Gebruik rasterbril

Een rasterbril kan zowel gebruikt worden als je verziend bent, als wanneer je bijziend bent. Dit klinkt in de eerste instantie vreemd, aangezien de problemen met het zicht nogal van elkaar verschillen. Wanneer je bijziend bent, heb je moeite met dingen te zien die ver weg zijn. Terwijl wanneer je verziend bent heb je juist last om dingen van dichtbij scherp te zien. Het feit dat een rasterbril in beide gevallen werkt is dat het principe van de werking van een rasterbril het zelfde is.

Gebruik van een rasterbril bij bijziendheid

Wanneer je de bril gebruikt om scherp te zien op afstand, dan kun je in de meeste gevallen niet direct je oude bril weg doen. Ondanks dat je door de bril scherp kunt zien, is er wel sprake van verminderd perifeer zicht (zijzicht). Dit zorgt voor problemen bij bijvoorbeeld autorijden of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Het is dan ook niet toegestaan om een rasterbril te dragen wanneer je een gemotoriseerd voertuig bestuurt.

Er zijn echter een groot aantal activiteiten waarbij je als bijziende een rasterbril kunt dragen, en op die manier je ogen niet verder achteruit laat gaan. Voorbeelden van activiteiten waar de bril uitermate geschikt voor is zijn:

 • Om het schoolbord te zien tijdens een cursus of college
 • Om televisie te kijken vanaf de bank
 • Om naar de bioscoop te gaan
 • Om in een stadion een sportwedstrijd te bekijken

Gebruik van een rasterbril bij verziendheid

Wanneer je verziend bent, en dus bijvoorbeeld een leesbril gebruikt om van dichtbij scherp te kunnen zien dan kun je na de aanschaf van een rasterbril je leesbril definitief weg doen. Wanneer je door de gaatjes kijkt zul je merken dat je gewoon scherp kunt lezen. Het zal in de eerste instantie wel extra inspanning kosten, vooral doordat je moet wennen aan het zicht door de gaatjes. Toch zul je op termijn gewoon kunnen lezen met de bril, en hierdoor niet de negatieve effecten van een bril op sterkte ondervindeen. Activiteiten waarbij een rasterbril uitermate geschikt is wanneer je verziend bent zijn:

 • Als alternatief voor een leesbril
 • Om menukaarten in restaurants te kunnen lezen
 • Om de labels aan kleding te lezen tijdens het shoppen
 • Tijdens het koken om een recept te lezen

Als middel tegen vermoeide ogen

De bril kan ook gebruikt worden wanneer je vaak last hebt van vermoeide ogen (Eye strain). De reden hiervoor is dat de bril ervoor zorgt dat er minder licht in het oog komt. Doorgaans is te veel licht de oorzaak van vermoeide ogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het te lang achter de computer zitten (vooral met de verkeerde monitor instellingen – Lees: te fel).

Wil je een rasterbril gebruiken?

Wanneer je een rasterbril wil gaan gebruiken, dan kun je in de winkel een rasterbril naar keuze uitkiezen. Hierbij moet je letten op de grootte van de gaatjes, en uiteraard op het montuur. Helaas is het nog niet mogelijk om de rasterbrillen te komen passen. Wel kan ik je persoonlijk adviseren bij het uitkiezen van de bril. Om gratis persoonlijk advies aan te vragen kun je dit formulier invullen.

13 Reacties

 1. N.

  Hallo,
  sinds kort heb ik een rasterbril aangeschaft.
  Moet ik die heel de dag dragen of langzaam opbouwen?
  Ik bn begonnen met een half uur per dag en dan mijn bril op sterkte weg, maar dat levert behoorlijk wat hoofdpijn en vermoeide ogen op. Mag combinatie van raster en sterkte bril ook? Of werkt dat niet? Ook probeer ik regelmatig oogoefeningen te doen.
  Alvast bedankt voor het meedenken.
  groeten

  • Jesse Huisman

   Het beste is om het gebruik langzaam op te bouwen.
   Je kunt de rasterbril zo veel dragen als je wilt, maar forceer het niet.
   Zodra je dus vermoeide ogen krijgt, neem dan weer even pauze.
   Volgens de Batesmethode is het het beste om je bril radicaal af te zetten.
   Dit hangt natuurlijk heel erg van je situatie af, wanneer je een hele sterke bril hebt, is dat veel moeilijker.
   Luister dus vooral naar je lichaam, en bouw zowel de rasterbril langzaam op, als de gewone bril langzaam af.
   Ik kan je van harte dit artikel aanraden. Hierin beschrijf ik precies hoe ik met het natuurlijk zien ben om gegaan, van begin tot eind. Als je vragen of problemen hebt dan kun je altijd contact opnemen.
   Hartelijke groet,

   Jesse

 2. Sandra

  Ik ontdek deze website net…ik irriteer me al langer aan mijn bril en had al eerder ooit eens over deze methode gehoord, maar was het weer vergeten. Ik heb al heel veel doorgelezen, maar nog niet alles…mijn belangstelling is gewekt ! Mijn enige vraag is: als je van je gewone bril afkomt door de rasterbril te dragen, kom je dan ook weer van de rasterbril af op ten duur ? Mvg, Sandra.

