De nadelen van het dragen van een bril

Bijna iedereen “moet” gedurende zijn leven voor korte of langere tijd in zijn leven een bril dragen. Al vanaf dat je heel klein bent hoor je van alle kanten dat het heel normaal is om een bril te dragen, en zelfs dat wanneer je een bril hebt, dat het slecht is om deze niet op te doen. Het tegendeel is echter waar! Wanneer jij een bril draagt, dwing je je ogen om zich aan te passen aan de sterkte van de bril, terwijl je op vele momenten deze sterkte helemaal niet nodig hebt. Wanneer je op natuurlijke wijze scherper wilt zien, dan boek je het snelste resultaat wanneer je je bril helemaal niet meer op doet!

Je zicht gaat het snelst vooruit als je je bril radicaal afzweert (W.H. Bates)

De eerste stap in de Bates Methode: Geen bril dragen!

Tijdens zijn onderzoek naar het menselijk zicht, ontdekte Bates dat alleen al het niet dragen van een bril op sterkte het zicht van zijn patienten verbeterde. Uiteraard waren er ook mensen die zich, door hun grote afwijking, niet konden redden zonder bril. Deze patienten kregen dan een zwakkere bril voorgeschreven. Wanneer je in sommige situaties niet zonder bril kunt, is het gebruik van een rasterbril de uitkomst. Helaas is het niet toegestaan (en terecht) om in een auto te rijden met een rasterbril. In dit geval is dus een zwakkere bril dragen een uitkomst. Het afzetten van je bril is niet zomaar iets, daarom zal ik op deze pagina de gedachte achter deze radicale actie verder uitleggen, en vertellen waarom een bril dragen nadelig is voor jouw zicht.

Let op: Het gebruiken van de Bates Methode helpt jou om meer te weten over je zicht en hoe je dit kunt verbeteren / hoe je kunt voorkomen dat je verder achteruit gaat. Er is geen garantie voor een leven zonder bril, maar er zijn vele voorbeelden van mensen die fantastische vooruitgang hebben geboekt doormiddel van de Bates Methode. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het voor iedereen kan helpen om op een natuurlijke wijze beter te zien, en minder spanning te ervaren.

Er zijn mensen die de Bates Methode kwakzalverij noemen. Daarom heb ik een artikel geschreven over mijn kijk daarop, waarin ik uit leg hoe ik zelf van mijn bril afgekomen ben.

Wanneer je eigenlijk wel van je bril af wil, maar twijfelt waar je moet beginnen, dan kan ik je doormiddel van een gratis persoonlijk advies in de juiste richting helpen. Op die manier leer je wat je aan de batesmethode kunt hebben, en welke rasterbril geschikt is voor jouw situatie. Aan de hand van een zeer korte vragenlijst vertel je mij over je situatie en op basis daarvan kan ik je van het juiste advies voorzien. Helaas is de methode niet geschikt voor iedereen, dus het advies is misschien niet altijd wat je verwachtte. Wil je profiteren van een gratis persoonlijk advies, klik dan op de button hier onder.

Wat doet een bril?

Wanneer je een bril voor veraf hebt, dan is deze zo gemaakt dat jij op deze afstand (meestal 6 meter en verder weg) scherp ziet. Wanneer je echter deze zelfde bril op hebt tijdens activiteiten die zicht dichterbij afspelen, dan zal je je echtra moeten inspannen om dit verschil te compenseren. Extra inspannen betekent extra spanning op je ogen, waardoor je dus slechter gaat zien. Dit is een groot probleem in de hedendaagse maatschappij, aangezien het grootste gedeelte van onze activiteiten zich dichtbij afspelen (computeren, televisie kijken, lezen, met je telefoon spelen, etc). Doordat je zo veel spanning op je ogen krijgt, en je zicht hierdoor achteruit gaat, zie je op een gegeven moment niet meer zo scherp met je bril als toen je hem net kreeg. Het gevolg: “je bent toe aan een sterkere bril“. Dit zorgt echter alleen maar voor meer spanning, waardoor je zicht nog verder achteruit gaat. Het zelfde geldt overigens andersom. Wanneer je een bril voor dichtbij (leesbril) op zet, en daarmee in de verte gaat kijken, dan zal er ook spanning ontstaan.

