Verkeerde Zie-Gewoontes

Er zijn een aantal gewoontes die het grootste deel van de mensen hebben, waarvan je niet weet dat ze eigenlijk van zeer grote negatieve invloed op je zicht zijn. Doordat je deze gewoontes blijft volhouden en dus de verkeerde dingen blijft doen, gaat je zicht niet vooruit en in veel gevallen zelfs verder achteruit. Het is dus van belang dat je weet welke dingen je niet moet doen met betrekking tot het zien in het dagelijks leven. Wanneer je je eenmaal bewust wordt van deze gewoontes, dan zul (moegten) aanleren om dit steeds minder te doen, totdat je ze helemaal uitgebannen hebt. Ook dit is weer een stap dichterbij natuurlijk scherp zicht.

Stoppen Met Staren!

Bijna iedereen doet het, staren. Waar je ook bent, als je om je heen kijkt zie je altijd wel mensen die staren naar het één of het ander. Wanneer je aan het staren bent, dan kijk je eigenlijk zonder echt iets te zien. Je bent met je gedachten ergens anders. Het gevoel dat je even “van de wereld” bent is misschien een ontspannend gevoel, maar in werkelijkheid is het andersom. Doordat jij je ogen op deze manier dwingt om stil te staan, zorg je ervoor dat je oogspieren enorm onder spanning komen te staan. Je zult dan ook zie dat wanneer je na enige tijd gaat letten op het gevoel in je ogen, dat je ogen heel raar en vervelend aanvoelen. Ook zul je zien dat je zicht verre van optimaal is.

Wanneer je toch even uit het hedendaagse leven wilt ontsnappen, en aan iets anders wilt denken dan aan de wereld om je heen, dan kun je dit doen door je ogen te sluiten en denken aan leuke dingen die je in het verleden beleefd hebt of in de toekomst gaat beleven. In dit geval geef je je ogen rust, en kun je daarna ontspannen weer verder gaan met de dag.

Beweeg, zit niet stil!

Wanneer je uren lang achter de computer werkt, zul je merken dat je langzamerhand gaat staren. Dit komt niet alleen doordat je gewend bent om te staren, maar ook doordat je op één en de zelfde plek blijft zitten. Het uitzicht om je heen verandert (met uitzondering van het beeldscherm) niet of nauwelijks. Terwijl wanneer je een wandeling maakt, of aan het sporten bent, de wereld om je heen constant aan verandering onderhevig is. Het is erg belangrijk om dus af en toe pauze te nemen van de dingen waar je mee bezig bent, op te staan, een rondje te lopen, en vooral te kijken naar wat er in de wereld om je heen gebeurt.

Het niet bewegen is niet echt een zie-gewoonte, maar meer een algehele gewoonte. Echter voor het zien zorgt stilzitten ervoor dat je andere verkeerde gewoontes in de hand werkt (zoals staren). Daarnaast is er ook niet veel te zien, dus is het ook lastiger om je ogen de kost te geven, en de dingen om je heen goed te bekijken.

Inspannen om scherp te zien

Iedereen die geen 100% (of beter) zicht heeft, kent het wel. Je zit ergens en wilt lezen wat er op het bord aan de overkant van de straat staat. Je kunt het net niet lezen, dus je gaat heel erg je best doen om het te kunnen zien. Knijpen met je ogen, je gezicht verdraaien, en net zo lang turen totdat je het kunt lezen. In veel gevallen zul je uiteindelijk weten wat er op het bord staat. je denkt dan dat je dus uiteindelijk je zicht tijdelijk “beter” hebt gemaakt. Maar zou dit ook gelden als je naar het bord toegelopen was, en normaal had gelezen wat er op staat?

Het feit is, dat je eigenlijk juist je zicht verslechtert. Er komt door jouw inspanning om iets te zien, nog meer spanning op je oogspieren, waardoor je zicht uiteindelijk minder wordt. Je ogen zijn niet gemaakt om op deze manier te kijken, doe dat dus ook niet. Je zult merken dat wanneer je ook met deze gewoonte stopt, en gewoon op een relaxte manier naar het bord kijkt, dat je het veel helderder en scherper ziet dan wanneer je je in spant om het te zien.

