Het verhaal van Rob

Sinds ik begonnen ben met de Bates Methode en het gebruiken van rasterbrillen, krijg ik veel reacties van mensen om me heen. Veel enthousiasme en positieve reacties, maar ook kritische noten. Beide kanten op werkt dit erg motiverend om door te gaan met het uitdragen en “promoten” van de methode om op een natuurlijke wijze je zicht te verbeteren. Omdat ik veel contact heb met de mensen die een rasterbril of boek afnemen, komen er veel leuke verhalen voorbij. Het verhaal van Rob is er eentje die ik graag wil delen. Het geeft mijzelf veel motivatie om op deze manier door te gaan. Zelf ben ik relatief nog maar kort echt intensief bezig met de methode, maar Rob gaf te kennen dat hij meer dan 10 jaar geleden de Batesmethode op het spoor kwam.

De “krekel” van mevrouw Kousen in Amsterdam

Jaren geleden volgde Rob een cursus bij “de Krekel” in Amsterdam. Mevrouw Kousen verzorgde een privé cursus. Ze was zelf toen al 71 jaar oud, en droeg geen bril. Ze had vroegen als klein meisje wel een bril gedragen, maar was hier geheel op eigen kracht vanaf gekomen. Ze deed dit (onder andere) met de Touch for health methode. Ze vertelde Rob dat het mogelijk was om op eigen kracht van je bril af te komen, maar dat het veel discipline vergde. Ik ben zelf nog niet verder in deze methode gedoken, aangezien ik het gevoel heb dat ik nog lang niet “klaar” ben met de Bates methode, en ik op het moment geen ruimte heb om er nog iets naast te leren. De cursus heeft er aan bijgedragen dat Rob zijn bril minder hoefde te dragen, hetgeen uiteraard het zicht (en de geest) helpt. Rob vertelde dat hij de oefeningen nog wel doet (meer dan 10 jaar na dato!), maar wel minder consequent. Puur door het toeval kwam Rob onlangs de rasterbril op het spoor.

Van Loeplamp naar Rasterbril

Rob gebruikte een loeplamp om op een comfortabele manier te kunnen lezen. Deze vergroot en verlicht, terwijl je tijdens het gebruik je handen vrij hebt (om bijvoorbeeld te schrijven of tekenen). Onlangs sprong er een veer los, en dit gebeurde met zo veel kracht dat het niet mogelijk was om deze (zelf) te repareren. Toen Rob op zoek ging naar een “nieuwe” loeplamp kwam hij op het spoor van de rasterbrillen. Hij vertelde mij dat hij ooit zelf van karton een rasterbril had gemaakt, en dat dit hem erg beviel.

De zelfgemaakte rasterbril van Rob

De zelfgemaakte rasterbril van Rob

Toen Rob een tweedehands loeplamp af ging halen, kwam hij bij een oogexpert terecht. Op de vraag wat deze van de Bates Methode vond, antwoordde hij dat hij er niks van moest weten. Maar toen het over de rasterbril ging, was hij erg enthousiast. Toen Rob vertelde dat hij ooit zelf een rasterbril had gemaakt met één klein gaatje in het midden zei hij “zeker, dat werkt wel!”. Ik vond het prachtig om te horen dat iemand zelf een rasterbril had gemaakt, en hiermee uitgetest had of dit ook echt werkte.

De binnenkant van de bril

De binnenkant van de bril

Weinig gehoor

Rob vertelde me dat hij erg serieus met het oefen materiaal bezig geweest is, maar dat hij weinig gehoord en steun vond in zijn omgeving. Omdat het op een natuurlijke wijze verbeteren van je zicht nou eenmaal niet echt bekend is, wordt je al gauw raar aangekeken als je er mee bezig bent. Ik ben blij dat ik op deze manier Rob ontmoet heb, en dat hij met zijn verhaal toch nog kan bijdragen aan mijn (en hopelijk een ieder die dit leest) enthousiasme. Mocht je ooit last hebben van het feit dat je “alleen” bezig bent, en dat je weinig steun in je omgeving kan vinden. Dan sta ik er altijd open voor om de ontwikkelingen of welke andere vraag dan ook te bespreken.

