Wat is een lui oog?

Heb jij of je kind last van een lui oog (ook wel Amblyopie), dan ben je hier op de juiste plek om te leren hoe je aan de hand van de Batesmethode kan proberen hier iets aan te doen. In het kort is de (natuurlijke) oplossing om iets aan een lui oog te doen vergelijkbaar met de oplossing voor het terugdringen van de meeste oogproblemen. Het reduceren van stress in en om je oog zorgt voor verlichting en een verbetering van het zicht.

Let op: De Batesmethode is een alternatieve geneeswijze die werkt op basis van het terugdringen van spanning. Zet nooit de reguliere geneeskunde aan de kant en blijf altijd onder controle bij een oogarts. Gebruik de Batesmethode als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Lees hier meer

Wat is een lui oog

Amblyopie, beter bekend als een lui oog is een zichtafwijking die gerelateerd is aan de ontwikkeling van het zicht waarbij het zicht niet volledig tot ontwikkeling komt. Veelal beginnen de problemen wanneer je een kind bent. De algemene theorie is dat het zicht zich normaalgesproken volledig ontwikkeld heeft rond je tiende levensjaar. In de meeste gevallen komt het voor bij één oog, maar het kan ook bij beide ogen optreden. Het gevolg van een lui oog is dat (meestal) één van de twee ogen niet mee doet met het zien. Of nog duidelijker, het beeld van het luie oog wordt door de hersenen niet verwerkt. In de meeste gevallen is dit een bewuste keuze van de hersenen omdat bij het doorgeven van de beelden van beide ogen de samenvoeging van de beelden problemen oplevert. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je scheel ziet, het samenvoegen van deze beelden zou dan voor dubbel zicht zorgen. Een andere reden kan zijn dat je ene oog veel slechter ziet dan het andere. In dat geval is het samenvoegen van de beelden een probleem omdat de scherpte erg verschilt.

Zelf testen of je een lui oog hebt

Je kunt zelf heel makkelijk testen of je een lui oog hebt. Dit doe je door je vinger op ongeveer 25 centimeter van je gezicht op neushoogte te houden. Focus op je vinger (je ziet deze als het goed is één keer). Focus je daarna op de achtergrond (je ziet dan als het goed is je vinger twee keer). Als je de focus nu weer verlegt naar je vinger dan zul je merken dat je de achtergrond twee keer ziet. Mocht je één van deze dingen anders zien, dan is de kans groot dat je hersenen één van de twee ogen negeren. Voor een betrouwbaar resultaat moet je deze test enkele keren doen, want het kan zijn dat in het begin je hersenen nog moeten wennen aan het beeld.

Wat doet een oogarts er aan

Een oogarts zal doorgaans proberen het zo vroeg mogelijk op te lossen. Hierdoor wordt bij kinderen vaan één van de twee ogen afgeplakt (het “normale” oog). Op die manier wordt het luie oog gestimuleerd om meer mee te doen. Althans, dit is niet helemaal waar. De hersenen worden gestimuleerd om het beeld van dit oog te verwerken. Vaak wordt tijdens de controle ook meteen een oogmeting gedaan. Mocht het luie oog of beide ogen dan niet goed zien, zal er ook direct een bril aangemeten worden. Dit zorgt veelal voor een verslechtering van het zicht en steeds weer een sterkere bril door de nadelen van het dragen van een bril.

Wat zei Bates over een lui oog

Bates schrijft in zijn boek niet veel over Amblyopie. Hij concludeerde dat Amblyopie zich uitsluitend in de hersenen (geest) afspeelt. Hij noemde het een onverklaarbare vorm van blindheid. Hij noemt wel enkele gevallen waarin hij een Amblyopie bij patiënten heeft kunnen genezen. Dit deed hij voornamelijk door zijn patiënten te laten leren om de “afwijking” onder controle te krijgen. Dus wanneer het zicht met het luie oog slechter was, zijn patiënten aan te leren om nog slechter te zien met dit oog. Wanneer ze onder controle hadden hoe ze dit moesten doen, konden ze veelal ook het tegenovergestelde bereiken. Hierdoor werd dan soms tijdelijk en soms blijvend het luie oog verholpen.

