Werking rasterbril

Een rasterbril gebruik je wanneer je wazig / onscherp ziet in plaats van je gewone bril (op sterkte). Je kunt dit hulpmiddel gebruiken om je huidige zicht in stand te houden, of tijdens het verbeteren van je zicht middels de methode van natuurlijk zien.

Hoe werkt een rasterbril

Mensen met een wazig zicht zien wazig doordat de lichtstralen die het oog binnenkomen bij elkaar komen (focus) op een punt voor of na de retina. Wanneer een rasterbril gebruikt wordt, zorgt deze ervoor dat de lichtstraal rechtstreeks het oog binnenkomt, en ook op deze manier op de retina terecht komt, waardoor dat gedeelte scherp gezien wordt.

Zien zonder raster

zien zonder raster
Op het plaatje is te zien dat de stralen door de lens worden afgebogen op het moment dat ze het oog binnen komen. Hierdoor komen ze bij elkaar (de focus) op een plek voor de retina. Dit is de reden dat er een waas in het zicht ontstaat.

Zien door een raster

Zien door een rasterWanneer je door een raster kijkt, zorgt het raster ervoor dat de lichtstralen alleen door het centrum van de pupil naar binnen kunnen, waardoor rechtstreeks op de achterkant van het oog bij de retina terecht komenen je een scherp beeld hebt.

Hoe gebruik je dit hulpmiddel

Een rasterbril werkt als hulpmiddel voor zowel bijziendheid als verziendheid. Het gebruik hangt dan ook af van het zicht. Wanneer je bijziend bent (dus dingen die ver weg zijn niet scherp kunt zien) kunnen de rasterbrillen gebruiken voor allerlei zaken zoals televisie kijken, buitensport, het kijken van een voetbalwedstrijd, etc. Mensen die verziend zijn (dus niet scherp van dichtbij kunnen zien), kunnen een rasterbril gebruiken inplaats van een leesbril bij het lezen van de krant, maar bijvoorbeeld ook achter de computer of om het menu in een restaurant te lezen. Wanneer je een rasterbril gebruikt kun je je leesbril voor altijd naar de prullenbak verwijzen.

34 Reacties

 1. Susan de Vries

  Ik gebruik mijn rasterbril tegenwoordig in plaats van mijn leesbril. Dit werkt perfect! Het heeft me eerst veel moeite en inspanning gekost om er aan te wennen. Ik kon zeer scherp zien met de bril, maar het kostte me meer inspanning in het begin. Tegenwoordig gebruik ik mijn “normale” leesbril helemaal niet meer.

 2. A.

  Ik heb gemerkt dat je met de rasterbril automatisch focust door één gaatje. Jaren geleden was ik op vakantie in Oostenrijk en had mijn brilvergeten en ik merkte dat als ik mijn handen als een verrekijker voor mijn ogen hield, ik toch scherper zag dan zonder…

  • Jesse

   Dat klopt inderdaad, wanneer je met je vinger een klein gaatje maakt kun je de werking van het kijken door een raster al ervaren. Heb je het verhaal van Rob ook gelezen? Hij maakte ooit zelf een rasterbril met één klein gaatje. Er staan ook foto’s van deze creatie in het bericht.

  • lut

   Dat had ik ook ontdekt
   Zou je volledig van je bril kunnen verlost zijn ? en van de rasterbril ?

   • Alfons

    Hoi Lut,

    Je kunt helemaal verlost zijn van een bril met geslepen glazen of lenzen. Ik heb namelijk mijn leesbril een jaar geleden weggegooid en ik lees nu alleen met de Rasterbril. Bijkomend voordeel is dat in combinatie met het nemen van Levertraan mijn zicht is verbeterd. Ik had een afwijking van ongeveer 2 en hoe snel je verlost bent is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je afwijking.

    Kun je hier verder mee?

    Veel kijkplezier!

    Alfons

 3. Rene

  Het lukt mij inderdaad om zonder leesbril met de rasterbril om te lezen. Computer gaat ook goed. Ben er net mee begonnen en het is wel even wennen. Ik merk dat ik met lezen mijn hoofd meer van links naar rechts beweeg waarschijnlijk omdat ik op 1 gaatje focus. Ik ga er in ieder geval flink mee experimenteren.

