Droge ogen. Wat kun je er tegen doen?

Droge ogen, iedereen heeft er wel eens een keer last van. Toch zijn er een heel aantal dingen die je er tegen kunt doen. Het gaat met name om voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om te voorkomen dat je droge ogen krijgt.

Droge ogen zijn een probleem van nu

Gedurende zijn onderzoek schrijft dr. Bates nooit over droge ogen. Hoe kan dat eigenlijk? Tegenwoordig is het een veel voorkomend probleem. Wanneer je naar de drogist gaat zie je allerlei verschillende soorten oogdruppels te koop. Ik denk dat dat wel een redelijke indicatie is van hoe groot het probleem op dit moment is. De reden ligt denk ik in de ontwikkeling van de techniek. 100 jaar geleden gebruikten we nog geen contactlenzen (die zou ik sowieso liever niet dragen) of airconditioning. Daarnaast bestond er ook nog geen laserbehandeling voor de ogen. Dit zijn de drie grootste (externe) boosdoeners als het om droge ogen gaat. Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om droge ogen te verminderen of te voorkomen.

Knipperen voorkomt droge ogen

Naast natuurlijk het vermijden van deze drie oorzaken van droge ogen, kun je zelf ook het een en ander doen om het probleem te voorkomen of te verminderen. Allereerst is het belangrijk dat je voldoende met je ogen knippert. Om te weten te komen of je dit doet, moet je zorgen dat je bewust wordt van het knipperen. Naast dat dit goed helpt tegen droge ogen, is knipperen ook erg goed voor de ontspanning van de ogen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder snel gaat staren, wat ook niet bevorderlijk is voor de vochthuishouding van het oog.

Let op je voeding

Naast gedragsverandering, is het ook van belang om te kijken naar je dieet. Wanneer je regelmatig last hebt van droge ogen, zou ik (voordat je begint met oogdruppels) nagaan of je wel voldoende water drinkt, en niet te veel cafeïne, suiker en alcohol inneemt. Die laatste drie zorgen namelijk voor Dehydratie van het lichaam. Dit soort overwegingen zou ik overigens toepassen naast een normale en gevarieerde voeding. Overdrijf nooit met je dieet en wees je bewust van de risico’s die je loopt als je niet goed op je voeding let.

Wat nu te doen?

Ik snap dat er nogal wat maatregelen zijn om droge ogen te voorkomen of te verhelpen. Als eerste zou ik aanraden om te beginnen met knipperen. Dit is niet alleen goed voor droge ogen, maar geeft je ogen ook de broodnodige rust waardoor je ook minder last krijgt van vermoeide ogen, en uiteindelijk beter ziet. Een goeie manier om op korte termijn resultaat te boeken is door beginnen met regelmatig te palmeren. Daarna zou ik op een vrijblijvende manier naar de voeding kijken. Zijn er dingen waar je absoluut te veel (of juist te weinig) van neemt, en heb je een alternatief. Vervang bijvoorbeeld één kop koffie per dag door een glas water. Zoals met alle onderdelen van het natuurlijk zien, zet er niet te veel druk achter. Wanneer je deze maatregelen met geduld gaat toepassen, en op je eigen tempo, dan zul je er het meeste profijt van hebben.

Lijkt het je iets om aan de hand van natuurlijk zien (de Batesmethode) droge ogen te verhelpen of zelfs je zicht te verbeteren? Ik kan je gratis adviseren. Klikt daarvoor op de tekst hieronder. Het is geheel vrijblijvend.


5 Reacties

 1. Carla de Beer

  Goedeavond,

  Sinds het najaar heb ik last van extreme droge ogen. Ik draag al vanaf mijn 17e lenzen, ben nu 34 jaar en kan helaas nog geen uur mijn lenzen inhouden.. Helaas zit ik de hele dag achter mijn computer, dus dat is niet bevorderlijk..

  Draag nu vaak een bril, maar de klachten verdwijnen niet.. A.s. vrijdag ga ik voor de 2e keer naar de opticien voor controle. Gebruik vitamine A crème en extra oogdruppels. Het wordt helaas niet beter.. Wat kan ik het beste doen?

 2. Carla de Beer

  Toevoeging: vorig jaar kreeg ik aan mijn rechter oog conjunctivitis. De hoornvlies was niet ontstoken. Ze dachten mogelijk aan een soort van ‘reuma’. Ik heb mijn bloed en longen laten testen, en alles was goed.

 3. Yolanda Rosmalen

  Zowiezo? 🙁 Ik zou er sowieso van maken. 🙂

Een reactie versturen