Vind je deze informatie interessant, dan raad ik je van harte aan om je helemaal te storten in de Bates Methode. Het boek “Natuurlijk zien en de Bates Methode” van Saskia Naber is een fantastisch Nederlands boek, waarin je op een leuke en heldere manier leert over natuurlijk zien

7 Reacties

 1. Marcel

  Ik merk inderdaad dat ik me tijdens het hardlopen ook “schuldig” maak aan t staren.
  Is inderdaad een ontspannend gevoel (flow), maar blijkbaar dus toch met een negatief kantje…
  Nu wissel ik het af tijdens het hardlopen en combineer het met (ontspannen) dichtbij en veraf zien…kwestie van wennen denk ik 🙂

 2. Conny

  Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de tips die ik de laatste tijd van je heb ontvangen en heb er veel baat bij. Ik was van plan om pas over een paar maanden als niet meer zoveel achter de pc moet werken te proberen om lenzen en bril achterwege te laten. Ik wilde beginnen om met hulp van de rasterbril ‘s morgens het indoen van de lenzen uit te stellen en mijn uren beeldschermwerk te verzachten. Dat werkt prima. Maar toen ik merkte hoe mijn ogen gingen ontspannen zonder lenzen of bril ben ik verder gegaan. Ik baalde dat ik me zo lang had laten leiden door oogarts en opticiën. Ik zie nu al in huis en op de fiets voldoende. Voor teletekst en pc gebruik ik de rasterbril. Maar als mijn ogen daardoor weer rust hebben gehad kan hij ook weer een tijdje af. Met lenzen zie ik veraf als een havik, maar dichtbij moet ik eigenlijk zelfs voor het gezicht van mijn lieve man de leesbril op. Nu zie ik veraf niet zo goed, maar met mijn oude bril of oude lenzen kan ik dit zo nodig opvangen. Dit is veel natuurlijker. Met de oefeningen die ik doe via http://www.volzicht.nl kom ik vast nog verder. Geweldig!

 3. marleen vanlerberghe

  Beste Jesse,
  ik heb nu reeds een poosje de rasterbril en het is echt wel eventjes wennen om door die kleine gaatjes te kijken! Naar TV kijken gaat zéér goed, maar tijdens de dag computeren met de rasterbril vind ik niet zo evident! Schrijven met de rasterbril op deed ik ook reeds en ik merkte tot mijn grote verbazing dat mijn handschrift die normaal zéér klein en gespannen is, nu heel sierlijk, groter en ontspannen is! Daarna schreef ik terug met mijn leesbril en ik had onmiddellijk weer het kleine gespannen handschrift, ik vond dit een zeer merkwaardige ervaring! Maar nu komt de grootste uitdaging, want ik ga namelijk” behangen” met leesbril of rasterbril dat valt nog te bezien….
  Ik vind het héél fijn dat Jesse me verder begeleidt en ondersteunt in dit overgangsproces.
  Van harte dank
  Marleen

  • Jesse

   Beste Marleen,
   Bedankt voor je reactie, ik vind het erg leuk om te horen hoe het je vergaat.
   Het klinkt inderdaad als een wonderlijke ervaring, dat je handschrift veranderd wanneer je met een rasterbril op schrijft.
   Ik heb dit nog nooit eerder gehoord!

   Wat vind je precies lastig bij het computeren met de rasterbril op? De coördinatie van oog en muis?
   Zelf had ik in het begin hier moeite mee, maar dit verdween na een tijdje.
   Ik hoor graag van je hoe het verder gaat, en als je vragen hebt dan kun je altijd even contact opnemen!

   Groetjes,

   Jesse

 4. Klaske

  Hoi Jesse, dankjewel voor je suggesties ~ prima! Ik heb vandaag de minst sterke leesbril gekocht die er is! Ik merk steeds wanneer ik veel te doen heb, of te lang met iets doorga, dit ‘op m’n ogen slaat’ ~ ook heb ik het gevoel dat na het kijken om me heen in de ‘bewegende natuur’ waar ik woon en na nidra-yoga voor ontspanning (veel op you tube ~ engels sprekende programma’s) dat dit m’n oogzicht ten goede komt! hartelijke groet en nogmaals veel dank! Klaske

  • Jesse Huisman

   Goed om te horen Klaske! Ga vooral zo door. Ik zal die yoga filmpjes eens bekijken op Youtube, dat klinkt erg goed. Bedankt voor de tip.

 5. leo van der linden

  hallo Jesse, ik heb me ook een gaatjesbril aangeschaft het is wennen hoor, die gaatjes werken als een soort diafragma ,net als bij een mikroskoop condensator .ik heb wel gemerkt dat ,als het achter je lichter is dan van voren je prima scherp kan zien,en dat , palmen werkt ook goed.ik ben dikwijls metr electronica bezig en dan heb ik een sterke leesbril op m,n ogen zijn eraan gewend geraakt ,ik weet dat het verkeerd is ik voel dat er ook veel spanning op mijn ogen staat ik probeer het af te leren ,maar je hebt gelijk hoe meer dat je je ogen ontspant hoe beter het zicht ,soms zet ik mijn gewone bril heel de dag af dat is nier z,n probleem alleen als je dan weer gaat knutselen met die kleine onderdeeltjes ja dan komt die leesbril weer tevoorschijn ik zou die hobby eigelijk een jaartje met rust moeten laten ,in ieder geval ik zie die batesmethode toch wel positief in groetjes leo

Een reactie versturen