Last hebben van vermoeide ogen is een vrij normaal verschijnsel. Het gevoel dat je ogen moe en zwaar aanvoelen is een teken dat je ogen overbelast zijn. Het gevoel bij overbelasting wordt op veel verschillende manieren ervaren. Het kan een gevoel van zware ogen (of zelfs of pijnlijke ogen) geven, maar ook een doorwerking in nek en schouders geven. Voor vermoeide ogen is veelal geen medische behandeling nodig. Door op een bewuste manier om te gaan met je ogen kun je de klachten verhelpen en voorkomen.
Heb jij vaak last van vermoeide ogen? Vraag dan nu gratis persoonlijk advies aan om er direct iets aan te doen
Wanneer je last van vermoeide ogen hebt is dit voornamelijk een indicatie dat je op een onnatuurlijke manier met je ogen bezig bent. Veel mensen hebben geen keus. Wanneer je bijvoorbeeld voor je werk 90% van de werkdag achter de computer zit. Maar zelfs wanneer je vrij hebt kun je ook zomaar de hele dag met beeldschermen in de weer zijn. Ga goed bij jezelf na wat je gedurende een dag doet. Wat doe je als je opstaat? Wanneer je als eerste je telefoon van je nachtkastje pakt dan weet je dat het mis zit. Dan zit het er dik in dat je je ogen overbelast. Het is verstandig om je eens te verdiepen in het op een meer natuurlijke wijze te leren zien. Naast natuurlijk het aanpakken van het probleem van overbelasting.
De symptomen van overbelasting
Overbelasting van de ogen uit zich op verschillende manieren. Vaak worden onderliggende oogproblemen versterkt. Hierdoor wijten veel mensen het gevoel van vermoeide ogen aan problemen geen verband houden met de oorzaak van overbelasting. Het is van groot belang om overbelasting vroegtijdig te signaleren zodat je het probleem vroegtijdig kunt behandelen. De overbelasting van je ogen kan leiden tot de volgende symptomen:
- Je ogen voelen vermoeid aan
- Een branderig gevoel in je ogen
- Droge ogen
- Zware oogleden
- Pijn in nek en/of schouders
- Tranende ogen
- Tijdelijk wazig zicht
- Prikkende ogen
Wanneer je één of meerdere van deze symptomen ervaart kan dit wijzen op overbelasting van je ogen. Wees hier alert op, en ga na of het mogelijk dat overbelasting de oorzaak is. Deze symptomen kunnen ook bij andere problemen voorkomen, het is verstandig om bij aanhoudende klachten de problemen te bespreken met een (oog)arts.
De oorzaak van vermoeide ogen
Overbelasting is de oorzaak van vermoeide ogen. De meeste voorkomende oorzaak van overbelasting is voor een te lange tijd achtereen de zelfde activiteit doen. Denk hierbij onder andere aan computeren, lezen, autorijden en televisie kijken. Gedurende dergelijke bezigheden wordt veel van je ogen gevraagd. Doordat je voor langere tijd intensief bezig bent met je ogen wordt er te veel spanning opgebouwd. Je kunt goed merken dat je je ogen overbelast hebt door je ogen te sluiten. Wanneer dit direct een gevoel van verlichting geeft is dit een aanwijzing dat je te intensief bezig geweest bent. Je merkt dit vaak ook op andere plekken van je lichaam. Wanneer je je ogen overbelast gaat dit meestal samen met lang in de zelfde houding zitten of liggen. Hierdoor kun je een pijnlijk gevoel in je nek, schouders en rug krijgen.
Vermoeide ogen voorkomen
Wanneer je de oorzaak van vermoeide ogen weet, is het makkelijk om hier direct iets aan te doen. Rust nemen is de oplossing. Om echter in de toekomst te voorkomen dat je je ogen overbelast zul je op een bewustere manier met je ogen (en je zicht) om moeten gaan. Afwisseling van activiteiten is hierbij de beste manier. Plan de dag in op een manier waarbij je niet te lang achtereen de zelfde activiteit doet. Het aanpassen van je planning is een goed begin. Wanneer je echter op een bewustere manier leert kijken zul je merken dat zelfs tijdens inspannende activiteiten je ogen beter aanvoelen.
Doe meteen iets aan de vermoeide ogen door de 20-20-20 regel te gebruiken!
Een gewoonte die je meteen kunt inbouwen om direct iets te doen aan het probleem is de 20-20-20 regel. Je zorgt dan dat je elke twintig minuten voor 20 seconden naar een object kijkt dat 20 meter van je vandaan is. Op die manier geef je je ogen de juiste afwisseling wanneer je langere tijd ergens mee bezig bent.
Bewuster leren zien
Als je je planning aangepast hebt, kun je nog een stap verder gaan door bewuster met je ogen om te leren gaan. We doen tegenwoordig zeer veel activiteiten waarbij je je ogen langere tijd zeer intensief gebruikt. Hierdoor leren we onszelf aan om onze ogen op een andere manier te gebruiken. Door regelmatig te knipperen zorg je ervoor dat je ogen steeds hele kleine pauzes nemen. Je zult het misschien niet direct merken maar hierdoor zullen je ogen veel minder snel vermoeid raken. Regelmatig knipperen is iets wat je in het begin bewust zal moeten doen. Naarmate je hier langer mee bezig bent zul je merken dat dit steeds meer automatisch gaat. Naast het aanleren van dit automatisme kun je ook actief je ogen rust gunnen.
Op een actieve manier je ogen laten rusten kan door te palmeren (klik op de link voor meer informatie). Daarnaast kun je aan de hand van verschillende oogoefeningen wennen om je ogen op een meer natuurlijke manier te gebruiken. Dit zal niet alleen helpen bij het verminderen van de klachten van vermoeide ogen, maar ook helpen bij het verbeteren van je zicht in het algemeen. Wanneer je wil beginnen met het op een natuurlijke wijze verbeteren van je zicht dan kun je via onderstaande link gratis persoonlijk advies aanvragen. Op basis van enkele vragen over de situatie van je ogen zal ik je dan persoonlijk adviseren hoe je je zicht kunt verbeteren. Als je direct wil beginnen kun je hier onder ook het boek Natuurlijk zien en de Batesmethode aanschaffen.
Geintresseerd