe van. Ik heb staar en wil er graag zonder operatie van af. Ik heb nooit een bril gedragen, gaarne je antwoord
  Groetjes Carla.

  • Jesse Huisman

   Beste Carla,

   Ik snap dat het soms lastig is om je te concentreren, vooral als je veel nieuwe informatie krijgt.
   Wat ik je kan aanraden is dan om afleiding te voorkomen. Dus of complete stilte tijdens het palmeren,
   maar ook dat kan soms lastig zijn omdat je dan te veel gaat nadenken.
   Wat ik meestal doe is een heel rustig muziekje. Afhankelijk van je smaak, zonder vocals.
   En verder weinig licht in de kamer. Zoek een comfortabele houding, en probeer te ontspannen.
   Laat je weten hoe het gaat?

   Groet,
   Jesse

 4. Frans

  Heb je een advies om iets tegen Mouches Volante te doen?

  • Jesse Huisman

   Beste Frans, hier heb ik niet een specifiek advies voor. Het is in principe een glasvochttroebeling. Ik kan je in ieder geval aanraden te werken aan een meer ontspannen manier van kijken. Dit zal de doorbloeding helpen, en dus de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast zou ik je aanraden om ook even bij de oogarts langs te gaan als je dat nog niet gedaan hebt. Het zou namelijk ook kunnen duiden op het begin van een netvlies probleem. Als je nog meer vragen hebt hoor ik graag van je! Hartelijke groet, Jesse

 5. Aleida

  Beste Jesse,
  Sinds kort heb ik s nachts last van pijnlijke ogen, als ik opsta om te plassen kan ik ze soms niet open krijgen. Heb Vidisic carbogel gekregen, maar gebruik dat liever niet.
  Ben onder controle van de oogarts ivm familiaire glaucoom ten gevolge van exfoliatief syndroom. Mijn oogdruk is licht verhoogd. Niet verontrustend en elke twee jaar krijg ik een gezichtsveldonderzoek, geen afwijkingen. Heb oogarts die niet luistert, ga andere zoeken.
  Ik zal nu palmeren gaan uitproberen, ben zeer benieuwd.
  Hebt u nog adviezen? Overdag geen problemen met droge ogen.
  Met vriendelijke groet,
  Aleida

 6. Carlos Palm

  Beste Jesse,
  kan ik en rasterbril bij u bestellen om het vervolgens naar Curaçao te verzenden?
  Ik lijd jaren aan glaucoom aan mijn rechteroog .
  Gebruik Combigan oogdruppels.
  Maar laatste tijd zie ik erg wazig. Ik ben gepensioneerd en ik ben 74 jaar.
  Ik heb ook geprobeerd om het boek Perfect sight without glasses te downloaden echter zonder resultaat.
  Kunt mij hiermede helpen?
  Mijn welgemeende dank.

  • Alfons

   Beste Carlos,

   Dat is geen probleem, als u uw adres even kunt mailen dan kan ik een offerte voor de verzending opvragen.
   Dan zal ik ook meteen even het boek via de mail naar u sturen.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 7. Kelly

  Diep ademen is slecht voor de gezondheid en zorgt juist voor meer spanning. 🙂 Kijk maar naar mensen die hyperventileren, dat gaat gepaard met veel spanning. Op een subtielere manier hyperventileren de meeste van ons chronisch. Een optimale ademhaling is echt extreem weinig lucht inademen en maar een paar keer per minuut (kan je niet zomaar ff doen, moet je voor oefenen). Je ademt teveel CO2 uit, CO2 werkt kalmerend.

  PS: Het is me nog niet helemaal duidelijk hoe je nu palmeert..

  • Alfons

   Hoi Jacky,

   Heb je al gepalmeerd met je lenzen in? En hoe was dat? Het palmeren is bedoeld om de oogspieren te ontspannen zodat je weer scherper gaat zien. zie ook onze Oog ontspanningsoefeningen. Het dragen van een bril of lezen geeft spanning in de ogen dus het best is deze niet te dragen. Aan de andere kant kun je zeggen: beter palmeren met lenzen dan helemaal niet palmeren.

   Ben ik duidelijk?

   Alfons

Een reactie versturen