 4. Eric

  Grappig, vroeger als kind in de schoolbanken had ik ontdekt dat je inderdaad scherper zag door een klein gaatje. Ik maakte dat door mijn duim en wijsvinger op elkaar tegen mijn neusvleugel te drukken. Er ontstond zo een kleine gaatje waar ik doorheen keek en vanaf de achterste rij in de klas (min of meer) scherp kon zien wat er op het bord was geschreven…

  • Jesse Huisman

   Hoi Eric,

   Dat is inderdaad een manier die veel mensen gebruiken om het effect van een rasterbril eens te testen, en het werkt in principe net zo goed als een rasterbril!

 5. Jo

  vlg. mij zie ik niet wazig, heb wel een normale bril van met links; -3 en rechts -2, met leessterkte van +2, voor beide ogen.

  • Jesse Huisman

   Hoi Jo,

   Bedoel je dat je niet wazig ziet zonder bril? Of alleen als je door een klein gaatje kijkt? Bij jouw sterkte is een rasterbril met een normaal raster de juiste keuze. Maar als je verdere vragen hebt over de methode dan hoor ik graag van je.

   Hartelijke groet,

   Jesse Huisman

   • Anneke

    Hallo ik heb een bril met -0.25 en -0.50 ook erge last van droge ogen ,Als zo bril bij mij NIET goed mocht zijn kan ik deze dan terug sturen?

    • Jesse Huisman

     Dag Anneke,

     Ja dat is geen probleem, je kunt de bril altijd terugsturen als hij niet goed bevalt.

     Groet,

     Jesse

 6. Jo

  idd. als ik mijn vuist voor mijn ogen houdt, en door een klein gaatje tussen de vinger kijk, zie ik opeens alles helder………..

  • Arien

   Ik hoor graag of dit ook de ogen weer hersteld, of dat alleen mijn leesbril vervangt. In het laatste geval zie ik geen meerwaarde en draag ik dus nog steeds een bril.

   • Alfons

    Hoi Arien,

    Het zicht verbetert inderdaad door het dragen van een rasterbril. Sinds ik een rasterbril draag kan ik alweer veel beter lezen dan voorheen. Dit effect merkte ik nadat ik een maand of drie de rasterbril gebruikte.

    Groeten,
    Alfons

 7. C. van Hoorn

  Hoi Jesse, ik ben aan 2 ogen wegens staar geopereerd. Ik draag nog een bril met 3 sterktes, bovenste deel voor ver weg (-2), middelste deel om te computeren (+ 0,5) en onderste deel om te lezen (+1).
  Met vioolspelende is het lastig met deze bril want mijn vingers die op de snaren rusten, de linker hand dus, zit te dichtbij voor het onderste deel van mijn bril, ik zie de snaren gekruist. ik moet dan mijn bril afzetten maar het blijft wazig.

  Zou een rasterbril mij kunnen helpen om gewoon te zien bij het vioolspelen?
  Groetjes C. Van Hoorn

  • Jesse Huisman

   Goedendag,

   Het zou zeker kunnen dat je met een rasterbril op een meer ontspannen wijze leert zien.
   Ik weet niet zeker of je hier met het vioolspelen uit de voeten kunt, omdat dit nogal precies komt.
   Wat mij betreft kun je het proberen, en mocht het niet bevallen dan stuur je hemt gewoon weer terug, en krijg je het aankoopbedrag weer terug gestort.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 8. Anja Dik

  Hallo Jesse , ik ben zeer geïnteresseerd in de deze methode met de rasterbril. Daarom mijn vraag : als je bent gewent aan de rasterbril ,en het zicht verbeterd ,kan dan de leesbril voorgoed weg ? En moet je dan altijd de rasterbril op ?
  Met vriendelijke groet ,
  Anja Dik

  • Jesse Huisman

   Beste Anja, in principe is dit wel het idee. Het hangt er natuurlijk wel vanaf met wat voor intensiteit je er mee bezig gaat. Het heeft behoorlijk wat discipline nodig. Ik zou je aanraden om dit artikel eens te lezen, om een beter beeld te krijgen wat je kunt verwachten. Het is zeker niet de bedoeling dat je dan altijd de rasterbril op zou hebben, dan zou je er uiteindelijk weinig aan hebben. Als je nog vragen hebt kun je altijd even mailen of hier reageren. Groet, Jesse

 9. Louise Zimmerman

  Hallo Jesse, Thuis heb ik een testbaar met letters van groot naar klein. Als ik de reasterbril op heb zie ik beter dan zonder. Ik ga ook de oogoefeningen doen zoals door jou is beschreven. Ik kijk er ook mee naar de tv.