Let op: Met een lui oog mag je nooit en te nimmer een rasterbril gaan gebruiken. Dit maakt de kwaal alleen maar erger.

Wat kun je zelf doen

Wanneer je op een bewustere manier leert zien aan de hand van de Batesmethode kun je de klachten van een lui oog (ook als volwassene) verlichten. Dit betekent vooral de verkeerde zie-gewoontes afleren, en een aantal anderen dingen (verspringen, knipperen, ademen, palmeren) regelmatig doen. Wanneer je op een bewuste en natuurlijke manier leert zien, zul je merken dat de klachten van het luie oog verminderen, maar ook het algemene zicht verbetert. Daarnaast kun je ook nog speciale oefeningen gaan doen die het perifere blikveld stimuleren. Wanneer je hier mee aan de slag wilt kan ik je van harte aanraden om het boek van Saskia Naber te bekijken. Dit is in mijn ogen het meest complete en fijnste boek over de Batesmethode.

6 Reacties

  1. Carola

    Ik heb het gevoel dat me luie oog achter uit gaat. Ik wil graag oefeningen doen zodat ik misschien weer iets beter kan gaan zien net dat oog. Mij vraag is hoe doe ik dat? Ik heb -5 of -6 dus aardig slecht me andere oog is -4 dacht ik.

    • Jesse Huisman

      Beste Carola,

      Ik kan je aanraden om te werken aan ontspanning. Probeer op een zo natuurlijke manier te leren zien, en probeer vooral je best doen om beter te zien. Het boek van Saskia Naber is een hele goeie leidraad om op deze manier beter te leren zien. Je kunt het hier bekijken.

      Groet,

      Jesse

  2. linda

    Goedemiddag Mijn naam is Linda en ik ben 27 lentes jong.

    Diversen malen in mijn leven ben ik naar de oogarts gegaan – omdat ik veel hoofdpijn had op de plek tussen mijn ogen en ah einde van de dag (kantoor/computer baan) echt moeite had met scherp stellen.

    iedere keer na de controle bij de oogarts komt naar voren dat ik goed zie – geen bril nodig heb.
    Zelfs eens spul in mijn ogen laten doen (waardoor je niets meer kunt zien) om te testen – kwam niets uit.

    nu valt het mij echter op als ik vermoeider ben dat mijn rechter oog beduidend meer naar rechts kijk (naar buiten dus). En heb ik net de oogtest gedaan en blijf ik elke keer maar 1 pen zien!

    Wat te doen?

    Kan iemand mij helpen? Of voorzien voor een duwtje in de goede richting?

    • Jesse Huisman

      Beste Linda,

      Heeft je oogarts ook iets gezegd over het feit dat je rechter oog meer naar rechts kijkt?
      Ik denk dat het werken aan je ontspanning je zeker kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld deze oogoefeningen eens doen.

      Daarnaast kun je tijdens je werk af en toe gaan palmeren.
      Hierduur zul je minder vermoeid uit je werk komen.

      Je zou eens met Karin Hogenboom kunnen babbelen. Van Volzicht. Zij doet workshops met als doel beter te leren zien, wellicht kan ze ook nog iets voor je betekenen.

      Als je verder nog specifieke vragen hebt hoor ik graag van je.

      Hartelijke groet,

      Jesse

  3. brit

    Beste,

    ik weet nket hoe ik mijn situatie precies moet beschrijven, maar ik heb sinds kleins of aan last van een kleinere oog (rechts) ik merk dat het steeds kleiner oftewel dichter wordt, dat mijn omgevind het nu ook al merkt. ook doet mijn oog vaak hele rare trekjes. als ik bijvoorbeeld aan het eten ben of bepaalde trekjes met mijn gezicht doe. en dan heb ik het echt enkel over mijn refhter oog. de linker die blijft dan wel gewoon stabiel. ik snap niet wat ik heb en ik ben echt bang dat het alleen maar kleiner na jaren wordt. en dat maakt mij echt heel onzeker en ongerust.

    • René

      Ik heb precies hetzelfde Brit. Ben je in je zoektocht al verder gekomen?

Een reactie versturen