Bijziendheid

Bijziendheid is het tegenovergestelde van verziendheid. Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd. Het is een oogaandoening waarbij je van veraf niet scherp ziet. Het een van de meest voorkomende oogproblemen. Ongeveer 20% van de mensen heeft last van bijziendheid voor het 21e levensjaar. De kans op bijziendheid gedurende het gehele leven is bijna 100%. Wat veel mensen niet weten, is dat je zelf ook een heleboel kunt doen aan bijziendheid. Daarover later meer, eerst iets meer over wat het nou eigenlijk is.

Wat is bijziendheid

Wanneer je bijziend bent, is in de meeste gevallen je oogbol te lang. Hierdoor buigt je lens de lichtstralen niet op de juiste manier af, waardoor de focus voor de retina plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat je objecten in de verte wazig ziet. Mensen die bijziend zijn zien in veel gevallen van dichtbij wel scherp. Op de illustratie hieronder kun je de verschillen zien tussen het wel en niet dragen van een bril. Dit zie je aan het afbuigen van de lichtstralen door de lens.

Bijziendheid

Links een bijziend oog, rechts een bijziend oog gecorrigeerd door een bril.

Wat veroorzaakt bijziendheid?

Bijziendheid wordt veroorzaakt doordat de oogbol te lang is. Uiteraard rijst dan direct de vraag wat “te lang” is. Dit staat in relatie tot de refractie kracht van het hoornvlies en de lens van het oog. Het kan ook voorkomen dat de lengte van de oogbol “normaal” is, maar dat de bijziendheid wordt veroorzaakt door bolling (te bol of juist niet bol genoeg) van het hoornvlies of de lens. En natuurlijk in sommige gevallen een combinatie van deze factoren. Vaak beginnen de klachten al tijdens de kinderjaren, wanneer het lichaam zich vormt. De kans dat je als kind last van myopie krijgt is waarschijnlijk groter wanneer je ouders ook bijziend zijn.

Wat zegt de oogheelkunde

De oplossing voor bijziendheid is een oplossing die helaas bijna iedereen vanaf het eerste begin van de bijziendheid gebruikt. Je laat je een bril aanmeten. Er zitten echter een heleboel nadelen aan het dragen van een bril op sterkte. Voor bijziendheid heeft je bril hol geslepen glazen, waardoor de focus weer op je netvlies plaatsvindt. Doordat je ogen geen moeite meer hoeven te doen om scherp te stellen, zal door het dragen van de bril de bijziendheid verder toenemen. Met andere woorden, je ogen verliezen de capaciteit om de te lange oogbol te corrigeren. Omdat de bril het werk voor je ogen opknapt, verkrampen je spieren die je normaal gesproken gebruikt om de bijziendheid te corrigeren. Hierdoor zal er meer spanning ontstaan. Dit is de reden dat je steeds een sterkere bril nodig hebt.

Wat zegt de Batesmethode over bijziendheid

Bates ging er vanuit dat de zachte oogbol makkelijk vervormd kan worden door (verkrampte) spieren. Hierdoor wordt de vorm van de oogbol beinvloed door spanning. Om van dichtbij te zien vervorm je je oogbol met behulp van de spieren rondom je oog. Hierdoor wordt de oogbol langer en zie je door de verdere bolling van het hoornvlies dingen van dichtbij scherp. Wanneer je echter dingen verderop scherp wilt zien, moeten de spieren rondom je oog ontspannen. Wanneer deze spieren echter verkrampt zijn en je te veel spanning opbouwt, verlies je de mogelijkheid om van veraf scherp te zien. De oplossing ligt dan ook in het ontspannen. Op basis van gedragsverandering kun je aan de hand van de batesmethode op een natuurlijke wijze ontspannen en zo de klachten van bijziendheid verminderen.

Zelf bijziendheid behandelen

De manier om bijziendheid te behandelen ligt zeer dichtbij de behandeling van andere oogproblemen. Ook bij het behandelen van bijziendheid moet je je ogen ontspannen. Veel mensen die last hebben van bijziendheid hebben hier echter zeer veel moeite mee. Omdat je dingen in de verte niet ziet, en je je hier heel bewust van bent, ga je extra je best doen om dingen toch te zien. Hiermee zorg je juist voor het tegenovergestelde. Het proberen te zien door te knijpen, staren of turen is een slechte zie-gewoonte. Deze moet je zien af te leren als je op natuurlijke wijze beter wilt leren zien. Om te beginnen met leren ontspannen kun je enkele oogoefeningen in je dagelijkse routine inpassen. Dit zal je helpen om te ontspannen en op een bewustere manier te leren zien. Daarnaast is het zaak om je bril op sterkte minder te gaan dragen. Wanneer je echt niet zonder bril kunt, kun je een rasterbril gebruiken. Met een rasterbril kun je scherp zien zonder dat je de nadelige effecten van een bril op sterkte ondervindt.

Wanneer je je direct wil verdiepen in de Batesmethode kun je het boek van Saskia Naber aanschaffen. Dit boek neemt je van begin tot eind mee in de wondere wereld van het Natuurlijk Zien. Onder aan deze alinea staat een link naar de productpagina van dit boek. Daarnaast kun je ook gratis persoonlijk advies aanvragen. Dit kun je doen door op “Gratis Advies” te klikken bovenaan in het menu.

Heb je vragen?

Als je vragen hebt over bijziendheid dan kun je ze altijd stellen door een mailtje te sturen, of hieronder een reactie achter te laten. Ervaringen van mensen die met de Batesmethode aan de slag zijn gegaan, of die (positieve dan wel negatieve) ervaringen hebben met oogoefeningen zijn van harte welkom. Wanneer je een beter inzicht wilt in wat de methode voor je kan betekenen dan wordt dit artikel van harte aangeraden om de juiste verwachtingen te scheppen bij het beginnen met het op een natuurlijke wijze verbeteren van je ogen.

1 Reactie

Een reactie versturen