Pas op met goedkope leesbrillen

Iedereen kent ze wel, de goedkope leesbrilletjes die je voor een paar euro in bijna elke winkel wel kunt kopen. Zelfs de Hema staat er tegenwoordig vol mee. Het klinkt heel erg leuk dat je voor één of twee euro een leesbril kunt kopen, maar voor je ogen zijn deze goedkope leesbrillen toch een stuk minder prettig.

Goedkope leesbrillen zijn niet “universeel”

De reden dat deze brillen zo goedkoop zijn is het feit dat deze fabrieksmatig in grote hoeveelheden gemaakt worden. Hierbij wordt van het “gemiddelde oog” uitgegaan. Helaas bestaat er niet zoiets als het gemiddelde oog. Omdat elk oog anders is, en iedereen er ook andere kijkgewoonten op nahoudt, is de toepassing van één bril (althans een paar verschillende sterktes) voor iedereen een ramp voor de ogen. Het dragen van een bril op sterkte is al zeer nadelig. Als deze sterkte dan ook nog eens helemaal niet op jouw ogen afgesteld is, zoals bij die goedkope leesbrillen, zorgt het alleen maar voor meer spanning op je ogen.

De kwaliteit laat te wensen over

Ik ben sowieso geen fan van het dragen van een bril. Toch zijn er situaties waarin je echt niet zonder bril kunt. Hoe graag je ook bezig zou zijn met natuurlijk zien en het loskomen van je bril. De kwaliteit van de goedkope leesbrillen valt er tegen (met dank aan). Wanneer je dus persé een leesbril nodig hebt, zou ik in ieder geval aanraden om een goeie leesbril te kopen. Er zitten namelijk nogal wat defecten aan de goedkope leesbrilletjes. Uit onderzoek van de consumentenbond (onderzoek is verwijderd op site consumentenbond) blijkt dat bij 19 van de honderd onderzochte brillen onaanvaardbare fouten bevatten. Bij verschillende brillen werd bijvoorbeeld ontdekt dat :

  • De afstand tussen de centra van de glazen te groot is;
  • De glazen niet even ver van de neus zitten;
  • De centra van de glazen op verschillende hoogtes zitten;

Dergelijke fouten zorgen ervoor dat er meer spanning ontstaat, waardoor je zicht nog verder achteruit gaat. Nog beter dan een kwaliteitsbril kopen is helemaal geen bril dragen.

Probeer eens een rasterbril

Het gebruiken van een rasterbril in plaats van een goedkope leesbril is in mijn ogen één van de beste toepassingen van de rasterbrillen. Doordat je meteen resultaat ziet, is het makkelijker om te wennen en worden mensen meteen enthousiast. Meerdere keren heb ik de lach en de verbazing om het gezicht van mensen gezien die zonder leesbril niks kunnen lezen, en met een rasterbril opeens gewoon de krant kunnen lezen. Doorgaans slaat dit daarna vrijwel direct om naar onwennigheid. Er is namelijk wel doorzettingsvermogen nodig om te wennen aan een rasterbril.

0 reacties

Een reactie versturen