  • Jesse Huisman

   Hoi Sandra,

   Het is inderdaad niet de bedoeling dat je je rasterbril voor altijd op hebt. Al kan het in sommige gevallen wel erg fijn zijn omdat (bijvoorbeeld bij het computeren) de rasterbril ook voor een hoop ontspanning kan zorgen. Maar de rasterbril is in principe een hulpmiddel om op een meer bewustere en natuurlijke manier te leren kijken en om je te helpen op momenten dat je niet zonder je bril op sterkte kunt maar deze toch niet wil dragen. Als je meer vragen hebt hoor ik graag van je.

 3. Henny Scholten

  14 dagen geleden heb ik de bruine rasterbril ontvangen
  Ik ben er heel blij mee
  Ik gebruik hem nu om tv te kijken
  Ik heb 50 jaar een bril gedragen, maar omdat ik last van mijn ogen kreeg door te lang s’avonds op mijn tablet te kijken kwam ik uit bij natuurlijk zien.
  Ik begrijp de methode helemaal en ga er nu vol voor.
  Eerst kwam de bril niet aan, maar Jesse stuurde meteen een ander.
  Nog bedankt Jesse .

 4. Ykaa

  Hoi.
  Ik heb een luieoog en draag een bril met prisma,s.
  Ik heel veel pijn aan de oog spieren en nu vraag ik me af of een raster bril ook geschikt is voor mij.
  Groet

  • Jesse Huisman

   Goedendag,
   Een rasterbril is niet geschikt voor gebruik wanneer je een lui oog hebt.
   Dit kan de klachten juist versterken.
   Wat ik je kan aanraden is om het boek van saskia Naber eens te bekijken.
   Hartelijke groet,
   Jesse

 5. Alex

  Werkt dit ook bij astigmatisme als gevolg van lasik operatie…?

 6. Ria van der Wulp

  Helpt een rasterbril ook bij floaters)

  • Alfons

   Beste Ria,

   Sorry voor de late reactie, ik heb de site sinds kort overgenomen.

   Bij klachten die spelen is een verhoogde oogspierspanning een belangrijke oorzaak. Een rasterbril dragen helpt bij het verlagen van deze spanning en het geeft verlichting in de ogen. Hierbij levert de Biotec rasterbril de beste kwaliteit, bijvoorbeeld de Biotec rasterbril zwart zie: https://rasterbril.nl/product/biotec-sportief-zwart/ Dit is een duurzame, kwalitatief goede bril, zelf gebruik ik ‘m ook en ik ben er heel tevreden mee. Hij kijkt goed en hij zit comfortabel. Dit zijn de beste brillen die te verkrijgen zijn.

   Voor meer verlichting en ontspanning in de ogen kan ik van harte onze oog ontspanningsoefeningen aanbevelen, zie https://rasterbril.nl/product/oog-ontspanningsoefeningen/

   Heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd?

   Met vriendelijke groet,
   Alfons Vrijland
   Rasterbril.nl

 7. Mariska

  Goedemorgen,
  De methode spreekt me aan. Maar ik ben al 62: gaan mijn ogen zich dan nog aanpassen en mijn zicht verbeteren?
  Ik heb geen leesbril, maar een bril van min 1,5 die ik voornamelijk voor tv kijken en in de auto gebruik.
  Ik hoor graag uw reactie.
  Vriendelijke groet, Mariska

  • Alfons

   Hoi Mariska, bedankt voor je reactie. Er zijn verschillende manieren om je zicht te verbeteren, ook als je 62 jaar oud bent. Ik zal je donderdag meer vertellen welke stappen je hiervoor kunt nemen.

   Tot dan,
   Alfons

  • Alfons

   Hoi Mariska,

   Je kunt op verschillende manieren je zicht verbeteren. Ik zal er een paar noemen; voeding, oogoefeningen, het afdoen van je gewone bril of lenzen, het dragen van een rasterbril en ontspannen, waarbij ontspanning misschien wel de belangrijkste is. Voor voeding, een rasterbril en ontspanning kun je op mijn site terecht. Voor stappen die meer verdieping brengen verwijs ik je door naar Karin Hogenboom van http://www.volzicht.nl, zij kan je daar heel goed verder bij helpen.

   Kun je hier verder mee?

   Ik wens je alle succes,
   Alfons

Een reactie versturen