Brillenkunst uit Nairobi

Soms kom je dingen tegen waarvan je niet helemaal weet of ze nuttig zijn om met iedereen te delen, maar waar je wel blij van wordt. Vandaag zag ik een aantal prachtige foto’s van kunstenaar Cyrus Kabiru uit Nairobi. Cyrus maakt de meeste van zijn brillen van dingen die door anderen weggegooid zijn. Vergeet hierbij niet dat in Kenia niet zomaar dingen weggegooid worden. Het is dus een hele kunst om van deze materialen keer op keer een prachtig voorwerp te maken.

Geen geld voor een bril

Toen Cyrus Kabiru jong was, wilde hij al graag een bril. Omdat hij geen geld had om er een te kopen, begon hij ze zelf te maken. Vanaf een simpel brilletje, geen bril op sterkte maar omdat hij het mooi vond, ontwikkelde hij zijn ontwerpen steeds verder tot aan de huidige vorm die zijn objecten hebben. Zijn huidige werk is te beschrijven als mode, draagbare kunst of zelfs “performance art”. De brillen zijn dus niet om in het dagelijkse leven te dragen. Daar begon het allemaal wel mee. Hij wilde een bril dragen. Dit triggerde mij natuurlijk. Ik ben de hele dag bezig met mensen die dat juist niet (meer) willen.

Niet iedereen ziet het zelfde

De voornaamste reden waarom ik dit bericht deel heeft zijdelings met het natuurlijk zien te maken. Het eerste wat ik dacht, was dat ik de hele dag bezig ben om mensen te helpen om zonder bril door het leven te gaan. Terwijl de kunst van Cyrus juist begon vanuit zijn wens om met bril door het leven te gaan. Is het dan een enorm luxeprobleem waar ik mee bezig ben, vroeg ik me af. Ik weet het antwoord hierop niet zo goed. Wel weet ik dat wij in de huidige maatschappij bijna vragen om een bril. Wanneer je de hele dag met smartphone, computer, tablet en krant bezig bent, dan vraag je te veel van je ogen. Dit is dan ook de reden dat ik iedereen graag help om op een bewustere wijze te leren zien, en zo misschien ooit wel zonder bril door het leven te gaan. Waar wij de bril als een “noodzakelijk kwaad” zien, ziet een ander het misschien juist wel als een prachtig sieraad. Er zijn zelfs mensen die een bril zonder sterkte dragen, ze vinden het mooi staan.

Kunst als oefening voor je ogen

Als ik naar de ontwerpen van Cyrus kijk, dan moet ik toegeven dat ik ze prachtig vind. Elke bril heeft fantastische details en daagt uit om hem goed van detail tot detail te bekijken. Waar ik begon met een blog over een ontwerper die interessante brillen maakt (waarvan sommige zelfs een rasterbril lijken te zijn), ben ik geĆ«indigd met het kijken naar de kleine details op zijn ontwerpen. Door te verspringen van detail tot detail werd het kijken naar deze kunst een goeie oogoefening voor me. Dit kun je zelf ook heel makkelijk toepassen. Wanneer je in een museum bent, of gewoon op straat langs een galerie loopt, bekijk dan de kunst eens op een andere manier. Spring met je ogen van detail tot detail en bedenk welke kleuren de verschillende details hebben, en wat ze moeten voorstellen. Wanneer je op zo’n bewuste manier leer kijken naar dingen ben je goed bezig. Je kunt dit daarna ook gaan toepassen in het dagelijks leven. Ga met je ogen van detail naar detail. Dit zal je helpen om minder te staren en beter na te denken bij de dingen die je ziet. Toen ik vandaag merkte dat ik dit niet met opzet deed was ik erg tevreden. Oefening baart kunst, om er nog maar eens een woordspeling in te gooien. Bekijk hier de foto’s van de prachtige kunst die Cyrus Kabiru maakt.

0 reacties

Een reactie versturen