Maar hoe zit dat dan met het kijken door een bril op de juiste afstand (waarvoor hij gemaakt is). Ook dit is schadelijk voor jouw zicht. Jouw zicht (of afwijking) is niet gedurende de dag altijd het zelfde. Wanneer je moe bent zie je minder goed dan wanneer je helemaal opgewekt bent. Het zelfde geldt voor als het donker is, als je alcohol drinkt, als je stress hebt, etc. Maar jou bril past zich niet aan aan de situatie waarin jij (en jouw zicht) zicht bevindt. Hierdoor zal zelfs op de juiste afstand, jouw bril het grootste gedeelte van de tijd zorgen voor extra spanning op je ogen, en dus een negatieve uitwerking hebben op jouw zicht.

Wat te doen als je geen bril wilt dragen

Wanneer je wilt beginnen met het op een natuurlijke wijze weer scherp(er) zien doormiddel van de Batesmethode, dan raad ik je aan om danwel geen bril meer te dragen (indien mogelijk met jouw sterkte) of een zwakkere bril te dragen. Als je nog ergens een oude bril hebt liggen die zwakker is dan je huidige bril, dan is dit mooi meegenomen. Wanneer je dit niet hebt, dan raad ik je aan samen met je opticien te bekijken welke sterkte voor jou geschikt is. Hij moet zo zwak zijn, dat je met de bril op nog net niet helemaal scherp ziet. Dat laatste stukje kun je dan doormiddel van het aanleren van de juiste zie gewoontes verbeteren. Nog beter dan een zwakkere bril, is het gebruik van een rasterbril. Deze zorgt ervoor dat je scherp ziet, zonder dat je de negatieve effecten van een bril ondergaat. Echter kun je hier niet mee autorijden. Dus wanneer je zonder bril niet scherp genoeg ziet om in de auto te rijden, dan heb je alsnog voor het rijden een zwakkere bril nodig (die je scherp genoeg laat zien om te rijden). Hierover kun je rustig in gesprek gaan met de opticien. Niet alle opticiens staan hier open voor. Dit omdat het verbeteren van het zicht enerzijds indruist tegen hetgeen ze geleerd hebben, en anderzijds de verkoop van brillen zal verminderen. Al zal dit in het begin juist een vermeerdering moeten zijn, wanneer mensen een minder sterke bril willen aanschaffen.

Zet nooit de reguliere oogheelkunde aan de kant

Ondanks dat ik groot fan ben van het door ontspanning op natuurlijke wijze verbeteren van je zicht, ben ik van mening dat je te allen tijde de reguliere oogheelkunde (of geneeskunde) niet moet negeren. Er wordt fantastisch werk geleverd door medici en ondanks dat ik denk dat het voorschrijven van een bril of leesbril niet altijd de beste optie is, heb ik hier zeker wel vertrouwen in. Ik zie de methode van Natuurlijk Zien (op basis van de Bates Methode) als een fantastische complementaire manier van “geneeskunde”. Het heeft mij fantastisch geholpen en om die reden ben ik begonnen om deze methode uit te dragen en heb ik dit bedrijf opgericht. Af en toe krijg ik wel eens de vraag (of zelfs het verwijt) dat de Bates Methode kwakzalverij is. Dit vind ik een erg interessante vraag en daarom heb ik een artikel geschreven over de Bates Methode en het Natuurlijk Zien in relatie tot kwakzalverij. Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Vind je deze informatie interessant, dan raad ik je van harte aan om je helemaal te storten in de Bates Methode. Het boek “natuurlijk zien en de Batesmethode van Sakia Naber” helpt jou snel op weg om te beginnen. In dit boek leer je op een leuke en heldere manier wat je zelf kunt doen aan het verbeteren van je ogen.

