Tegenwoordig werken we meer en meer met een groot aantal digitale apparaten als laptop, tablet, smartphone en e-reader. Dit vergt veel van onze ogen, en daar zijn ze niet op gemaakt. In principe is het kijken naar een schermpje niet veel anders dan het kijken in een lamp. Daarnaast kijk je op steeds de zelfde afstand vaak naar ongeveer het zelfde punt op het beeldscherm. Om je ogen te beschermen kun je een computerbril dragen. Deze zorgt ervoor dat je verschillende kwalen kunt voorkomen.
Wat is een computerbril
Een computerbril is een speciale bril die gemaakt is om alleen te dragen wanneer je achter de computer (of een ander digitaal scherm) zit. Een computerbril wordt aangemeten voor een afstand van ongeveer twee meter. Hierdoor is deze ook geschikt voor schilders, muzikanten en dergelijke andere beroepen waarbij je dingen goed moet kunnen zien op een afstand tot twee meter. De computerbril is op zo’n manier gemaakt dat deze helder beeld geeft in verschillende houdingen. Hierdoor hoef je dus niet in een hele rare houding achter je computer te zitten om het beeld toch goed te kunnen zien. Echter kleven er aan een computer ook de normale nalen van het dragen van een bril op sterkte.
Een computerbril helpt tegen deze problemen
Een computerbril zorgt voor scherp zicht op een afstand van twee meter. Daarnaast neemt deze een gedeelte van het licht weg, waardoor de bril een hoop kwalen kan voorkomen. Hierbij moet je denken aan verschillende lichaams- en oogproblemen als:
- Spanning in schouders en nek
- Vermoeide ogen
- Branderige ogen
- Tranende ogen
- Concentratieproblemen
Daarnaast wordt een computerbril ook (afhankelijk van je pakket) door sommige verzekeraars vergoed. Dit is maar goed ook, aangezien het een prijzige aangelegenheid is. Een computerbril kost gemiddeld tussen de €200 en €300.
Een rasterbril als computerbril gebruiken
Ik krijg vaak de vraag of je een rasterbril ook als computerbril kunt gebruiken. Het antwoord is vrij simpel. Een rasterbril werkt namelijk voor veraf en dichtbij tegelijk. Het maakt niet uit hoe ver je kijkt. Het principe van scherp zicht doordat je door een klein gaatje krijgt werkt altijd. Daarnaast neemt een rasterbril een gedeelte van het licht weg, waardoor je ogen het op dat gebied ook minder te verduren krijgen. Wanneer je een rasterbril wilt proberen als computerbril, dan is het handig om van tevoren persoonlijk advies aan te vragen zodat je een rasterbril aanschaft die bij jouw situatie past.
De nadelen van een rasterbril in dit geval
De nadelen van het gebruiken van een rasterbril als computerbril is het feit dat je zult moeten wennen aan het gebruik van een rasterbril. Wanneer je namelijk (zoals de meeste mensen in het begin) veel moeite hebt met het kijken door de gaatjes, zul je soms een verkeerde houding aannemen. Gebruik daarom vooral in het begin de bril niet te lang achter de computer, en probeer goed op je houding te letten. Het helpt om tijdig pauze te nemen en bijvoorbeeld even te palmeren. Wanneer je een rasterbril wil proberen, gebruik dan de kieswijzer die rechts van het assortiment staat op deze pagina:
0 reacties