6 Reacties

 1. Jan School

  Ik heb enige tijd intensief een rasterbril uitgeprobeerd en het went snel. Helaas had ik er, gezien de ernst van mijn oogkwaal (serosa) te weinig baat bij, ik heb nu nieuwe brillenglazen. Ik ben er niettemin tamelijk zeker van dat mensen met lichte bij- of verziendheid (bijvoorbeeld +1 of -1) wel zeer veel gemak kunnen hebben van een rasterbril, met name bij het lezen, beeldschermwerk of als alternatief voor een zonnebril op sterkte.

 2. Jesse

  Hoi Jan, wat jammer dat jij uiteindelijk geen baat had bij de rasterbril. Wellicht dat de oefeningen voor jou voor verlichting kunnen zorgen. In ieder geval leuk dat je de bril toch getest hebt!

 3. Barbara

  Ook ik heb, net als Rob, jaren geleden (90-iger jaren??) op de ogenschool “de Krekel” (in Amsterdam) les gehad van Dolly Kousen. Een cursus (meestal alleen in de winter, want in de zomer toerde Dolly met haar man Fred in een camper door Europa) was 1x per week, 12 avonden lang van 2,5 uur + nog 3 individuele sessies. Ik heb die cursus 2 jaar achter elkaar gedaan en later, ben ik nog ‘s terug geweest voor een ogen APK, zoals zij dat noemde; meridianen in balans brengen, blokkades opheffen met Bach Bloesem remedies. Ik doe regelmatig oefeningen, draag nog steeds geen bril en volg op YouTube instructiefilmpjes van Meir Schneider, die als kind blind werd geboren, later versch. oogoperaties heeft ondergaan waarbij zijn netvlies werd beschadigd, maar middels zijn doorzettingsvermogen zelf Ph.D. oogarts is geworden én zelfs ook zijn rijbewijs heeft gehaald. Er is zelf heel veel te doen aan (natural) vision improvement. Zijn passie is mensen, met allerlei oogaandoeningen, over de hele wereld, bewust te maken van beter zien. Zeer de moeite waard om te volgen: http://www.schoolforself-healing.org

  • Jesse Huisman

   Bedankt voor je tip Barbara, ik heb de site opgezocht. Volgens mij klopt de link die geplaatst hebt niet.
   Zou het kunnen zijn dat dit de website is die je bedoelde: School for Self Healing?
   Meir Schneider ken ik uiteraard, een heel erg interessant levens verhaal, en zeer inspirerend voor mensen die met natuurlijk zien bezig willen zijn.

 4. Rosina

  Hoi Jelle,
  Veel dank voor al deze info over de rasterbril. Wat een handig idee van Rob om zelf de bril te maken. Omdat een gekochte bril natuurlijk erg duur zal zijn, heb ik net zelf eentje in elkaar geflanst.
  K heb 1 oude zonnebril gevonden en de plastic glazen eruit gedrukt. daarna met potlood op karton, de bril glazen nagetekend. Je moet het wel groter knippen nadehand, zodat ze overlappen. Daarna vastgelijmd op de zonne bril montuur. Toenmijn pupillen opgemeten. En op ongeveer de helft v.d. hoogte v.d. glazen een gat gemaakt met behulp van 1 gaatjes ponzer. Nu denk ik dat de gaatjes misschien te groot zijn?? Mijn gaatjes zijn geschat 2mm. Weet jij hoe groot het beste is voor de gaatjes??
  Alvast bedankt van Rosina.

  • Jesse Huisman

   Hey Rosina,

   Wat mooi!! Je kunt de gaatjes ook kleiner doen, maar wat het beste is, is gewoon testen. Mocht het net niet scherp genoeg zijn dan kun je ze iets kleiner doen.
   En zo uitproberen wat voor jezelf het beste werkt.

   Groetjes,
   Jesse

Een reactie versturen