34 Reacties

 1. monique rosseel

  Hallo,
  Allereerst bedankt voor de informatie en ik kijk uit naar de volgende mail.
  Sinds enkele dagen heb ik mijn multifocale bril afgelaten. Ik ondervind dat mijn ogen meer vermoeid zijn, want misschien doe ik onbewust toch meer inspanning om te zien. Bij donkerder kunstlicht lukt het niet zo goed om met mijn rasterbril te lezen. Bij het tv kijken helpt de bril uitstekend. Het dragen van een rasterbril is een aanpassing, want het lezen gaat trager en bij de pc of de tablet zijn de piepkleine lettertjes op de lichtgrijze achtergrond niet leesbaar. Maar ik ben van plan om te volharden.
  Het boek heb ik gekocht en ik ben pas bij het hoofdstuk van de ademhaling gekomen. Ik moet me dus nog verder verdiepen in de Bates Methode.
  .
  Vriendelijke groeten,
  Monique Rosseel

  • Marijkeharing

   Hallo,ik ben Marijke en heb ook de rasterbril op.Het gaat goed alleen dus met auto rijden kan het niet.Ik heb het boek van Karin Hoogeboom.Jammer dat ik geen zand en gras in de buurt heb of bij me thuis want dat schijnt heel goed te zijn .Het is goed om te aarden ,dat ontspant.Ben ook in Hoorn naar haar curcus geweest erg interesant.Ik hoop ooita zonder bril te kunnen en hoop voor de rest van jullie ook.Groetjes Marijke

   • Jesse

    Hey Marijke,

    Goed om te horen dat de rasterbril je helpt om beter te zien! Welke bril gebruik je? En bij welke gelegenheden gebruik je deze?
    Ik hoop van harte dat het je lukt om zonder bril door het leven te gaan! Als je ooit vragen hebt, dan hoor ik het heel graag.

    Groet,

    Jesse

   • Nina

    Bespaar jullie de moeite Rn bijkomende hoofdpijn. Dit is de grootste onzin die er is. Ik heb zelf tot mijn 14e rondgelopen met -6 al die tijd nooit een bril gedragen. Mijn ogen zijn nooit verbeterd door het niet dragen van een bril. Een bril heb je gewoon nodig voor het scherp zien.

    Mvrg

    Nina

    • Jesse Huisman

     Hey Nina, bedankt voor je reactie. Ik begrijp je frustratie. Waarom heb je al die tijd zonder bril rondgelopen? Ben je ook op een andere manier met je ogen / zicht bezig geweest gedurende die tijd? Of heb je “gewoon” geen bril gedragen. Wanneer je op een natuurlijke wijze beter en bewuster wilt (leren) zien dan komt dat niet vanzelf. Je zult hier echt aan moeten werken. Van de ene op de andere dag je bril afzetten kan zeker vervelende gevolgen hebben. Mocht je toch geïnteresseerd zijn om het nog eens te proberen, of om te lezen hoe ik het afzetten van mijn bril juist heel erg positief heb ervaren, dan raad ik je dit artikel van harte aan. Hartelijke groet,
     Jesse Huisman

 2. joop lasschuyt

  Belangrijke tips,ervaringen,info.nog geen rasterbril.

  • Jesse

   Hey Joop,

   Hoe bevalt de rasterbril inmiddels?
   Kun je er mee uit de voeten?
   Als je nog vragen hebt kun je altijd even contact opnemen.

 3. Fia

  Ook ik heb sinds kort een rasterbril. ik kan er mee lezen maar er moet voldoende licht zijn. ik loop er ook wel buiten mee als ik met mijn hond wandel en kijk er tv mee, heel de avond lukt me niet, ik denk toch dat ik me dan teveel in span, inmiddels heb ik in het boek wat ik er gelijk bij genomen had, gelzen over meer knipperen en verspringen, ik dacht eerst nog hallo hoezo ver springen, maar dat was een lees fout (grapje) maar nu ik toch steeds wat meer rond me heen kijk zie ik minder wazig heb minder last van droge ogen, ik ben niet iemand die in een week het boek door neemt ik begin rustig en ik denk dat ik dan een eind komt, inmiddels heb ik een zonne rasterbril erbij, dat is wel meer wennen zeker als je er buiten mee gaat lopen, maar ik doe hem toch steeds even op. de gewone rasterbril zit eigenlijk al bijna heel de dag op mijn hoofd zodat ik hem op kan zetten als het nodig is.
  Ik vind wel dat je van Jesse hele goede informatie krijg en dat is ook heel belangrijk.

  Groetje Fia

  • Jesse

   Mooi om te horen dat je er zo goed mee bezig bent Fia.
   Ik zou vooral op deze manier doorgaan,
   niet te veel druk voelen en gewoon op je eigen tempo beginnen en doorgaan.
   Hoe meer relaxed je met natuurlijk zien bezig bent, hoe beter je lichaam er op zal reageren.
   Laat vooral later nog eens weten hoe het je vergaat.

