Wat is normaal zicht

Normaal zicht is een vrij ongrijpbare term. Het woord normaal betekent voor iedereen eigenlijk iets anders. Je kunt helaas niet door elkaar ogen kijken, en zijn bij de beschrijving van wat je ziet altijd afhankelijk van wat je elkaar vertelt. Toch bestaat er zoiets als normaal zicht. We noemen dit ook wel 20/20 zicht. Dit nummer komt voort uit het gebruik van de Snellenkaart. En staat voor een regel letters die de meeste mensen op een afstand van +/- 6 meter kunnen lezen. De snellenkaart is ontwikkeld door de Nederlandse oogdokter Herman Snellen. Je test je ogen met de leeskaart door op een bepaalde afstand (20 ft. = ongeveer 6 meter) van bovenaf te beginnen met het lezen van de regels op de kaart. De regel die je uiteindelijk nog kunt lezen bepaalt de afwijking in je zicht.

Wat kun je met “normaal” zicht

Normaal zicht betekent dat je de letters in bijvoorbeeld het telefoonboek zonder problemen kunt lezen. Echter zegt het (in dit geval) niks over je perifere (naar de zijkanten) zicht, het vermogen om contrasten te onderscheiden of kleurenblindheid. Het gaat dus echt over de scherpte waarmee je ziet. Het resultaat wordt gebruikt om bijvoorbeeld te bepalen of je zonder bril kunt autorijden. Voor autorijden heb je een “score” van 20/40 (50%) nodig. Bij een score van 20/200 (10%) ben je maatschappelijk blind.

Zelf je zicht testen

Met een snellen leeskaart kun je heel makkelijk zelf je zicht testen. Hiervoor kun je gratis de kaart downloaden en uitprinten. Je moet er wel voor zorgen dat je de kaart in de juiste resolutie uitprint (hoe je dit doet staat beschreven op de printbare versie van de kaart). Naast dat het handig is om thuis je zicht te kunnen meten, is het ook goed voor je ogen om elke dag even met de kaart bezig te zijn. Dit helpt je om op een bewustere wijze te kijken, en zorgt ervoor dat je je (en geest) ogen uitdaagt om scherp te blijven.

Lees hier meer over het meten van je zicht: Je ogen testen met een Snellenkaart

0 reacties

Een reactie versturen