Snellenkaart

De Snellenkaart is een leeskaart die gebruikt wordt om zonder verdere apparatuur iemands “gezichtsscherpte” te meten. Je kunt met deze leeskaart ook thuis zelf je zicht meten, en op die manier de eventuele voor- of achteruitgang bijhouden. De kaart is vernoemd naar de Nederlandse oogarts Hermann Snellen. Al in 1862 heeft Hermann Snellen de leeskaart bedacht en ontwikkeld.

De Snellenkaart is een letterkaart die bestaat uit elf regels met blokletters. De grootte van de letters op de regels verschillen. De eerste regel bevat één of meerdere hele grote letters. Daarna worden de regels naar beneden toe steeds kleiner (uiteraard bevatten de kleinere regels ook meerdere letters). Wanneer iemand de kaart wil gebruiken om het zicht te testen, moet één oog bedekt worden, en moet met het andere oog naar de letters gekeken worden. Door te weten welke regel nog gelezen kan worden, kan met de mate van gezichtsscherpte te weten komen.

Is een Logmarkaart het zelfde?

Een logmarkaart is een andere manier om gezichtsscherpte te meten. De kaart heeft net zoals bij de Snellen versie, rijen met letters van verschillende grootte. De logmarkaart is in 1976 uitgevonden door het national Vision Research institute van Australie. De ontwikkeling van deze kaart is er op gericht om een meer exacte meting te kunnen verrichten dan bij vergelijkbare kaarten (zoals de snellenkaart).

Elke rij van de logmarkaart bevat hetzelfde aantal letters. De reden hiervoor is het standaardiseren het testen. Doordat de grootte van de letters en de afstand tussen de lijnen steeds op de zelfde schaal veranderen, is de kaart ook te gebruiken bij niet standaard kijkafstanden. Bovendien is de uiteindelijke score een totaal van alle gelezen letters (en niet rijen). Omdat het gebruik echter ingewikkelder is dan het (thuis)gebruik van een snellenkaart. Raadt ik op deze pagina het gebruik van de Snellenkaart aan.

Hoe wordt de gezichtsscherpte gedefinieerd?

De manier waarop gezichtsscherpte gedefinieerd wordt is in principe vrij technisch. Voor het wiskundige verhaal achter de theorie kun je hier terecht. Kort gezegd wordt gezichtsscherpte als volgt gedefinieerd:

  • 100% is de normale gezichtsschepte van de gemiddelde persoon; noodzakelijk om de nummers in het telefoonboek te kunnen lezen;
  • 50% gezichtsschepte is in Nederland noodzakelijk om het rijbewijs te krijgen; de meeste boeken zijn leesbaar bij deze gezichtsscherpte;
  • 25% gezichtsscherpte is noodzakelijk om de hoofdletters van de krant te kunnen lezen;
  • 10% is de gezichtsscherpte waarbij we een persoon maatschappelijk blind noemen.

De Snellenkaart is een perfect instrument om zelf de ontwikkeling van je zicht bij te houden. Als je op een natuurlijke wijze je zicht wilt verbeteren, dan is het fijn om te weten of je ook echt verbetering merkt. Natuurlijk merkt je dat in het dagelijks leven, maar wanneer je daadwerkelijk een logboek bij gaat houden met de ontwikkeling, dan zul je nog enthousiaster worden.

Hoe gebruik je een Snellenkaart

Wanneer je thuis een Snellenkaart wilt gebruiken, dan is het handig om eerst goed deze instructie te lezen. Op deze manier zorg je ervoor dat je de kaart op de juiste manier gebruikt, en dat je resultaten ook echt bruikbaar zijn.

  1. Hang de kaart op een vlakke muur in een ruimte die goed verlicht is. Zorg ervoor dat je hem hangt op een hoogte waarbij je comfortabel naar de kaart kunt kijken. Dit kan dus per persoon verschillen.
  2. Zorg dat je op een afstand van 6 meter recht vanaf de kaart een punt markeert. De resultaten van de meting zullen alleen accuraat zijn wanneer je vanaf deze plek kijkt.
  3. Ga op de gemarkeerde plek staan, en bedek je linker oog zodat je met alleen je rechteroog kunt kijken. Begin nu bovenaan de kaart bij de grootste letter(s). Ga dan steeds verder naar beneden en onthoud welke regel je nog wel kon lezen. Zorg dat er iemand bij je is die kan controleren of je de letters inderdaad correct leest.
  4. Doe de test nu nog een keer, maar dit keer bedek je je rechter oog, en lees je dus alles met je linker oog. Het kan voorkomen dat je niet het zelfde resultaat krijgt.
  5. Kijk naast de regel die je nog kon lezen. Het getal wat hier aangegeven wordt, is jouw gezichtsscherpte. Wanneer je bijvoorbeeld tot en met de 7e regel nog kon lezen, dan heb je een scherpte van 20/25 (oftewel 80%).
  6. Interpreteer de aangegeven gezichtsscherpte. Wanneer je tot en met de 7e regel nog kon lezen dan kun jij op 6 meter zien wat een persoon met “normaal” (lees 100%) zicht op 7,62 meter kan lezen.