 4. kees stoel

  Ik heb sinds een week een rasterbril en draag ook mijn gewone bril niet meer.
  De rasterbril draag ik bij het televisiekijken en het werken met de computer.
  Het zicht is verbazingwekkend scherp.

  • Jesse

   Goed om te horen Kees, ga vooral zo door!
   Ik zou je aanraden om af en toe na ongeveer 20 minuten,
   een paar minuten zonder rasterbril te kijken.
   Ik ben benieuwd in hoeverre je dan scherp kun zien zonder enige (raster)bril.

 5. Jojanne

  Sinds 24 uur heb ik een fijnrasterbril (slechte ogen) en ik ben verbaasd dat ik hiermee tv kan kijken (geen onderschriften lezen) en kan computeren. Heerlijk om in huis geen bril op te hebben of alleen af en toe als het echt niet anders kan. Buiten is helaas niet mogelijk, maar ik ben hier al heel blij mee. En wie weet wat er nog mogelijk is, ik ben nog maar pas begonnen!

 6. mulder

  Ik heb sinds een week een rasterbril, maar ik moet er wel aan wennen. Ik zie er scherp door. Het is net alsof ik door een vergrootglas kijk. Maar als ik bijvoorbeeld de krant lees, kan ik alleen maar focussen op 1 stukje krant om te lezen. Ik kan niet met de rasterbril ‘snellezen’ of snel even over de artikelen lezen. Doordat ik eigenlijk maar door 1 gaatje lees van de bril en de overige gaatjes van de bril niet gebruik naar mijn idee, moet ik me wel extra inspannen omdat je dus maar een heel beperkt zicht hebt (door 1 gaatje).

  • Jesse Huisman

   Beste Antoinette,

   Ik kan met goed vinden in je reactie. Het feit dat je maar naar 1 gedeelte van (bijvoorbeeld) een krant kunt kijken klopt. Dit is ook de reden dat je scherp ziet (doordat je maar door 1 gaatje kijkt). Het is echter wel erg wennen in het begin. Dit zal wel steeds makkelijker gaan. Om sneller te wennen kun je ook bezig oogoefeningen. Deze kun je met je rasterbril uitvoeren. Als je nog vragen hebt kun je altijd even contact opnemen.

 7. Marty

  Hoi Jesse,

  Mij valt op dat ik bij het dragen van de rasterbril veel meer de drijvertjes voorbij zie komen.
  Het helpt me te herinneren dat ik voldoende knipper en af en toe palmeer.
  De drijvertjes vielen mij vroeger al op als ik door de haren van mijn wimpers keek.
  Het door een rasterbril kijken lijkt hier veel op. Met als voordeel dat de ogen volledig ontspannen blijven, wat weer gunstig voor het scherp zien is.
  Grappig effect: met de rasterbril op kan ik zelfs een beetje in- en uitzoomen! Leuke training.

  • Johan

   Geldt dit artikel ook voor lenzen?
   Gaan ogen ook achteruit door het juist niet gebruiken van sterkte d.m.v. een bril? Doordat jou oog dan bijvoorbeeld extra inspanning moet doen om scherp te stellen?
   Benieuwd naar jou antwoord :).

   • Jesse Huisman

    Beste Mary,

    In principe gaan je ogen achteruit door het dragen van een bril. Je ogen zijn niet altijd het zelfde, maar je bril wel. Daardoor ontstaat er veel spanning, doordat je ogen zich moeten aanpassen aan de sterkte van je bril. Dit zelfde geldt voor lenzen.

    Als je nog andere vragen hebt, hoor ik graag van je.

    Hartelijke groet,

    Jesse Huisman

 8. Jaap

  Doe al drie jaar Bates. Merkte dat ik tijdens fitness een veel vrijer zicht had zonder bril en ben daarna gaan experimenteren op een voorzichtige manier. Draag nu helemaal geen bril meer. Autorijden gaat nu ook goed zonder bril. Wat ben ik blij er vanaf te zijn. Veel natuurlijkere zicht. Ik had minus 3. Tip is te volharden en veel naar buiten gaan, neem je rust, voorkom oog stress door te lang op schermen te kijken.

