Hulpmiddelen voor slechtzienden

Wanneer je oogproblemen hebt zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om beter te zien. Niet al deze hulpmiddelen zijn bevorderlijk voor je zicht de manier waarop je kijkt. Het is daarom van groot belang om te leren welke hulpmiddelen geschikt zijn in jouw specifieke geval, en op welke manier je deze hulpmiddelen zou moeten gebruiken.

Een rasterbril

Wayfarer Rasterbril PremiumMet een rasterbril kun je scherper zien, zonder dat je de nadelen van een (lees)bril op sterkte ondervindt. Daarnaast geven de brillen een natuurlijk beeld met hele heldere kleuren. Wanneer je voor het eerst een rasterbril draagt zul je zeker moeten wennen aan het kijken door het raster, maar wanneer dit eenmaal gelukt is zul je merken dat je ogen veel fijner aanvoelen. Wanneer je eenmaal weer hoe een rasterbril werkt en waarvoor je een rasterbril kunt gebruiken, is het aan te raden om je te verdiepen in de Batesmethode. Hiermee kun je met behulp van je rasterbril je zicht op natuurlijke wijze verbeteren.

Een bril op sterkte

Bril op sterkteBij een bril op sterkte wordt het glas van de bril aan de hand van een oogmeting geslepen. Hierdoor zorgt de bril ervoor dat de stralen die je oog bereiken op de juiste manier afgebogen worden, en hierdoor precies op jouw netvlies terecht komen. Het nadeel hiervan is dat deze oogmeting een momentopname is, en je lang niet altijd het zelfde “niveau” kijkt. Daardoor zijn er ook veel momenten waarbij je eigenlijk beter ziet dan je bril. Dit zorgt voor veel spanning op je ogen. Deze spanning zorgt ervoor dat je zicht verder achteruit gaat en je doorgaans een steeds sterkere bril nodig hebt. Hierdoor moet je in principe voor altijd een bril dragen. Je kunt dit voorkomen door aan de hand van gedragsverandering en ontspannen op natuurlijke wijze beter te leren zien.

Een leesbril

leesbrilLeesbrillen worden in veel gevallen voor enkele euro’s gekocht. De reden dat ze zo goedkoop zijn is de massaproductie van dit product en het feit dat ze universeel zijn. Dit is ook direct het probleem van goedkope leesbrillen, ze zijn universeel. Jouw ogen zijn dit echter helemaal niet. Daardoor zal een leesbril in de meeste gevallen niet perfect bij je ogen passen. Hierdoor moeten jouw ogen zich aanpassen aan de bril. Ook dit zorgt net als bij het dragen van een gewone bril op sterkte voor dat er meer spanning ontstaat en je steeds minder scherp ziet met de leesbril waarmee je in de eerste instantie prima kon zien.

Een computerbril

ComputerbrilWanneer je langere tijd achter een computer (of ander scherm) zit, kan dit leiden tot vermoeide of droge ogen. Hiervoor is een speciale computerbril verkrijgbaar. Deze bril is op een speciale manier afgesteld. Daardoor zijn zowel het toetsenbord, het beeldscherm als de documenten op je bureau scherp te zien. De bril heeft daarnaast een speciaal kleurfilter waardoor het beeld helderder en rustiger is. Overigens kan een rasterbril ook zeer goed als computerbril gebruikt worden. Doordat de rasterbril minder licht doorlaat, zullen de ogen minder vermoeid raken. Daarnaast zorgt een rasterbril er door het verspringen van de focus ook voor dat je meer met je ogen gaat knipperen wanneer je achter de computer zit.

Een Snellen leeskaart

Een snellenkaart is niet een hulpmiddel waarmee je direct beter kunt zien, maar het is een tool die heel goed gebruikt kan worden om je eigen zicht te verbeteren. Met de leeskaart kun je niet alleen je eigen ogen opmeten (en dus je voortgang bijhouden) maar ook verschillende oogoefeningen doen.

Wil je zelf iets gaan doen aan je zicht, begin dan vandaag nog met de Batesmethode. Hiervoor kun je zelf op onderzoek uit gaan, maar ik kan je ook van gratis persoonlijk advies voorzien. Dit kun je aanvragen door op de onderstaande button te kliken. Geheel vrijblijvend.

0 reacties

Een reactie versturen