Cataract

Bij een cataract of staar is er sprake van een vertroebeling van de lens van het oog. Cataract is een van de meest voorkomende oorzaken van zichtverslechtering voor mensen boven de 40. Daarnaast is dit ook wereldwijd de voornaamste oorzaak van blindheid. Er zijn verschillende soorten van cataract:

  • Subcapsulaire cataract – Deze vorm van staar ontstaat aan de achterkant van de lens en komt vaak voor bij diabetici.
  • Nucleaire cataract – Staar die centraal in de lens gevormd wordt. Deze vorm gaat vaak gepaard met ouderdom.
  • Corticale Cataract – Deze vorm kenmerkt zich door wigvormige vertroebeling die vanaf de zijkant naar het centrum loopt.

Op deze pagina lees je meer over de oorzaak van cataract, de symptomen en wat je kunt doen om de klachten aan de hand van de Batesmethode te verlichten.

De oorzaken van cataract

De oorzaak van cataract ligt in de werking van de lens. De lens van je oog werkt in principe net zoals de lens op een camera. De lens focust licht op de retina. Daarnaast helpt de lens het oog focussen, waardoor je bij normaal zicht zowel van dichtbij als veraf kunt zien.

Doordat je lens voornamelijk bestaat uit water en proteïne. De manier waarop de proteïne verspreid is, zorgt ervoor dat de lens niet vertroebelt en het licht er op de juiste manier doorgelaten wordt.

Cataract ontstaat doordat, wanneer je ouder wordt, de proteïne klontert. Hierdoor wordt de lens op bepaalde plaatsen troebel. Wanneer dit proces doorgaat zal de lens steeds troebeler worden. Hierdoor wordt het steeds lastiger om scherp te zien.

Het is nog niemand gelukt om wetenschappelijk bewijs te vinden voor de oorzaak van cataract. Wel zijn er een aantal verbanden aangetoond tussen bepaalde invloeden en cataract:

  • Ultraviolette straling
  • Diabetes
  • Obesitas
  • Roken
  • Oogoperaties
  • Zwaar drinken
  • Erfelijke aanleg

Symptomen van Cataract

Cataract is lastig te herkennen. Vooral in het begin, doordat het zo langzaam opkomt, zul je niet snel signaleren dat er iets aan de hand is. Je zult iets minder scherp zien. Meestal wijzen mensen dit toe aan vermoeidheid of stress.

Wanneer alles wazig en flets lijkt te zijn, kan dit heel goed betekenen dat je een cataract hebt. Een andere aanwijzing kan zijn dat zonlicht of tegenlicht tijdens het rijden in het donker meer lijkt te schitteren dan normaal. Waardoor je er minder goed tegen kunt. Tot slot kunnen ook kleuren fletser lijken dan je gewend bent.

Het gevolg van cataract in je oog

Het gevolg van cataract in je oog

De vorm van cataract bepaalt ook grotendeels hoe en in welk tempo de symptomen zich in het begin ontwikkelen. Het is van groot belang dat je hier alert op blijft. Wanneer je denkt symptomen te ervaren van (beginnende) cataract, maak dan direct een afspraak bij de oogarts om het te laten testen. Ondanks dat ik een groot voorstander ben van een natuurlijke manier van zien, heb ik ook groot vertrouwen in de conventionele geneeskunde. Ik denk dat deze twee dingen elkaar zeer goed aanvullen. Zet dus nooit de reguliere geneeskunde opzij en blijf altijd overleggen met je huis- of oogarts.

Cataract voorkomen

Er zijn verschillende studies waaruit geconcludeerd wordt dat bepaalde voeding goed is voor je ogen. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ik denk dat de meeste winst te behalen valt door in het algemeen een gezonde levensstijl er op na te houden. Dat wil zeggen gematigd en gezond eten, niet roken, niet te veel drinken (alcohol heeft een negatieve invloed op je zicht) en voldoende rust nemen. Natuurlijk komt iedereen gedurende het dagelijks leven wel in aanraking met stressvolle situaties. Dit is ook niet te vermijden. Maar de manier waarop je hier mee om gaat kun je wel aanleren. Dit is een groot deel van het op een natuurlijke wijze beter leren zien.

Hoe kan de Batesmethode helpen

Aan de hand van de Batesmethode kun je op een natuurlijke wijze de kans dat je last van Cataract krijgt verkleinen en klachten verminderen danwel een verdere ontwikkeling stremmen. Zoals dat voor bijna alle oogproblemen geldt, kun je door op een bewuste manier te leren zien, je zicht verbeteren. Door stress te verminderen en je ogen op de juiste manier te leren gebruiken kun je de kans op Cataract verkleinen en zelfs de klachten verminderen. Er zijn gevallen bekend van mensen bij wij het proces helemaal omgekeerd werd, maar hiervoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs en hier is dan ook geen garantie voor. Het gebruik van een rasterbril en het regelmatig doen van oogoefeningen helpt om bewuster te leren zien. Wanneer je wil beginnen met de Batesmethode raad ik je aan persoonlijk advies aan te vragen, zodat ik je over jouw specifieke situatie kan adviseren.

Bekijk het hele assortiment | Lees hoe een rasterbril werkt | Ontvang Gratis Persoonlijk Advies

0 reacties