  • Jesse Huisman

   Hey Jaap, wat goed om te horen! Ik ben het volledig met je eens. Het is niet makkelijk, en doorzetten is misschien wel 1 van de moeilijkste aspecten. Heel goed om te horen dat het je gelukt is.

 9. lydia

  Ik zit zelf met een bril met plus sterkte beide ogen =1.75, en in beide ogen een cilinder van -1.75 en 1.50. Nu heb ik een tijdje de hele dag de bril op gehad omdat het moest van de oogarts. Terwijl de opticien juist zei dat dat eigenlijk niet nodig was. Nu wil ik hem dan ook niet meer de hele dagen open. Kan ik hem dan wel zomaar aflaten? Want ik zie nu wel weer dat alles een beetje kleiner is.

  • Jesse Huisman

   Hoi Lydia, in principe zorgt de bril ervoor dat je er aan gewend raakt, en dat er meer spanning ontstaat, waardoor je daarna zonder bril minder scherp zult zien. Ik sluit me in deze aan bij de opticien, en zou de bril juist niet op doen. Zie je nu scherper dan eerst zonder bril? Of alleen als je de bril op hebt?

 10. José

  Heb nu zo’n zestal weken een rasterbril , maar ik had soms moeite om iets goed en duidelijk te zien …het eigenaardige was dat als ik wilde borduren , …een heel fijn en nauwkeurig werk……ik wel goed kon zien , daarop ben ik gaan uitzoeken waar het verschil zat en kwam tot de conclusie dat ik veel last had van het licht dat aan de zijkanten van de bril binnenviel ..(bij het borduren gebruik ik een lamp die alleen op mijn werk schijnt , rondom mij is het dan donkerder )..als ik dan mijn handen aan weerszijde van de bril hield had ik er veel minder last van ….ik merkte ook dat aan mijn ooghoeken het raster redelijk ver van mijn ogen afstond , waardoor het licht ook aan de andere kant naar binnen viel , waardoor ik een soort van tunnelzicht kreeg , wat voor mij heel stresserend was ….als ik snel iets wilde lezen , lukte dat niet waardoor ik dan maar gemakshalve mijn bril op sterkte weer gebruikte , maar die kon ik intussen ook al niet meer zo goed verdragen ….ik heb dan mijn probleem voorgelegd aan Jesse met de vraag of een sportbril beter zou kunnen werken , omdat die aan de zijkanten afgerond is … ik had een Wayfarer , …Vandaag heb ik de sportbril toegestuurd gekregen , ik heb hem dadelijk opgezet , en de vergelijking gemaakt met de Wayfarer , en kwam tot de conclusie dat het klopte met mijn vermoeden , ik heb nu geen moeite meer om mijn sport- rasterbril op te houden , zelfs nu ik dit schrijf , gister zou ik hiervoor mijn bril op sterkte gebruikt hebben ….ik zag de letters dubbel , daar heb ik nu ook geen last meer van ….ik merkte wel dat , als ik naar buiten kijk het lijkt alsof er een licht grijze nevel hangt en als ik naar de gaatjes van de bril kijk terwijl ik hem op heb , lijkt het alsof er voor elk gaatje een filmlaagje zit ….en als ik in de tuin aan het werk was leek het af en toe alsof ik door een lens keek en zag dan geen raster , ik heb nu geen excuses meer om mijn bril op sterkte te gebruiken , alleen misschien als er te weinig licht is , maar dat moet ik nog gaan uitvissen ,

 11. Assia

  Hallo
  Werkt een rasterbril ook als je een zeer slecht zicht hebt? Wanneer ik mijn bril afzet kan ik onmogelijk dingen van op afstand lezen. De rasterbril kan toch niet helpen?

  • Jesse Huisman

   Beste Assia, Een rasterbril kan hier heel goed bij helpen. Heb je ook van dichtbij onscherp zicht? Je kunt altijd even een mail sturen naar info(@)rasterbril.nl, dan help ik je graag met een advies om op natuurlijke wijze te beginnen je zicht te verbeteren.

   Groet,

   Jesse

 12. saskia

  Goedenavond,

  Ik ben ten einde raad. Mijn Dochter van 6 moet aan de bril. Ze heeft blijkbaar een slecht zicht. Dichtbij kan ze dus niet goed zien. Ze heeft aan het linkeroog een sterkte van 3.45 en de rechterkant een sterkte van 2.
  Kan jij mij helpen? Ze zeggen dat als ik niet aan de bril ga dat ze later dus niet kan autorijden enz…

  Alvast bedankt voor het antwoord..