Enthousiast geworden over gezichtsverbetering?

Ben je enthousiast geworden over het verbeteren van je zicht? Dat kan ik heel goed begrijpen, dat ben ik zelf ook geworden! Op deze pagina heb ik een artikel geschreven over hoe ik zelf de Bates Methode toegepast heb. De eerste stap om op een natuurlijke wijze je zicht te verbeteren is het afzetten van je beril op sterkte. Deze staat de ontwikkeling van je zicht in de weg, en zorgt er in de meeste gevallen zelfs voor dat je zicht achteruit gaat. Wanneer je zonder bril niet kunt lezen of geen televisie kunt kijken (of welke activiteit dan ook), dan is een rasterbril een fantastisch alternatief. Met een rasterbril kun je namelijk scherp zien, zonder de negatieve effecten van een bril op sterkte te ondervinden. Daarnaast raad ik ook ten zeerste aan om het boek van Saskia Naber over Natuurlijk zien en de Batesmethode te lezen. Hierin wordt op een makkelijke manier de methode om natuurlijk beter te zien uitgelegd. Als je gratis persoonlijk advies wilt ontvangen kan kun je dat via onderstaande button aanvragen.

HELAAS IS DE SNELLENKAART NIET MEER BESCHIKBAAR IN ONS ASSORTIMENT

7 Reacties

  1. Esther

    De kaart is voor ons een geweldig hulpmiddel, we gebruiken hem meerdere keren per dag, ‘s morgens om onze vooruitgang te “testen” en ‘s middags gebruiken we hem onder andere om te verspringen.
    Samen met het boek van Saskia Naber (een must have voor iedereen met bril of lenzen!!) en de rasterbrillen is ons programma nu compleet en wij gaan er voor!
    OVAK, zwaaien, zonnen en palmeren! 😀

    • Jesse Huisman

      Heel goed om te horen Esther. Ik heb de kaart zelf ook in huis hangen, en naast dat het me altijd blijft herinneren aan het bijhouden van de juiste zie-gewoontes om ontspannen te zien, is het echt een goed hulpmiddel om mee te oefenen.

  2. Seyhan Yuksel

    Is het noodzakelijk om bij de Snellenkaart op 6 meter afstand te gaan staan? Ik heb aan beide ogen een sterkte van -8,5, ik denk niet dat ik zonder bril van die afstand een letter ga kunnen lezen.. :/ Dank!

    • Alfons

      Hoi Seyhan,

      Sorry voor de late reactie, ik ben nog op vakantie en ik heb mijn berichten niet bijgehouden. Het idee van het dragen van een rasterbril is dat je zicht in stapjes vooruit gaat. Het oefenen met een snellenkaart kan daarbij helpen. Kijk op welke afstand je de letters nog net kunt lezen en vergroot deze afstand iedere keer een beetje. Die afstand is dus per persoon verschillend. Maak er geen competitie met jezelf van want dat zal je zicht geen goed doen, de kunst is om vanuit ontspanning te kijken. Heb jij trouwens de oogontspanningsoefeningen weleens bekeken die op de site staan, zie https://rasterbril.nl/product/oog-ontspanningsoefeningen/ ? Ik denk dat deze oefeningen jou zeker kunnen helpen.

      Veel plezier ermee,
      Alfons

      • Seyhan

        Dag Alfons,
        Dank voor de tips! Ik moet echt heel dicht bij de kaart staan, anders zie ik niets.. Blijven oefenen met andere woorden 🙂

        • Jacqueline

          Ben benieuwd hoe je zicht nu is. Want kan me niet voorstellen dat het echt beter wordt door die oefeningen, zeker gezien je sterkte.

  3. Jacqueline

    Ik ben benieuwd hoe het nu met je zicht is. Ik kan me niet voorstellen dat het met jouw sterkte echt resultaat oplevert.

Een reactie versturen