 10. Hannie

  Hoi Jesse, ik ben bezig met de info door te lezen. Is het zo dat, welke “afwijking” je ook hebt (ik bedoel: Met het ene oog zie ik dichtbij wazig, met het andere helemaal niet) de rasterbril goed is? Dus is het niet zo dat het voor het ene oog wel goed is maar dat het het andere oog juist tegenwerkt als het ware? Hartelijke groeten, Hannie

  • Jesse Huisman

   Beste Hanny,
   Nee, de rasterbril werkt nooit tegen. Ook wanneer je wel scherp ziet, zul je met de rasterbril nog beter focussen, en op een meer relaxte manier kijken.

   Hartelijke groet,

   Jesse

 11. Elly

  Beste Jesse, kan ik de rasterbril afwisselen met mijn gewone bril?

 12. Sabien

  Hallo, ik heb net de rasterbril ontvangen én natuurlijk direct opgezet. Ik merk meteen dat mijn ogen hierop reageren. Ik heb het gevoel dat mijn ogen/oogspieren aan het werken zijn. Het vergt precies een grote inspanning, precies alsof mijn ogen overbelast zijn. Is dit normaal ? Hoelang kan/mag je de bril opzetten ? Groeten uit België !

  • Jesse Huisman

   Dag Sabien,

   Je kunt hem zo lang ophouden als je wilt, maar als je merkt dat het echt vermoeiend wordt, dan kun je het beste weer even pauze nemen. Daarnaast kun je om te wennen ook een aantal van deze oogoefeningen doen. Met de rasterbril op.

   Als je nog meer vragen hebt dan kun je altijd contact opnemen.

   Groet,
   Jesse

 13. Jill

  Je krijgt zo toch veel te weinig licht binnen? Alsof je constant met een sterke zonnebril op loopt? Zie je niet maar heel weinig en geen compleet beeld? Het lijkt me alleen geschikt voor als je op een punt focust. En hoe helpt dit je ogen beter te worden ofwel niet slechter te worden? En zijn er ook rasterlenzen, haha, misschien een goede uitvinding, het moet kunnen, kleurlenzen bestaan ook :p

  • Jesse Huisman

   Dag Jil,

   er zijn geen rasterlenzen 🙂 Maar ik draag sowieso liever niks “op” mijn ogen.
   Je krijgt in principe genoeg licht binnen, maar het klopt dat er wel een gedeelte van het licht tegengehouden wordt.

   Groet,

   Jesse

 14. Jolanda

  Beste Jesse,

  Met zeer veel interesse lees ik je website en de racties van gebruikers.
  Ik heb een vraag. Ik ben 40 jaar en al vanaf mijn 3e brildrager. Ik heb erg slechte ogen, namelijk -13 en -14. Ik mijn rechteroog heb ik ook last van krimpend glasvocht, waardoor ik kans heb op netvliesloslating.
  Het is door mijn snel verslechterende sterkte erg lastig om een bril te hebben die goed op sterkte is/blijft.
  Mijn vraag aan jou is: op welke manier zou de rasterbril mij kunnen helpen?
  Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

  Vriendelijke groet,
  Jolanda

  • Jesse Huisman

   Dag Jolanda,

   Ik denk dat de rasterbril je zou kunnen helpen op een meer ontspannen manier te kijken.
   Als is het met jouw sterkte wel een stuk lastiger. Er zijn een aantal klanten die het geprobeerd hebben, en de reacties waren wisselend. Je mag het wat mij betreft testen hoor, en mocht het niet bevallen dan stuur je hem gewoon terug.

   Groetjes,

   Jesse

 15. Elly Mook

  Dag Jesse, kan een rasterbril ook een oplossing voor “staar” zijn?
  Vr.gr. Elly

 16. Fernando

  Hallo,

  Ik heb vanochtend een bril besteld, nu hopen dat hij snel binnen is!

  Ik, jongen 18 jaar ben bijziend, hopelijk wordt het met deze bril beter, maar ik kon niet echt vinden wanneer je hem op moet doen. Is het slim om hem de hele dag op te doen? Of alleen op sommige momenten? Heeft iemand enkele tips?

  • Alfons

   Hoi Fernando,

   Wat goed dat je een rasterbril hebt besteld, het zal je ogen ontspannen en je scherper laten zien. Je kunt de bril dragen zoveel als je wil, bij de levering is een gebruiksaanwijzing bijgesloten. Om er mee te lezen bijvoorbeeld is het raadzaam om het dragen daarbij op te bouwen door te beginnen met 5 minuten op verschillende momenten van de dag en dit iedere dag verder uit te breiden. Het is persoonsgebonden hoe snel het wennen gaat.

   Kun je hier verder mee?

   Ik wens je veel kijkplezier,
   Alfons

Een reactie versturen