  Mvg Saskia donker

  • Jesse Huisman

   Beste Saskia,

   Allereerst wil ik je meegeven dat je het natuurlijk zien altijd moet overwegen als een toevoeging naast de reguliere geneeskunde. Ik kan je van harte aanraden om eerst zelf informatie in te winnen over de Batesmethode, alvorens met je dochter aan de slag te gaan. Dit artikel geeft je een goeie indruk voor het begin, daarna is het boek van Saskia Naber een fantastische leidraad.

   Als je nog verdere vragen hebt, kun je altijd even contact opnemen.

   Hartelijke groet,

   Jesse

   • saskia

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga het boek bestellen. Maar ik zou toch graag advies willen om wel of niet een bril aan te schaffen, omdat haar ogen nog in de groei zijn, Denk je dat ze weer goed kan zien? Want misschien weet ze niet beter. Ze zegt zelf dat ze goed kan zien, dus heb niet zoveel vertrouwen in de oogarts. Keuze maken is altijd moeilijk maar ben bang dat haar ogen veel slechter worden met bril, en dat het bang makerij is dat ze zeggen dat ze nooit kan auto rijden enz… is dit zo?

    • Jesse Huisman

     Hoi Saskia,

     Ik denk zeker niet dat het bangmakerij is, als ik jou was zou ik er maar van uit gaan dat de oogarts het beste met uw dochter voor heeft. Ik denk wel dat het een goed plan is om met het natuurlijk zien te beginnen, en ook dit te overwegen. Je kunt het boek eerst zelf doorlezen, en als je de materie snapt en er achter staat zou je er met je dochter aan kunnen beginnen.

     Heeft de oogarts ook gezegd wat precies het probleem is? Wat voor soort bril hij je dochter wil voorschrijven? En waarom?

 13. saskia

  Hoi Jesse,
  De arts heeft alleen gezegd dat haar ogen meer achteruit gaan als ze geen bril krijgt en dat het mijn schuld zou zijn als ze nooit kn autorijden enz. Ze kan dus blijkbaar niet goed dichtbij zien en dat de tijd dringt omdat het nu nog goed kan komen met een bril dus. Meer niet. Maar met die bril kan ze dus ook niet goed zien omdat ze zegt dat haar ogen daaraan moeten wennen. Maar goed dat vind ik vreemd want ik denk dat je ogen ook gewoon kunnen wennen zonder bril en met trainen. Maar ik word onzeker gemaakt. Ik ga het boek lezen en ik ga heb een afspraak met een natuurgeneeskundige en ik wil nog naar de opticien. Ik ben van mening dat ze goed kan zien maar uit de test kwam iets anders uit. Vind het moeilijk heel moeilijk. Bedankt voor de tip! Groetjes saskia

 14. Job

  Ik heb een vraagje. Stel dat je erg lang achter elkaar moet leren, in boeken kijken of achter de computer moet zitten, helpt het dan om een leesbril te dragen? Ik merk dat als ik lange tijd in de boeken zit ik veel onscherper veraf zie dan normaal. Ik heb ook weleens geprobeerd om met een leesbril (die ik helemaal niet nodig heb) te leren/lezen en merkte dat ik scherper zag van veraf dan zonder bril. Zitten hier ook nadelige kanten aan?

 15. Felix

  Ik zit te twijfelen of ik een rasterbril wil aanschaffen. Ik draag zelf vaak lenzen maar ben hier echt wel klaar mee. Ik heb hier namelijk veel last van met hooikoorts. Daarom draag ik al vaker een gewone bril. Is het zo dat je zicht uiteindelijk weer kan verbeteren met een rasterbril? En heb je ook rasterbrillen met blue light filter?

  • Alfons

   Hoi Felix,

   Sorry voor de late reactie, ik ben nog op vakantie en ik heb mijn berichten niet bijgehouden. Het zicht verbetert inderdaad door het dragen van een rasterbril. Sinds ik een rasterbril draag kan ik alweer veel beter lezen dan voorheen. Dit effect merkte ik nadat ik een maand of drie de rasterbril gebruikte.

   Groeten,
   Alfons

Een reactie versturen