Geef je ogen rust

Er zijn een heleboel manieren en oogoefeningen die je kunt doen om je zicht te verbeteren of om klachten te verminderen. Uiteindelijk komt is grootste deel van deze methodes simpel weg een manier om je ogen rust te geven. Rust zorgt voor verlichting en helderder zicht.

Je ogen rust geven gaat bij iedereen anders

Geen paar ogen is het zelfde. Daarom is ook het effect van het nemen van rust lang niet bij iedereen gelijk, en zelfs de manier waarop je ogen en geest tot rust komen zijn verschillend van persoon tot persoon. Waar sommige mensen rust en daarmee verlichting ervaren door simpelweg de ogen te sluiten, hebben anderen meer stimulatie nodig.

Een interessant voorbeeld uit de bevindingen van Dr. Bates is dat bij een test waarbij de ogen afwisselend langere en kortere tijd gesloten werden, afgewisseld met het kijken naar een testkaart, dit op patiënten verschillende uitwerkingen had. Bij het grootste gedeelte zorgde het sluiten van de ogen voor een verlichting van de vermoeide ogen, terwijl er ook patiënten waren waarbij er het sluiten van de ogen juist stress optrad.

Dus palmeren zorgt niet bij iedereen voor ontspanning?

Uiteindelijk zal palmeren voor (bijna, uitzonderingen daargelaten) iedereen werken. Het is echter zo dat niet bij iedereen dit direct voor ontspanning zal zorgen. Dit betekent niet dat zij nooit ontspanning zullen voelen na het palmeren. In deze gevallen zal men eerst moeten oefenen de ogen (en geest) te ontspannen. Naar mate er een diepere kleur zwart gezien wordt, zal de ontspanning ook toenemen. Volgens Bates zal een ieder die zich (bijvoorbeeld) een letter compleet zwart kan herinneren tijdens het palmeren, volledig scherp zien. De gedachte aan dit doel brengt echter veelal veel stress met zich mee. Het is dus van het grootst belang om zonder druk te werken aan ontspanning. Denk hierbij aan het goede gevoel het geeft om aan de ontspanning te werken, en niet aan het doel dat je voor ogen hebt hiermee.

Andere manieren van ontspanning

Er zijn nog vele andere manieren van ontspanning. Een door Bates erkende manier die voor veel ontspanning zorgt is bijvoorbeeld verspringen. Dit is een simpele manier van ontspanning waarbij je er (in het beste geval, automatisch) voor zorgt dat je ogen nooit stil staan. Je laat als het ware je ogen door je omgeving glijden, waarbij ze van de ene kant van een object naar de andere kant gaan. Hiermee zorg je er eigenlijk voor dat je ogen nooit stil staan. Stil staan zorgt namelijk juist voor spanning.

En als het hiermee niet lukt om te ontspannen?

Wanneer je aan de hand van één van deze methodes bezig bent om te (leren) ontspannen, en je er maar niet in slaagt om daadwerkelijk de spanning te verminderen, dan is het van groot belang om te stoppen en op zoek te gaan naar een andere manier om je ogen te ontspannen. Het gevoel dat je er niet in slaagt op te ontspannen op een bepaalde manier, zorgt voor het tegenovergestelde effect. Meer spanning dus. Volg hierbij je gevoel. Ontspanning kan op allerlei verschillende manieren gevonden worden, of dit nou palmeren, verspringen of gewoon een wandeling in de natuur is.

2 Reacties

  1. Nicky Klaren

    Vergeet niet een paar keer diep in en uit te ademen door je buik helemaal uit te zetten bij het inademen en helemaal plat te maken bij de uitademing, vooral een paar keer voor en na het palmeren helpt ontspannen. (Geleerd van Karin Hogeboom http://www.volzicht.nl)

  2. Jojanne

    Wat ook heerlijk rustgevend is: met gesloten ogen in de zon zitten. Ook nu in de winter kan dat, achter glas. Ontspannend voor je ogen, maar ook voor lichaam en geest.

Een reactie versturen